Search
Close this search box.

Συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Θανάση Θεοχαρόπουλου στην εκπομπή «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη στην ΕΡΤ2

Το βίντεο της συνέντευξης:  

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ» και στον δημοσιογράφο Χρήστο Παγώνη μεταξύ άλλων τόνισε:

-Για την αποφασιστική συμβολή του τουρισμού και την τουριστική σεζόν που ξεκίνησε

Ο τουρισμός είναι ο πιο αποφασιστικός τομέας για την ανασυγκρότηση της χώρας. Έχει δείξει ήδη και θα συνεχίσει να δείχνει τον δρόμο προς τα μπροστά. Για τις επενδύσεις, για την μείωση της ανεργίας, για την παραγωγή πλούτου και για πολλά θέματα που αφορούν την κοινωνία.
Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες. Υπάρχει αυξανόμενος ανταγωνισμός φέτος. Εμείς βάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Tην προηγούμενη χρονιά είχαμε 33 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, έναντι 24 εκατομμυρίων το 2014. Είναι ένα πολύ υψηλό νούμερο, ο στόχος αυτή τη χρονιά, την ανταγωνιστική, την φετινή είναι να είμαστε ακόμα πιο ψηλά.
Εργαζόμαστε συστηματικά για  να αυξήσουμε τα μερίδια, να αυξήσουμε τα έσοδα και βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα νούμερα, είναι θέμα και ποιότητας. Και να ανταποκριθούμε και στις προσδοκίες για την ποιότητα. Συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο είμαστε μπροστά στην τουριστική σεζόν, είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, συνεπώς είμαστε πάνω από τα θέματα για να τα επιλύουμε την ώρα που συμβαίνουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια χρονιά αντάξια των προσδοκιών.
Τα πράγματα είναι σε θετική κατεύθυνση, οι προσδοκίες υπάρχουν, υπάρχουν βέβαια υπάρχουν φέτος και ισχυρά ανταγωνιστικές συνθήκες αλλά έχουμε μάθει στη χώρα μας σε αυτό το πλαίσιο, εννοώ από τις γύρω χώρες, την Τουρκία και από άλλες χώρες. Αυτή την χρονιά ανακάμπτουν αυτές οι χώρες, συνεπώς εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτήν την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, έχουμε όλο το επιχειρησιακό πλάνο, όλο το σχέδιο και μακροπρόθεσμα αλλά και βραχυπρόθεσμα.
Ο τουρισμός συμβάλλει στο 20% του ΑΕΠ της Ελλάδος. Η συνολική συμβολή του τουρισμού έχει ανέβει στα 37,5 δις ευρώ. Ενώ τα έσοδα καθαρά από τον τουρισμό στα 18,5 δις ευρώ και αναπτύσσεται με 7% όταν η οικονομία αναπτύσσεται στη χώρα μας με 2- 2,5%. Είναι φανερό πόσο σημαντική είναι η συμβολή του τουρισμού για το σύνολο της οικονομίας.  

-Για τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης και την επίπτωση στον τουρισμό

Τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν ήταν τα δύο πάγια αιτήματα του τουριστικού κλάδου. Άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13 στο 6%, στη διαμονή από 1η του 2020 από 13 στο 11%, αυτά θα έχουν θετικό αντίκτυπο.
Και βεβαίως όλα τα άλλα θετικά μέτρα, βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη συνεπώς βελτιώνουν και την τουριστική ανάπτυξη. Ήταν μέτρα τα οποία ήρθαν στο κατάλληλο χρονικό σημείο για τον τουρισμό. Έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, να ωθήσουν προς τα μπροστά και ήδη η αγορά και οι φορείς έχουν ανταποκριθεί θετικά σε αυτά, και είναι ένα γεγονός το οποίο θα συνδράμει στις θετικές εξελίξεις τις οποίες θα έχουμε.

