Search
Close this search box.

Χαιρετισμός στην ενότητα του συνεδρίου «Τουριστικές επενδύσεις : ξεκλειδώνοντας τη δυναμική» στην PRODEXPO

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
σε μια περίοδο που η συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα εξασφαλίζει σταθερότητα και θα ενισχύει κάθε πρωτοβουλία με αναπτυξιακές προοπτικές.  Ανάπτυξη του τουρισμού σημαίνει ανάκαμψη της οικονομίας: σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, εισροή εσόδων, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, προοπτικές επενδύσεων.

Με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των παραγόντων του Υπουργείου δημιουργήσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μια εθνική τουριστική στρατηγική την οποία θα συνεχίσουμε και θα αναπτύξουμε περισσότερο σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε 6 βασικούς άξονες :
1) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
2) την διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων.
3) τη θεσμοθέτηση και προώθηση των Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού
4) τη συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του Τουρισμού.
5) την κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας και την ενδυνάμωση των υπηρεσιακών δομών του Υπουργείου.
6)την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των Επενδύσεων .

Στοχεύουμε στην αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και αλλάζουμε το πρότυπο ανάπτυξης που βασίσθηκε σε μεγάλο βαθμό στο μαζικό τουρισμό και εστιάζουμε σε έναν ποιοτικό τουρισμό, που θα απευθύνεται στον τουρίστα – καταναλωτή, ο οποίος έχει περισσότερες αξιώσεις, και απαιτήσεις θέλει καλύτερες υπηρεσίες για τα χρήματα που δαπανά. 
Επομένως, η βελτίωση της ποιότητας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη της ανταγωνιστικότητας.

Το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι τα σύνθετα καταλύματα και στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η επαναλειτουργία – απόσυρση των πεπαλαιωμένων ξενοδοχειακών μονάδων και η παροχή κινήτρων για την ανανέωσή τους σε νέες τουριστικές μονάδες. Παράλληλα, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, στην οικονομική και αναπτυξιακή ανάταση της χώρας μας.

Όσον αφορά τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, προτεραιότητα του Υπουργείου μας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζεται άμεσα ένα ανταγωνιστικό και σταθερό πλαίσιο, παγκόσμιας προσέλκυσης επενδυτών. Το Υπουργείο  Τουρισμού, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου, την κατάρτιση σχεδίου νόμου για τον θαλάσσιο τουρισμό, την προσέλκυση τουριστών κρουαζιέρας, την μείωση της γραφειοκρατίας, την αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών της χώρας, την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού αλλά και δράσεις για τον πράσινο τουρισμό.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας όπως και τον τομέα του real estate.
Προσδοκούμε ότι η Ελλάδα θα περάσει σύντομα και πάλι στην ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν καλύτερες  συνθήκες για επενδύσεις σε ακίνητα που θα συμβάλλουν δυναμικά στην ερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Η σταθερότητα της χώρας θα προσελκύσει εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ανίχνευση επενδυτικών ευκαιριών σε ακίνητα σχεδόν κάθε είδους. Προφανώς, προτεραιότητα έχουν τα μεγάλα ακίνητα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως, και αρκετά μεσαίου μεγέθους. Ως επακόλουθο της εξαιρετικής φετινής τουριστικής περιόδου, πολλοί επενδυτές εστιάζουν στα τουριστικά ακίνητα. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό ολοένα και αυξάνεται. Πέρα από τα ξενοδοχεία, ενδιαφέρον παρουσιάζουν συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών, μεμονωμένες κατοικίες για παραθεριστικές δραστηριότητες, άλλα κτίρια, όπως πολυτελείς οίκοι ευγηρίας, κλπ. Ο πολλά υποσχόμενος τομέας του τουριστικού ακινήτου προσφέρει σε επενδυτές τεράστιες ευκαιρίες, και ήδη διαφαίνεται, πως θα είναι ένας από τους τομείς, που θα προσελκύσει τα επόμενα έτη τις περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό. Έχοντας κατά νου και τις αυξητικές τάσεις στον τουρισμό, η αγορά αυτή θα συνεχίσει να μεγαλώνει και έτσι θα γίνεται όλο και πιο ελκυστική για επενδύσεις. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η Ελλάδα είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια τουριστική χώρα όπως είναι η Ελλάδα, όπου ο τουρισμός παράγει περίπου το 20% του ΑΕΠ, δεν έχουμε τα αναπτυγμένα και σύγχρονα τουριστικά ακίνητα που θα θέλαμε σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές αγορές. Τα τουριστικά ακίνητα τα οποία υπάρχουν και έχουν σημαντικά ελλείμματα σε θέματα εξοπλισμού έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού. Αν και εκ πρώτης όψεως αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί αρνητικό, σε δεύτερη ανάγνωση είναι θετικό, καθότι δημιουργεί ανάγκες που αποτελούν επενδυτικές ευκαιρίες.

