Σημεία από την ομιλία του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, στο Olympia Forum

Περιγραφή

Σε υψηλού ενδιαφέροντος επίκαιρα ζητήματα της αρμοδιότητάς του είχε την ευκαιρία να αναφερθεί ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο Olympia Forum I.

Παρόλο ότι ο κεντρικός θεματικός άξονας της τοποθέτησής του ήταν ο τουρισμός ως εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρείται διεθνώς ως υπόδειγμα, για το πώς έχει επιτύχει να συνδυάσει την υποδοχή ξένων τουριστών με την υγειονομική ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε κανενός είδους έξαρση του Covid-19 η οποία να οφείλεται στον τουρισμό. Αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς. Μόλις επέστρεψα από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Διαπίστωσα ότι υπάρχει γενική εκτίμηση για την ικανότητα της χώρας μας να ανοίξει τον τουρισμό με ισορροπία, χωρίς να αυξηθούν πολύ τα κρούσματα της νόσου. Μάλιστα, είχα κατ’ ιδίαν συζητήσεις με πολλούς ομολόγους μου, οι οποίοι ζήτησαν την τεχνογνωσία μας. Τους ενδιαφέρει να μάθουν λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίον ανοίξαμε τον Ελληνικό Τουρισμό το φετινό καλοκαίρι. Υπουργοί και επικεφαλής οργανισμών από χώρες του εξωτερικού ζητούν τη βοήθειά μας, ώστε να προχωρήσουν εφαρμόζοντας μεθόδους παρόμοιες με τις ελληνικές, ή έστω να βελτιώσουν ό,τι έκαναν έως τώρα».

Ο προσωρινός απολογισμός από το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το καλοκαίρι του 2020, υπό τις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας, είναι θετικός κατά τον κ. Χάρη Θεοχάρη. Όπως τόνισε στην ομιλία του, «από την αρχή της σεζόν λέγαμε πως το φετινό μας στοίχημα είναι το στοίχημα της ποιότητας. Δηλαδή, να μπορέσουμε αρχικά να ανοίξουμε και να υποδεχτούμε όσο γίνεται περισσότερους τουρίστες, αλλά, κυρίως, οι φιλοξενούμενοί μας να επιστρέψουν υγιείς και ασφαλείς στην πατρίδα τους. Αυτό έχει επιτευχθεί. Δεν έχουμε τουρίστες στα νοσοκομεία μας, ενώ τα κρούσματα στις πύλες εισόδου, παρά τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων τους οποίους κάνουμε διαρκώς, παραμένουν ελάχιστα.

Κοιτάζοντας στα μάτια κάθε εργαζόμενο του τουρισμού, κάθε επαγγελματία και κάθε επιχειρηματία, καταλαβαίνουμε πως έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο του ανοίγματος. Ήταν όμως ένα ρίσκο λελογισμένο και οργανωμένο με επαγγελματικό τρόπο, επί τη βάσει οδηγιών από τους επιδημιολόγους. Εν τέλει, καθώς φτάνουμε στο κλείσιμο της σεζόν, το ρίσκο που πήραμε αφήνει μια πολύ θετική εικόνα».

Σχετικά με τις εντυπώσεις που προσπάθησαν να δημιουργήσουν ορισμένοι παράγοντες, με διασπορά φημών γύρω από τους περιορισμούς τους οποίους επέβαλαν συγκεκριμένες χώρες για τον τουρισμό προς την Ελλάδα, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε κακή συνεννόηση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους tour operators, όσον αφορά στις χώρες που έβαλαν την Ελλάδα σε λίστα καραντίνας -το αντίθετο μάλιστα. Οι συζητήσεις με κάθε χώρα είναι καθημερινές και, προφανώς, κάθε χώρα ορίζει τα δικά της κριτήρια. Γι’ αυτό ακριβώς έχω ζητήσει επανειλημμένως (το έκανα και από το βήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού) να υπάρξει, επιτέλους, συνεννόηση και μια ομογενοποίηση των κανόνων. Αυτή τη στιγμή, σε σχέση με τα κριτήρια επιβολής περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για κάθε χώρα. Ομοιογένεια κανονιστικού πλαισίου δεν υπάρχει ούτε καν σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της διάθεσης πόρων για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου οι οποίοι επλήγησαν από τις συνέπειες της πανδημίας. «Κινούμαστε σε δύο επίπεδα» είπε ο κ. Θεοχάρης, «στο επίπεδο του Οικονομικού Επιτελείου, σε στενή συνεργασία κυρίως με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ αλλά και όπως ίσχυε ήδη κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τα μέτρα ανακοινώνονται και εφαρμόζονται άμεσα. Το Οικονομικό Επιτελείο βρίσκεται σε επιφυλακή, εξετάζοντας επιπλέον περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια αργότερα. Εμείς, ως Υπουργείο Τουρισμού, διαμορφώνουμε το πλάνο προβολής προορισμών για την επόμενη χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη κατά προτεραιότητα τις περιοχές εκείνες της Ελλάδας οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να τις στηρίξουμε πιο συγκεκριμένα και πιο απτά. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον ΕΟΤ και η πρόεδρος του Οργανισμού, κυρία Άντζελα Γκερέκου μαζί με τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δημήτρη Φραγκάκη ετοιμάζουν ένα σχέδιο για να το παρουσιάσουν σε εμάς αλλά και στις περιφέρειες».

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλγα Κεφαλογιάννη στην 5η Σύνοδο της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού: “Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας με την Τουρκία”

«Ο τουρισμός αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης και το όχημα που έφερε τους δύο λαούς μας εγγύτερα, συμβάλλοντας

Scroll to Top