Search
Close this search box.

Άρθρο της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπίας Αναστασοπούλου στην Καθημερινή της Κυριακής

ΟΛΥΜΠΙΑ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού, καθώς χρειάστηκε μια πανδημία για να αντιληφθούμε τη σημασία και τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ, όχι μόνο της χώρας μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ήταν η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας από την Ελληνική Πολιτεία αυτή που εκκίνησε και τη θεαματική βελτίωση της οικουμενικής εικόνας της χώρας μας.

Μέσα από την υγειονομική κρίση που βιώσαμε, «ανακαλύψαμε» ότι ο τουρισμός συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην αποφυγή της ερημοποίησης, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας.

«Ανακαλύψαμε» ότι είναι ένα βιομηχανικό οικοσύστημα με βασικούς και υποστηρικτικούς κλάδους, και χρειάζονται όλες οι συνέργειες που μπορούν να προκύψουν από τον συντονισμό εντός αυτού για να αναδυθούν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε από την Ελληνική Πολιτεία η δημιουργία της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία θα ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε αδυναμίες και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.

Με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού τουριστικού μοντέλου, που μας υπέδειξε άλλωστε και η έκθεση Πισσαρίδη, προχωρούμε στην εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας, με άξονα τη διπλή προσαρμογή (twin transition) σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, που καλείται να στελεχώσει στο παρόν και στο μέλλον ένα περισσότερο ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας.

Η Πολιτεία επιτελώντας τον θεσμικό της ρόλο διά του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργείου Τουρισμού οφείλει να μεριμνήσει για την ορθολογική ανάπτυξη, κατανομή, συντήρηση και επίβλεψη των τουριστικών υποδομών. Ωστόσο οι τεράστιες προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας συνιστούν ένα εγχείρημα, το οποίο εύλογα απαιτεί τον συντονισμό και τη συστοιχία και των λοιπών συναρμόδιων εταίρων (stakeholders), τους οποίους η Πολιτεία επίσης οφείλει να συμπεριλάβει, ώστε με τις κοινές προσπάθειες όλων μας να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας.

Ενα πιο ανθεκτικό, πράσινο και ψηφιακό τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας πρέπει να λαμβάνει υπόψη του το τι είναι εφικτό στο πλαίσιο που καλείται να αναπτυχθεί, και να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες ώστε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την οικονομική, κοινωνική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Καλούμαστε λοιπόν να βρούμε λύσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την άμβλυνση των επιπτώσεων του υπερ-τουρισμού σε ορισμένες περιοχές και αντίστοιχα την ενίσχυση των περιοχών με υπο-τουρισμό, καθώς και την προσέλκυση και ικανοποίηση των νέων απαιτήσεων των τουριστών/επισκεπτών/νομάδων.

Ταυτόχρονα καλούμαστε να σχεδιάσουμε μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης των πιθανών κρίσεων που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν, γεγονός που συνιστά και εθνική προτεραιότητα: ο σχεδιασμός ενός οικοσυστήματος πρόβλεψης για το «μεθαύριο» της βαριάς βιομηχανίας της πατρίδας μας απαιτεί συνεχή εγρήγορση και άμεσα αντανακλαστικά προκειμένου να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της βιωματικής ολιστικής τουριστικής εμπειρίας και θέτουμε ποσοτικούς στόχους που θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε την πρόοδό μας και να επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται με διορθωτικές κινήσεις.

Η νέα εποχή στον τουρισμό, που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και πανευρωπαϊκή, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ανοίγει καινούργιους ορίζοντες στον τρόπο προβολής του τουριστικού προϊόντος και μας επιτρέπει να απευθυνόμαστε αποτελεσματικά σε περισσότερες αγορές-στόχους.

Εντούτοις δεν υποτιμούμε και τη δυναμική του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να διατηρήσει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος σε περιόδους κρίσης, ενώ σε περιόδους ανάκαμψης μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες κορυφές.

Τέλος, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία που παρέχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς η Πολιτεία έχει στη διάθεσή της 320 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού με έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Και οφείλουμε να κάνουμε επιτέλους πράξη τη διαχρονική απαίτηση για χάραξη και διακυβερνητική υλοποίηση μιας μεσο-μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τη βαριά μας βιομηχανία».

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στη 12η Γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τις βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου,

Scroll to Top