3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού στην Πελοπόννησο: Ένα ταξίδι στον οίνο και στον χρόνο

Ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, το 3ο Συνέδριο Οινοτουρισμού «Ένα ταξίδι στον οίνο και στον χρόνο», που πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2022.  

Το Συνέδριο αποτέλεσε την τρίτη στάση του Οδοιπορικού Οινοτουρισμού που έχει εγκαινιάσει η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών.  

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε στον διαδικτυακό χαιρετισμό του την έμφαση που δίνεται από το Υπουργείο στον οινοτουρισμό, ενώ η έναρξη του τριημέρου πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Σκούρα με τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη.   

Στην κεντρική της τοποθέτηση στο Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο του κτήματος Λαφαζάνη, η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των  εμβληματικών οίνων της Πελοποννήσου με την μακρά ιστορική παράδοση, ενώ τόνισε τη δυναμική του κλάδου στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με τη νέα γενιά των οινοπαραγωγών να «αγκαλιάζει» τον οινοτουρισμό με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι. Παράλληλα, η Υφυπουργός Τουρισμού ανέπτυξε τους βασικούς άξονες των δράσεων του Υπουργείου για τον οινοτουρισμό που περιλαμβάνουν:  

  • αναβαθμισμένο ψηφιακό portal  για τα οινοποιεία με Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (ΣΕΟ)  
  • θέσπιση βραβείων οινοτουρισμού, με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και  
  • συνέχιση του Οδοιπορικού Οινοτουρισμού στην επικράτεια της χώρας, με επόμενες στάσεις την Αττική και την Κρήτη  

    «Με ιδιαίτερη χαρά πραγματοποιήσαμε ένα ακόμα βήμα στο Οδοιπορικό Οινοτουρισμού που έχουμε εγκαινιάσει από πέρυσι», τόνισε η Υφυπουργός στην ομιλία της. «Το 3ο μας Συνέδριο Οινοτουρισμού, έγινε εδώ στην Πελοπόννησο, ως ένα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο. Μέσα από τις εργασίες και τις εκδηλώσεις του, το Συνέδριο ανέδειξε την μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί στον ελληνικό οίνο και οινοτουρισμό, αλλά και τους φιλόδοξους στόχους για το μέλλον. Κατά το τριήμερο του Συνεδρίου είχαμε την δυνατότητα να δούμε από κοντά και να αναδείξουμε την εξαιρετική δουλειά  που γίνεται στην πρώτη γραμμή του οινοτουρισμού μας, στα μοναδικά επισκέψιμα οινοποιεία μας. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις δράσεις που ως Υπουργείο σχεδιάζουμε για τον ελληνικό οινοτουρισμό. Το Υπουργείο Τουρισμού άλλωστε έχει θέσει τον οινοτουρισμό ως μία από τις βασικές του προτεραιότητες, όχι απλά στα λόγια, αλλά εμπράκτως -και το Οδοιπορικό είναι μία ακόμη απόδειξη  του γεγονότος αυτού.  

    «Ιδιαίτερη στιγμή αυτού του Συνεδρίου», επισήμανε η κα Ζαχαράκη, «ήταν η τοποθέτηση της νέας γενιάς των οινοποιών, νέων ανθρώπων, συνεχιστών της μεγάλης παράδοσης, με φρέσκιες ιδέες, βαθιά επιστημονική γνώση και  με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είναι αυτό ακριβώς που ως χώρα χρειαζόμαστε για να υπερβούμε κάθε κρίση και κάθε αντιξοότητα. Με αγάπη και μεράκι για τη δημιουργία, με σχέδιο και επιμονή, η Ελλάδα προχωρά μπροστά, με αιχμή του δόρατος το μεγάλο μας εθνικό συγκριτικό πλεονέκτημα, τον Τουρισμό. Ο οινοτουρισμός είναι και θα παραμείνει κομβικό τμήμα της προσπάθειάς μας για ποιοτικό και ολιστικό τουριστικό προϊόν, και ενόψει αυτού σας προσκαλούμε στο αμέσως επόμενο βήμα του Οδοιπορικού μας, που θα είναι στην Αττική».  

    Κατά τη διάρκεια του Οδοιπορικού, οργανώθηκε ειδικό workshop από τον Γιάννη Καρακάση, αφιερωμένο στο terroir (οινοπέδιο) της περιοχής της Νεμέας, στην περιήγηση και φύτεμα αμπελώνα στη Νεμέα, σε επισκέψεις οινογνωσίας σε παραγωγικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας & της Μαντινείας (συγκεκριμένα στο Κτήμα Σκούρα, Τσέλεπου και Σεμέλη)  οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, καθώς και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας ώστε να ολοκληρωθεί το ταξίδι στον οίνο και το χρόνο συμβολικά.  

    Επίσης πραγματοποιήθηκε:  
  • παρουσίαση του νέου ψηφιακού portal των επισκέψιμων οινοποιείων από τον προϊστάμενο ΠΥΤ Πελοποννήσου κ. Μασαούτη  
  • ανάλυση των προκλήσεων και ευκαιριών στον οινοτουρισμού στην μεταπανδημική εποχή από την Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής Δρ. Π. Διονυσοπούλου  
  • παρουσίαση της στρατηγικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το γαστρονομικό και οινικό τουρισμό από την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κα Άννα Καλογεροπούλου  
  • παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Arcadia, Champagne d’ Orient» από τον σκηνοθέτη κ. Κ. Σπυρόπουλο  
  • 3 πάνελ ανοιχτής συζήτησης με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γ. Παπαδημητρίου  
  • Συζήτηση με την νέα γενιά των οινοποιών της περιοχής Νεμέας-Μαντινείας που συνεχίζουν την παράδοση των οινοποιείων Σκούρα, Τσέλεπου, Παλυβού, Λαφαζάνη και Στροφιλιάς  
  • Συζήτηση με τον οινολόγο κ. Δ. Χατζηνικολάου  
  • Συζήτηση για την τουριστική ταυτότητα της Νεμέας και της ευρύτερης περιοχής με επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, της εστίασης και της φιλοξενίας, καθώς και οινολόγους και γεωπόνους.  

    Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, ο  Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, η Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Αθηνά Κόρκα, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνα Καλογήρου, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου, ο αντιδήμαρχος Νεμέας Αθανάσιος Καρκώνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της ΕΝΟΑΠ Ιωάννης Τρουπής, η Επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Οινοτουρισμό Μαίρη Τριανταφυλλόπουλου, ο οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης, ενώ μήνυμα απέστειλε και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Alessandra Priante. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι Πρέσβεις Ιταλίας και Ισραήλ, ο επιτετραμμένος της Μολδαβίας, καθώς και Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι εξειδικευμένοι σε θέματα οίνου και οινοτουρισμού.  

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλγα Κεφαλογιάννη στην 5η Σύνοδο της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού: “Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας με την Τουρκία”

«Ο τουρισμός αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης και το όχημα που έφερε τους δύο λαούς μας εγγύτερα, συμβάλλοντας

Scroll to Top