-Για την επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όλο τον χρόνο

Μια μεγάλη προσπάθεια είναι η τουριστική περίοδος να επεκταθεί σε όλο το χρόνο, 365 ημέρες τον χρόνο. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Δηλαδή η θερινή περίοδος να επιμηκυνθεί και η χειμερινή περίοδος να αξιοποιηθεί.

-Για τον θεματικό τουρισμό

Έχει το 2018, πρόσφατα, ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον θεματικό τουρισμό. Άρα έχουμε πλέον το νομοθετικό πλαίσιο. Τι μας απομένει; Και εδώ πράγματι πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά. Είναι η εφαρμογή του, η υλοποίηση. Άρα είμαστε μπροστά στην υλοποίηση αυτών των οποίων έχουμε δεσμευτεί, στον θεματικό τουρισμό, έτσι ώστε στις διάφορες μορφές αυτού του τουρισμού να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες.
Ο θεματικός τουρισμός, δείχνει τις δυνατότητες της χώρας μας. Και όταν μιλάμε για θεματικό τουρισμό, θα μπορούσα να σας πω πρώτον για τον αγροτουρισμό, την διασύνδεση δηλαδή της πρωτογενούς παραγωγής και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε αυτά τα θέματα, όπως τα θέματα διατροφής. Θα μπορούσα να σας μιλήσω επίσης για το θέμα του ιαματικού τουρισμού.

-Νέα προκήρυξη και νομοθετική ρύθμιση για τον ιαματικό τουρισμό

Φέρνω νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στην οποία θα δίνεται η εκ νέου δυνατότητα υποβολής αιτήσεων αναγνώρισης ιαματικών φυσικών πόρων σε όσους τους διοικούν, τους διαχειρίζονται, τους εκμεταλλεύονται. Βασικό αίτημα που διευκολύνει την ανάπτυξη του.
Αυτή την στιγμή, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους οι οποίοι υπάρχουν, τους ευρωπαϊκούς. Για αυτό, στις προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές δικαιοδοσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.
Συγκεκριμένα, θα προκηρύξουμε συγχρηματοδοτούμενα έργα πάνω από 25 εκατ. ευρώ, ακριβώς για τις ιαματικές πηγές. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση και μία προκήρυξη που θα υπάρχει με τους Δήμους με συγχρηματοδοτούμενα ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά οι Δήμοι θα μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ευρωπαϊκών πόρων τα οποία πρέπει αυτή τη στιγμή να διοχετευτούν στην αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα και όπου μπορεί  να υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού.

-Επενδύσεις στον τουρισμό και τις υποδομές

Στον τουρισμό η συνεργασία ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα  είναι αποφασιστικής σημασίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Η υγιής επιχειρηματικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία με κανόνες και το κράτος να διευκολύνει. Άλλο ένα στοίχημα. Να διευκολύνουμε και όχι να δυσχεραίνουμε τις επενδύσεις.
Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν άμεσα. Για παράδειγμα είναι σε εξέλιξη η δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών, οι ράμπες, ένα πρόγραμμα 15 εκατομμυρίων ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις παραλίες σε όλη τη χώρα.
Είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κανόνες, με στόχευση στην αειφόρο ανάπτυξη, όχι μια ανάπτυξη η οποία δεν λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον. Στόχος μας να προχωρήσουν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πάντοτε με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μαρίνες και οι τουριστικοί λιμένες. Μαρίνα Μεσολογγίου που έχουμε προχωρήσει στην σύμβαση παραχώρησης. Τουριστικός λιμένας Μυτιλήνης, όπου εγκρίθηκε ήδη ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας και προχωράμε, Μαρίνα στην Βουλιαγμένη η οποία προχώρησε, η μαρίνα Αλίμου. Θα μπορούσα να σας πω πολλά άλλα παραδείγματα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία χωροθέτησης τώρα όπως για παράδειγμα η μαρίνα Ελούντας.
Το συνολικό πλαίσιο είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να μπαίνουν κάτω από την σκέπη μιας συνολικής στρατηγικής με ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κανόνες, με την αειφόρο ανάπτυξη έτσι ώστε και οι τουρίστες να διευκολύνονται στην χώρα μας και οι επενδύσεις να διευκολύνονται προς όφελος όμως των πολλών και όχι των λίγων.
Αυτή είναι η στρατηγική μας. Σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με ταυτόχρονη αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό όλο το πλαίσιο πρέπει βεβαίως να το κοιτάμε ταυτόχρονα με την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία αλλά και τον σεβασμό βασικών στοιχείων της φύσης.

