Ομιλία του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο πλαίσιο της ημερίδας: «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα»

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό κλάδο,

Εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Κυβέρνησης θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσε να επιλέξει κάποιος καταλληλότερη χρονική στιγμή και πιο επίκαιρο θεματικό πυρήνα για μια διευρυμένη συζήτηση γύρω από μείζονα ζητήματα του Ελληνικού Τουρισμού.

Ο γενικός τίτλος της ημερίδας θέτει εξαιρετικά εύστοχα το πλαίσιο του προβληματισμού μας: «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα». Αμέσως διακρίνουμε δύο σκέλη, αμφότερα εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα: Το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία είτε προέρχονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε από τα έκτακτα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εστιάζουμε στο αύριο των ελληνικών ξενοδοχείων και στις δυνατότητες που δημιουργούνται για να μετατρέψουμε όλοι μαζί την βαθιά κρίση σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι κάθε συζήτηση για το μέλλον, τις ευκαιρίες και τις προσδοκίες μας, θα πρέπει να ακολουθεί την ανάλυση αυτού που συμβαίνει σήμερα. Διότι η επόμενη ημέρα του ξενοδοχειακού κλάδου, του Ελληνικού Τουρισμού, της εθνικής οικονομίας αλλά, πάνω από όλα, της ίδιας της ζωή μας, εξαρτάται άμεσα από τις επιλογές και τις αποφάσεις που παίρνει ο καθένας μας σε ενεστώτα χρόνο.

Γι’ αυτό, πριν μιλήσουμε για τα προσδοκώμενα κέρδη και τις προκλήσεις της μεταπανδημικής περιόδου, θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα μεγάλο χρέος. Είναι το χρέος που δημιουργεί σε όλους μας το καθήκον να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Είναι το «κατά κεφαλήν χρέος» μας αυτή την περίοδο, για να δανειστώ την έκφραση που χρησιμοποίησε προχθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διότι έχουμε χρέος -και είναι το πρωταρχικό χρέος- απέναντι στον εαυτό μας, τους οικείους μας και ευρύτερα την πατρίδα και τους ξένους φιλοξενούμενούς μας να εμβολιαστούμε. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών εξαρτάται το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Και θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας παρουσιάσω ορισμένα στατιστικά στοιχεία. Κατά το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου στις πύλες εισόδου της χώρας μας, πραγματοποιήθηκαν 105.609 δειγματοληψίες. Ξέρετε πόσα ήταν τα θετικά κρούσματα; Μόλις 74. Δηλαδή, το ποσοστό θετικότητας είναι 0,07%. Πραγματικά απειροελάχιστο.

Βάσει αυτών των 105.609 δειγματοληψιών διαπιστώσαμε ότι η θετικότητα στα χερσαία σύνορα είναι ακόμη πιο χαμηλή από το γενικό δείκτη, πρακτικά αμελητέα, δηλαδή 0,01%. Στα λιμάνια είναι 0,07% και στα αεροδρόμια 0,09%. Όπως ήταν αναμενόμενο, τουρίστες από χώρες όπως, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ, με υψηλό αριθμό εμβολιασμών, είχαν και τα λιγότερα κρούσματα. Και η μέση ηλικία αυτών που εντοπίστηκαν θετικοί στις πύλες εισόδου, είναι τα 35,9 έτη, 58% άντρες και 42% γυναίκες.

Πιθανώς θα με ρωτήσετε γιατί αναφέρω αυτά τα στοιχεία και τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά με την επόμενη ημέρα του ξενοδοχειακού κλάδου, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.λπ.

Και όμως, φίλες και φίλοι, έχουν. Και μάλιστα μεγάλη.

Διότι η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δε σχετίζεται με τον τουρισμό. Και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Έως σήμερα, δηλαδή έως το μέσον Ιουλίου, η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει κάτι πολύ σπουδαίο: Να έχει 5.300.000 πολίτες εμβολιασμένους με την πρώτη δόση, ενώ περίπου 4.300.000 έχουν ήδη αποκτήσει πλήρη θωράκιση απέναντι στον κορονοϊό. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Μέσα στο καλοκαίρι, τουλάχιστον το 70% των ενηλίκων Ελλήνων θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το χρέος που αναλαμβάνει ο καθένας μας, να ενημερώσει, να παρακινήσει οποιονδήποτε δεν έχει πειστεί ακόμη ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για την ελευθερία είναι τα εμβόλια.

Δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού εάν δεν θωρακίσουμε το παρόν. Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους αρνητές της επιστήμης να οδηγήσουν σε περιπέτειες τη χώρα μας.

Η προστασία της υγείας με τη συμβολή όλων μας είναι το απαραίτητο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί στέρεα το μέλλον του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα. Η ευκαιρία που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας είναι μοναδική: Έχουμε στη διάθεσή μας 260 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού. Με έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, ο οποίος αναλύεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες: Την Πράσινη και τη Γαλάζια ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στον Πράσινο Πυλώνα, αναφέρω επιγραμματικά ότι έχουμε ήδη σχεδιάσει και προχωρούμε τάχιστα σε μια δέσμη στρατηγικών επενδύσεων οι οποίες αφορούν, κατ’ αρχάς, στο θεσμό των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs). Πολύ μεγάλη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού, στον Τουρισμό Ευεξίας, οπωσδήποτε στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, πραγματοποιώντας τις αντίστοιχες, γενναίες επιτρέψτε μου να πω, επενδύσεις.

Ο Γαλάζιος Πυλώνας έχει να κάνει με τη μεγάλη πηγή ζωής για τη χώρας μας, τον θαλάσσιο τουρισμό. Στηρίζουμε έμπρακτα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες ανά τη χώρα και οι μαρίνες. Θέτουμε σε νέες βάσεις τον υποθαλάσσιο τουρισμό, με συναρπαστικά καταδυτικά πάρκα και σχεδιάζουμε από την αρχή το χάρτη με τις προσβάσιμες παραλίες.

Ταυτόχρονα προχωρούμε στην εφαρμογή μιας νέας συνολικής φιλοσοφίας, με προσανατολισμό την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη φροντίδα για τις νεότερες γενιές, οι οποίες θα στελεχώσουν τον Ελληνικό Τουρισμό του αύριο.

Ειδικά για τις ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεκινήσει μια σειρά από συνέργειες με άλλα υπουργεία, ώστε να επιτευχθεί η ιδανική ένταξη ξενοδοχείων και άλλων μονάδων φιλοξενίας σε οριζόντια προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης μελετούμε τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Φυσικά, υπάρχει ήδη ο προκαταρκτικός σχεδιασμός ώστε να βοηθήσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από το 2021 έως το 2027.

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τη χάραξη νέων πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα προσελκύσουν τουρίστες σε νέους, ανεξερεύνητους έως τώρα προορισμούς, βαδίζουμε συντονισμένα με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, σήμερα πραγματοποιούνται εμβληματικές παρεμβάσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν το τουριστικό προφίλ της Ελλάδας, με έργα μεγάλης κλίμακας όπως πχ οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και οι επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας, οι υποδομές 5G και οπτικών ινών, οι υδατοκαλλιέργειες κ.α.

Αγαπητοί φίλοι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εδώ και ενάμιση χρόνο ο κλάδος του τουρισμού δίνει μια άνευ προηγουμένου μάχη, σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα και με αποτελέσματα που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε όσα με τόσο κόπο και θυσίες έχουμε κατακτήσει, με το υποδειγματικό άνοιγμα του Τουρισμού πέρσι και εφέτος, να χαθούν από την ανευθυνότητα ή τον αδικαιολόγητο φόβο εκείνων που προτιμούν την προοπτική της νόσου και της νοσηλείας, παρά της υγείας και της ελευθερίας.

Ο τουρισμός είναι συνυφασμένος με την φωτεινή πλευρά της ζωής, με την απόλαυση του ταξιδιού και τη θερμή ανθρώπινη επαφή που εξασφαλίζει η φιλοξενία. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε στο παρόν.Σας ευχαριστώ.

Σχετικά νέα

Scroll to Top