Search
Close this search box.

H 5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

                                                     

                                    

Τα ψηφιακά έργα που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η  σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών  «Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO) σε επίπεδο Περιφέρειας, ήταν τα βασικά θέματα της 5ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού υπό την προεδρία της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Στην εισαγωγική ομιλία της η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό που προωθεί το Υπουργείο με σκοπό την αναβάθμιση της εικόνας και ταυτότητας της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού, και ταυτόχρονα στην ποιοτικότερη και με σύγχρονους επικοινωνιακά όρους πληροφόρηση των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Επίσης, ανέδειξε τη σημασία σύστασης και λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (των DMMOs), που όπως τόνισε αποτελούν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών μας.

«Κεντρικός στόχος της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού, αποτελεί η αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων εργαλείων επικοινωνίας για την προώθηση και προβολή των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος. Στοχεύουμε στην ουσιαστική αναβάθμιση της εικόνας και ταυτότητας της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού, τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας για τους  προορισμούς και τις επιχειρήσεις και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών που καθιστούν το τουριστικό προϊόν της χώρας μας ξεχωριστό, υπογράμμισε η κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ειδικότερα παρουσιάζοντας  στα νέα ψηφιακά εργαλεία  ανέφερε:

Ορεινός τουρισμός: Η πλατφόρμα για τον ορεινό τουρισμό θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάδειξη των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Εκτός από τους προορισμούς, θα παρουσιάζονται δραστηριότητες σε ορεινές περιοχές αλλά και πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα της κάθε περιοχής.

Θαλάσσιος τουρισμός: H πλατφόρμα για τον θαλάσσιο τουρισμό θα περιλαμβάνει εφαρμογή για την απεικόνιση του δικτύου τουριστικών λιμενικών υποδομών. Θα παρουσιάζεται παράλληλα το σύνολο των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.

Καταδυτικός τουρισμός: Η πλατφόρμα για τον καταδυτικό και υποβρύχιο τουρισμό, θα περιλαμβάνει λειτουργίες όπως διαδραστικό χάρτη καταδυτικών και υποβρύχιων προορισμών και ψηφιακό οδηγό καταδυτικών κέντρων. Θα διαθέτει επίσης ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά των χρηστών της πλατφόρμας. Ένα ακόμα έργο το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με μέριμνα, παράλληλα, για τη προστασία των υποθαλάσσιων περιοχών.

Αγροτουρισμός και γαστρονομία: Ψηφιακή πλατφόρμα για τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, θα περιλαμβάνει διαδραστικό χάρτη για την αποτύπωση αγροτουριστικών και γαστρονομικών πόρων σε όλη τη χώρα. Ανάπτυξη ενός Δικτύου Διασύνδεσης  Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού. Ένα σύστημα που θα λειτουργεί ως θεματικός εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού (DMO), για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό. To έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καταγραφή προϊόντων και υπηρεσιών, αγροτουριστικών μονάδων και συναφών επιχειρήσεων.

Υποστήριξη για ταξιδιώτες ευεξίας: Η εφαρμογή που θα πληροφορεί τους ταξιδιώτες σε θέματα ευεξίας, και θα αναδεικνύει τις περιοχές και τα σχετικά σημεία ενδιαφέροντος. Θα χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, με λογισμικό αναγνώρισης φωνής, για τη γρήγορη και εύκολη καθοδήγηση του χρήστη. Θα περιλαμβάνει επίσης απεικόνιση του χάρτη Ευεξίας της χώρας και θα  παρέχει, τέλος, οδηγούς με βήματα που πρέπει να κάνει ο χρήστης σε περιπτώσεις που το ταξίδι του επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες (όπως ζητήματα υγείας).

Προσέλκυση και εξυπηρέτηση ψηφιακών νομάδων: Μέσω της πλατφόρμας θα παρέχεται η απαιτούμενη πληροφόρηση, από την εγκατάστασή τους, και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα.

