Search
Close this search box.

Διεθνείς Οργανισμοί

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί από το 2004 εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ. Περιλαμβάνει 155 χώρες και πάνω από 350 Συνδεδεμένα Μέλη (Affiliate Members) από τον ιδιωτικό τομέα (π.χ τουριστικά γραφεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα και τουριστικές ενώσεις). Έχει έδρα τη Μαδρίτη.

Κύρια όργανά του είναι: η Γενική Συνέλευση, το Εκτελεστικό Συμβούλιο και η Γραμματεία. Υπάρχουν 6 περιφερειακές επιτροπές για την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία – Ειρηνικό.  Η χώρα μας είναι πλήρες μέλος του ΠΟΤ από το 1975 και συμμετέχει ενεργά στις Γενικές Συνελεύσεις του, στην Επιτροπή για την Ευρώπη και σε διάφορες συναντήσεις – συνόδους που διεξάγονται κατά καιρούς.

Ο ΠΟΤ παίζει έναν κεντρικό και αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης ενός υπεύθυνου και αειφόρου τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο Οργανισμός ενθαρρύνει την εφαρμογή του Παγκόσμιου Κώδικα Δεοντολογίας για τον Τουρισμό, ώστε οι χώρες-μέλη, οι τουριστικοί προορισμοί και οι επιχειρήσεις να μεγιστοποιούν τις θετικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις του τουρισμού, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ)

Ιδρύθηκε το 1998 και περιλαμβάνει τα εξής δώδεκα κράτη-μέλη: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία. Έδρα του Οργανισμού είναι η Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο του Οργανισμού λειτουργούν διάφορες Ομάδες Εργασίας μεταξύ των οποίων και αυτή για τη Συνεργασία στον  Τουρισμό (Working Group on Cooperation in Tourism), στις συνόδους της οποίας συμμετέχει η Διεύθυνσή μας. Η προεδρία του Οργανισμού ασκείται εκ περιτροπής από τα κράτη μέλη  του ΟΣΕΠ.

Επιτροπή Τουρισμού του Ο.Ο.Σ.Α.

Ο ΟΟΣΑ ιδρύθηκε το 1961, εδρεύει στο Παρίσι και συγκεντρώνει 34 από τις πλέον αναπτυγμένες τουριστικά χώρες του κόσμου και το 70% του παγκόσμιου τουρισμού. Έχει διάφορες Επιτροπές εκ των οποίων και αυτή του Τουρισμού, η οποία έχει ως αποστολή:

α) να βοηθήσει τις χώρες-μέλη να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη του τουρισμού μέσω μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ανάπτυξης και μεγαλύτερης συνοχής μεταξύ της τουριστικής πολιτικής και άλλων δημόσιων πολιτικών (π.χ. μεταφορές, περιβάλλον),
β) να προωθήσει την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού,
γ) να βελτιώσει την υποδομή και την εικόνα των τουριστικών προορισμών ώστε να καταστούν περισσότερο ελκυστικοί και πιο ανταγωνιστικοί,
δ) να συμβάλλει στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στον τουριστικό τομέα.

Scroll to Top