Στη χώρα μας υπάρχουν λίγα πολυτελή ξενοδοχεία και resorts που καλύπτουν ειδικές ανάγκες και απαιτήσεις, όπως boutique hotels, ξενοδοχεία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ξενοδοχεία για ειδικές κατηγορίες χρηστών, ειδικά τουριστικά πακέτα, κλπ. Στη διεθνή τουριστική αγορά, όμως, ακριβώς αυτά είναι τα προϊόντα που έχουν τεράστια ζήτηση, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την υφιστάμενη προσφορά στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί ένα θετικότατο επιχείρημα για επενδύσεις στη χώρα μας, και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη. Σημειωτέο, ότι ήδη κάποιοι επενδυτές ασχολούνται με την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών εγκαταστάσεων. Αυτές, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, ακόμα κι αν υλοποιηθούν όλες.

Ας αναφερθεί ακόμα, ότι υπάρχουν – λόγω της ιδιαίτερης τρέχουσας περίστασης – μεγάλες εκτάσεις και υφιστάμενα παλαιά ξενοδοχεία, που είναι διαθέσιμα υπό πολύ καλούς οικονομικούς όρους. Επίσης, οι δυνητικοί επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν και από επιδοτήσεις, ή άλλα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται υπό συγκεκριμένους όρους από το Ελληνικό κράτος.

Όπως αναφέρθηκα παραπάνω, η φετινή τουριστική περίοδος που ολοκληρώνεται, ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη. Πετύχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων αφίξεων ξένων επισκεπτών και 14,5 δις ευρώ έσοδα, που υπολογίζουμε να κλείσει η φετινή χρονιά, και αν προσθέσουμε και το 1 δις του εσωτερικού τουρισμού φτάνουμε στα 15,5 δις δηλαδή 4 εκατ. αφίξεις και 2 δις € έσοδα περισσότερα, σε σύγκριση με το 2014 που είχαμε ευνοϊκότερες συνθήκες.  Για την επόμενη χρονιά αναμένεται, όμως, περαιτέρω αύξηση, καθώς οι μεγάλες τουριστικές εταιρίες – providers ήδη δεσμεύουν μεγαλύτερο αριθμό θέσεων. Τα απαραίτητα μέτρα ήδη σχεδιάζονται και δρομολογούνται. Όλα τα παραπάνω προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον σε διεθνείς επενδυτές και funds. Τα πρώτα έργα στον τομέα του τουρισμού βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, έργα τα οποία ξεμπλοκάραμε και αδειοδοτήσαμε ύψους περίπου 5 δις  ενώ αναμένεται και περαιτέρω αύξηση του ενδιαφέροντος.
«Μέσα σε δυσκολίες υπάρχουν πάντα και ευνοϊκές ευκαιρίες», είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, και η ελληνική αγορά ακινήτων – ειδικά στον τομέα των τουριστικών ακινήτων – προσφέρει στην παρούσα χρονική στιγμή κυριολεκτικά ιδανικές ευκαιρίες για δυνητικούς επενδυτές.

Σας ευχαριστώ

Σχετικά νέα

Ανακοινώσεις

Το Υπουργείο Τουρισμού θέτει σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τον Καθορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού

Το Υπουργείο Τουρισμού θέτει σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τον Καθορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων

Scroll to Top