Search
Close this search box.

Ομιλία αν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού στην εκδήλωση του ΤΕΕ “η στρατηγική της ανεξάρτητης ανάπτυξης της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου”

Αγιε Πρωτοσύγγελε, Μακαριώτατε , κ. Υπουργοί, κε Πρόεδρε του ΤΕΕ,  κυρίες και κύριοι,
σας καλοσωρίζω κι εγω στη σημερινή εκδήλωση που αναδυκνύει μια απο τις σημαντικότερες πτυχές της πολιτικής της εξωστρέφειας της Ελλάδας και των στρατηγικών συνεργασιών της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.
Εχουμε πλέον βάλει ώς κυβέρνηση και ως χώρα τις βάσεις για την επανεκίνηση της εθνικής μας οικονομίας και την απρόσκοπτη υλοποίηση των πολιτικών μας για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης.
Η Ελλάδα ειναι σημαντικός πόλος σταθερότητας και σιγουριάς στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην ευρύτερη περιφερειακή ανάπτυξη. Το περιβάλλον , η ενέργεια, ο κατασκευαστικός τομέας, αλλά και η πολιτιστική κληρονομιά και ο τουρισμός, αποτελούν πεδία πρόσφορα γαι την ανάπτυξη κοινών δράσεων και συνεργειών με κοινά οφέλη.
Στις σημεινές συγκυρίες, με τις αλλαγές που εχουν επέλθει στον τουριστικό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων, ο τουρισμός είανι το ισχυρότερο χαρτί για την διεκδίκηση ολων των αναπτυξιακών στόχων για την ευρ΄υτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και ο ρόλος της Ελλάδας είναι καταλυτικός.
Ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει υψηλές επιδόσεις.Η Ελλάδα αποτελεί εναν από τους δημοφιλέστερους και πιο ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς, που συνεχώς αυξάνει την διεθνή της απήχηση, μέσα από την αθνική τουριστική πολιτική που εφαρμόζουμε. Στη δεδομένη συγκυρία το ελληνικό τουριστικό προιόν είναι μια δυνατή αναταγωνιστική πρόταση στην Ευρώπη.
Η νέα μας τουριστική πολιτική προωθεί εξάλλου την ανάπτυξη κοινών ενεργειών με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ηδη εχουμε κάνει σημαντικά βήματα απο τις αρχές της χρονιάς σε αυτή την κατεύθυνση.
Με την ευκαιρία της διμερούς σύγκλισης του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ στις αρχές της χρονιάς, όπου συμμετείχε η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό μας κ. Αλέξη Τσίπρα, υπογράψαμε με τον Ισραηλινό Ομόλογό μου , κ. Yariv Levin Κοινή Δήλωση για τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, όπου αποτυπώσαμε την κοινή βουληση να εξετάσουμε συνεργασίες με κοινά οφέλη και ειδικότερα με στόχο την αντληση μεγαλύτερου μεριδίου στην περιοχή απο τη διεθνή αγορά στοχέυοντας στην προσέλκυση επισκεπτών απο μακρινέα γορές όπως ειναι η Κίνα, η Αμερική και η Αυστραλία.
Με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος προχωρούμε σε τριμερείς δράσεις για την ανατλλαγή τεχνογνωσίας στον τουρισμό, εξετάζουμε προτάσεις για τη δημιουργία κοινών τουριστικών πακέτων και πακέτων κρουαζιέρας, που θα απευθύνονται στις υπερπόντιες αγορές και προωθούμε αμοιβαίες δράσεις τουριστικής προβολής και για την ενίσχυση της ανταλλαγής τουριστών.
Επίσης προωθούμε στην ευρύτερη περιοχή τη συνεργασία στην ανάπτυξη και προώθηση των θεματικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό πόλεως, τη γαστρονομία.
Και επίσης είναι πολύ σημαντικό οτι μέσα απο την κοινή βούληση συνεργασίας, παροτρύνουμε τους φορείς του ιδιωτικού τουριστικού τομέα των χωρών μας να εξετάσουν πιθανή συνεργασία σε κοινές πρωτοβουλίες, προγράμματα και δραστηριότητες. Και φυσικά ενθαρρύνουμε την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων.
Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για το εμπόριο, την παραγωγή, την ενέργεια, τις κατασκευές και τις υποδομές, την τεχνολογία, τη βιομμηχανία και την εκπαίδευση.
Διαβλέπουμε σημαντικές προοπτικέ ςδιευρυμένης συνεργασίας στον τουρισμό στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που ευνοούν οχι μόνο κάθε προορισμό ξεχωριστά αλλά και συνολικά συμβάλλουν την διατήρηση του ισχυρού brand name της Μεσογείου ώς κυρίαρχη τουριστική δύναμη στην παγκόσμια αγορά και μέσα στον συνεχή αυξανόμενο ανατγωνισμό στον τομέα των ταξιδίων διεθνώς.
Και επιδιώκουμε μεσα απο αυτή τη νέα προσέγγιση να δούμε απο κοινού πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, πως θα αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και πως θα υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους κοινούς στόχους. Η περιφερειακή προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων χωρών και επομένως να συμβάλλει στο αυξημένο αίσθημα ασφάλειας, στη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.
Ο τουρισμός ενώνει τους λαούς, ενώνει τα εθνη και δημιουργεί ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στις οποίες χτίζουμε το μέλλον μας.
Σας ευχαριστώ 

Σχετικά νέα

Ανακοινώσεις

Το Υπουργείο Τουρισμού θέτει σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τον Καθορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων απονομής του Σήματος Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού

Το Υπουργείο Τουρισμού θέτει σε δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με θέμα τον Καθορισμό των κριτηρίων και των προϋποθέσεων

Scroll to Top