«Με νομοθετικό πλαίσιο και θεσμικές παρεμβάσεις ανοίξαμε το δρόμο για την επενδυτική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας»- Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά σε επενδυτική ημερίδα της EnterpriseGreece

Το ελκυστικό  πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις για την  ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα και την επενδυτική αξιοποίηση των ιαματικών πηγών,  παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην έναρξη του επενδυτικού φόρουμ που διοργάνωσε η EnterpriseGreece σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του ΤΑΙΠΕΔ και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Η υπουργός τόνισε ότι ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί σημαντικό θεματικό τουριστικό προϊόν που αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί προτεραιότητα στην υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική.

Επισήμανε ότι χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση και στην στενή συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα,  επιλύθηκαν προβλήματα δεκαετιών ώστε να «αξιοποιήσουμε σήμερα  τον ιαματικό πλούτο της Ελλάδας και να παρέχουμε  ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο και αξιόπιστο πλαίσιο για την ανάπτυξη  νέων υψηλών προδιαγραφών προϊόντων του ιαματικού  τουρισμού  στην ελληνική τουριστική αγορά».

Στις κυριότερες θεσμικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού συμπεριλαμβάνονται:

Η νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποχαρακτηρισμό των ιαματικών υδάτων που στο παρελθόν αντιμετωπίζονταν νομοθετικά ως απόβλητα και λύματα και δημιουργούσαν ένα καθεστώς που εμπόδισε τις επενδύσεις,  και ο προσδιορισμός των ευεργετικών τους ιδιοτήτων δίνοντας τη δυνατότητα  να αναγνωριστούν και να αδειοδοτηθούν οι εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού.
Η ενεργοποίηση και συγκρότηση  στο Υπουργείο Τουρισμού  της  Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων η οποία με ταχείς ρυθμούς προχωρά στην αναγνώριση των ιαματικών πηγών.
Η θέσπιση με υπουργικές αποφάσεις σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας για την ανέγερση, μετατροπή και επέκταση των μονάδων ιαματικής θεραπείας, των κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας, και της διαδικασίας χορήγησης  Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.
Η από  κοινού με  τα συναρμόδια Υπουργεία σύσταση  διεπιστημονικής  ομάδας εργασίας για τα κριτήρια και προδιαγραφές   διανομής του νερού του ιαματικού πόρου και για το συνολικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γίνεται η εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών.
Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διανομή ιαματικών φυσικών πόρων και των γεωθερμικών πεδίων της χώρας
Η δυνατότητα  επενδυτικής αξιοποίησης των ιαματικών πηγών,  μέσα από υπάρχοντα αλλά και νέα χρηματοδοτικά  προγράμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, και  περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  την αξιοποίηση των πηγών δικαιοδοσίας των ΟΤΑ α’ βαθμού και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αξιοποίησή τους  από ιδιώτες. Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης ιαματικών υποδομών μέσω των προγραμμάτων του ΕΠΑΝΕΚ  για την τουριστική επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα το πρόγραμμα που τρέχει για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Τόνισε επίσης την αναπτυξιακή προοπτική ευρύτερα του τουρισμού υγείας, που περιλαμβάνει τον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό, με σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σχετικά νέα

Scroll to Top