-Για την ανάπτυξη νέων προορισμών και την επίλυση προβλημάτων

Το πρώτο που πράττω αυτές τις δύο εβδομάδες είναι να συναντώ τους φορείς Τουρισμού.  Να τους καλώ, να συνομιλούμε, να μου παρουσιάζουν την δική τους οπτική με τα προβλήματα τα οποία έχουν, να βλέπουμε την δυνατότητα λύσεων και να προσπαθούμε σε δύο επίπεδα. Πρώτον, στην επίλυση των άμεσων προβλημάτων σε εκκρεμότητες δηλαδή τις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε και δεύτερον στο να δρομολογηθούν κάποια πράγματα για την επόμενη περίοδο. Άρα σε συνεργασία με τους φορείς πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία και βεβαίως και σε συνεργασία με τους φορείς αυτοδιοίκησης.
Ταυτοχρόνως τρέχουμε τα προγράμματα. Για αυτό ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ύ το πρόγραμμα το οποίο τρέχουμε τώρα είναι 110 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι σε φάση υλοποίησης. Το θέμα είναι να τρέξει. Να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές γρήγορα, να υπάρξει απορρόφηση στην πράξη, να μην πάνε χαμένα τα χρήματα, να βελτιωθούν πραγματικά οι υπηρεσίες.
Στο θέμα της ανάπτυξης νέων προορισμών υπάρχει μια βελτίωση, δεν έχει μείνει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο μόνο της Σαντορίνης, της Μυκόνου, δηλαδή αυτού του τουρισμού. Έχει ανοίξει. Αλλά το θέμα είναι να ανοίξει πολύ περισσότερο.
Δημιουργούμε νέο σχέδιο προώθησης προς το εξωτερικό, καμπάνιες του ΕΟΤ,  έτσι ώστε το καλοκαίρι να είναι όλοι ενήμεροι και να μπορούν να έρθουν στη χώρας μας.

-Νέα προγράμματα μετεκπαίδευσης εργαζομένων ή προσφάτως ανέργων στον τουριστικό κλάδο

Το θέμα του τουρισμού συνδέεται με τους ανθρώπους, με την κατάρτισή τους, για αυτό αποφάσισα να  υλοποιήσουμε σε 14 περιοχές της χώρας, για πρώτη φορά σε τόσες πολλές, για δεύτερη χρονιά αλλά φέτος προσθέτουμε άλλες τέσσερις περιοχές, προγράμματα μετεκπαίδευσης εργαζομένων ή προσφάτως ανέργων στον τουριστικό κλάδο σε συγκεκριμένους κλάδους, στις υπηρεσίες υποδοχής κ.ά. Και φέτος θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα με 40 τμήματα, έχουν προστεθεί το Ηράκλειο, τα Τρίκαλα, Ναύπλιο, Λουτράκι. Και με περιφερειακή διάρθρωση σε όλη τη χώρα. Το να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μετεκπαίδευση έτσι ώστε να είναι κατάλληλα καταρτισμένοι, να βγουν ξανά στην αγορά εργασίας, επίσης οι άνεργοι, να μειωθεί η ανεργία, είναι αποφασιστικής σημασίας για την χώρα και την κοινωνία. 

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στη 12η Γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τις βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου,

Scroll to Top