Search
Close this search box.

Η επόμενη ημέρα του Τουρισμού. Ολοκληρώθηκε η 66η Συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από 2 έως 4 Ιουνίου

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία 16 Υπουργών και Υφυπουργών Τουρισμού, καθώς και εκπροσώπων της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Μέσα από τη Συνάντηση αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της χάραξης κοινής πολιτικής μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών για τη διασφάλιση του τουρισμού και την ασφάλεια των ταξιδιών.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας του τουρισμού, με ασφάλεια και προσαρμόζοντας τα δεδομένα ανάλογα με τις εξελίξεις. Η επανεκκίνηση του τουρισμού παγκόσμια είναι η μεγάλη πρόκληση του 2021. Ειδικά για την Ελλάδα, ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός συνιστά προτεραιότητα αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) επαίνεσε τις πρωτοβουλίες του ελληνικού Yπουργείου Tουρισμού για την ασφαλή και γρήγορη επανενεργοποίηση της κρουαζιέρας στα ελληνικά νερά. Η CLIA πρωτοστατεί στην υλοποίηση ολοκληρωμένων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας, εξασφαλίζοντας την εμπειρία που επιζητούν οι επιβάτες των πλοίων κρουαζιέρας, τόσο εν πλω, όσο και στους προορισμούς που επισκέπτονται.

Παράλληλα, με στόχο την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity APEX της Celebrity Cruises, το Συνέδριο «Βιώσιμος Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες μετά την Πανδημία COVID-19», όπου ανακοινώθηκε η σύσταση του πρώτου Παρατηρητηρίου Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία και υπογράφηκε από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Zurab Pololikashvili.

Το Παρατηρητήριο θα αποτελέσει μία μόνιμη δομή, η οποία θα παρέχει δεδομένα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, θα διαμορφώσει το κατάλληλο μεθοδολογικό πρότυπο για τη μέτρηση και παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, θα μεριμνήσει για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και, τέλος, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, μέσα από στοχευμένες δράσεις κατάρτισης.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ, κατά την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη. Παράλληλα, το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ανάπτυξη του αναγκαίου μεθοδολογικού προτύπου.

Η δημιουργία του Κέντρου θα διαμορφώσει έναν κόμβο συνεργασίας, ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην υπογραφή Δήλωσης Προθέσεως Συνεργασίας ως συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του προγράμματος συνεργασίας σε θέματα τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα τουρισμού αλλά και σχετικά με τη δημιουργία του  Παρατηρητηρίου. Εκπρόσωποι από την κάθε πλευρά ήταν ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Υπουργός Τουρισμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η ΑΕ κ. Ahmed Al Khateeb.

Ο Τουρισμός δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί την αρχή της επανεκκίνησης του τουρισμού τόσο για τη χώρα μας όσο και για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα, ως ένας προορισμός όλων των εποχών, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική που θα ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα. Στην προσπάθεια αυτή θα συντελέσει και η επανεκλογή της χώρας μας ως Προεδρεύουσας της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη.

«Τις 2 αυτές ημέρες πρωταγωνιστής των συζητήσεων ήταν ο Τουρισμός. Για κάθε χώρα, ο Τουρισμός αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομικής προόδου. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της συνάντησης αυτής ήταν πως μόνο όταν δουλεύουμε όλοι μαζί καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε το καλύτερο προς όφελος όλων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όσο και με τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτόν», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Σχετικά νέα

Scroll to Top