 Ψηφιακός μετασχηματισμός ΕΟΤ : Έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες, και θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Visitgreece. To σύστημα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης 2ης γενιάς, και θα παρέχει ταξιδιωτικές πληροφορίες με γρήγορο και απλό τρόπο. Θα περιλαμβάνει μια σειρά χρήσιμων λειτουργιών όπως υπηρεσίες τουριστικής περιήγησης και μετάφρασης, αναζήτηση αξιοθέατων και παροχή πληροφοριών σχετικά με ναύλους και εισιτήρια. Ταυτόχρονα, για την υποστήριξη των ταξιδιωτών, το σύστημα θα λειτουργεί αυτοματοποιημένο Γραφείο Πληροφόρησης με χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ψηφιακός  Τουριστικός Χάρτης:  Θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής χαρτογράφηση των τουριστικών πόρων όλων των προορισμών .Η βάση δεδομένων θα εμπλουτιστεί με σύγχρονο και έγκυρο περιεχόμενο (όπως κείμενα, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό) που παρουσιάζει την τουριστική προσφορά κάθε προορισμού.

Εμπλουτισμός των ιστοριών των χρηστών/ταξιδιωτών με τη χρήση τεχνολογίας Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI). Το σύστημα θα παρέχει πρόσβαση σε χάρτες,  δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων/ παραπόνων και δυνατότητα αναζήτησης σχετικά με θέματα που αφορούν στον πολιτισμό. Θα παρουσιάζει επίσης σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς ένας από τους κύριους στόχους μέσα από αυτό το έργο, είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος. Η σύνδεση της τουριστικής δραστηριότητας με τον πολιτισμό της χώρας μας. 

Ψηφιακό Αποθετήριο τουριστικών πόρων: Θα φιλοξενεί το σύνολο του ψηφιοποιημένου ιστορικού αρχείου του ΕΟΤ. Το αποθετήριο θα λειτουργεί ως βιβλιοθήκη, η οποία θα είναι χρήσιμη στους ενδιαφερόμενους φορείς (τοπικές αρχές και DMMOs, ξενοδοχειακές ενώσεις κ.λπ.), ώστε να εκτελέσουν μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική προώθησης.

Ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού: Προβλέπεται η ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς και η παροχήπροηγμένων διαδικτυακών υπηρεσιών. Επιπλέον, για την άμεση ενημέρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου, θα αναπτυχθεί και πληροφοριακό σύστημα καταγραφής, σε πραγματικό χρόνο, των αφίξεων και αναχωρήσεων ταξιδιωτών στα τουριστικά καταλύματα.

Η Υπουργός Τουρισμού αναφερόμενη στους Οργανισμούς  Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών τους χαρακτήρισε ως στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού. Σκοπός του έργου, τόνισε,  είναι η διενέργεια των αναγκαίων μελετών και η παροχή τεχνικής υποστήριξης για τη σύσταση και λειτουργία τους. Και απευθύνεται στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μίας Περιφέρειας στο πρόγραμμα, είναι η μη χρηματοδότηση για ίδιου τύπου υπηρεσίες από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα υπογράφεται Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και κάθε Περιφέρειας. Προβλέπεται επίσης η βασική υποχρέωση των Περιφερειών που θα λάβουν τις υπηρεσίες να προχωρήσουν σε σύσταση DMMOs σε ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι είναι καίριας σημασίας η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της τουριστικής προσφοράς και ζήτησης, και βεβαίως η καινοτομία.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των ταξιδιωτών, να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους στον τουρισμό. Να αξιοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία προώθησης και προβολής που θα υποστηρίξουν την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού στη νέα εποχή»,  κατέληξε  η κα Κεφαλογιάννη.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

H 5η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

                                                                                           Τα ψηφιακά έργα που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η  σύσταση και λειτουργία των Οργανισμών

Δελτία Τύπου

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στη 12η Γενική συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Τις βασικές ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου,

Scroll to Top