Κεντρική ομιλία της Υπουργού Τουρισμού στη 19η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου

Τη σημασία της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, της βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ανέδειξε η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ως κεντρική ομιλήτρια, στη 19η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου, που διεξήχθη στα Ιωάννινα.

Στην ομιλία της, η Υπουργός επεσήμανε τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Πρωτοβουλίας, προωθώντας από κοινού ένα τουριστικό μοντέλο βιώσιμο, ανταγωνιστικό και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών και των τοπικών κοινωνιών.

Η κα Κεφαλογιάννη τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, υπερβαίνοντας το παραδοσιακό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» και προωθώντας ειδικές μορφές τουρισμού όπως ο θαλάσσιος, πολιτιστικός, ο γαστρονομικός, ο αγροτουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου μπορεί να αναδείξει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και να προσελκύσει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

«Η διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς δεν αφορά μόνο στο τι προσφέρουμε, αλλά και στο πώς το προσφέρουμε. Μέσα από τη συνεργασία, την καινοτομία και τον σεβασμό στην ταυτότητα των τόπων μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό στην Αδριατική και το Ιόνιο, που θα ωφελεί τις τοπικές κοινωνίες και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των ταξιδιωτών», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε την σπουδαιότητα της σύστασης από το Υπουργείο Τουρισμού του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Το Παρατηρητήριο αποτελεί έναν πρωτοποριακό μηχανισμό συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, με στόχο την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Μεσόγειο.

Παράλληλα, η λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμών (DMMOs) επισημάνθηκε από την Υπουργό ως βασικός μοχλός για τη βιώσιμη τουριστική διαχείριση και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας μια συνεκτική ταυτότητα για κάθε προορισμό.

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και την κοινωνία, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ανθεκτικότητα και τη μακροπρόθεσμη ευημερία του τουριστικού τομέα.

Η Υπουργός τόνισε επίσης την σημασία που έχει η ενισχυμένη συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της περιοχής, ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού οι προκλήσεις και να αξιοποιηθούν πλήρως οι προοπτικές της Αδριατικής και του Ιονίου ως ανταγωνιστικού και ελκυστικού τουριστικού προορισμού. Μέσα από κοινές δράσεις και συνέργειες, η περιοχή μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, προωθώντας καινοτόμες πολιτικές που ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες και προστατεύουν την πολιτιστική ταυτότητα.

Η παρουσία της κας Κεφαλογιάννη στη Διάσκεψη αναδεικνύει τη δέσμευση της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης, διαφοροποιημένης και συνεργατικής τουριστικής πολιτικής, συμβάλλοντας έτσι στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής. “Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής τουριστικής στρατηγικής. Με όραμα, σχέδιο και συνεργασία, έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε μαζί μία διακριτή και υψηλής αξίας τουριστική προσφορά”, κατέληξε.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Κεντρική ομιλία της Υπουργού Τουρισμού στη 19η Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου

Τη σημασία της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος, της βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ανέδειξε η Υπουργός Τουρισμού, κυρία

Κύλιση στην κορυφή