Περιγραφή
Mεταφρασμένη στα ελληνικά,η συνέντευξη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στο Sky News.
Είναι οι βρετανοί τουρίστες ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα;
Φυσικά και είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Είναι ευπρόσδεκτοι κάθε χρόνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα προέλευσης για την ελληνική τουριστική βιομηχανία και χαιρόμαστε πολύ να τους υποδεχόμαστε και να τους έχουμε κοντά μας. Σίγουρα είναι ευπρόσδεκτοι, οι απευθείας πτήσεις, όπως είπατε, θα είναι διαθέσιμες από τις 15 Ιουλίου και ελπίζουμε ότι αυτή η αρχή θα οδηγήσει σε μια επιτυχή, ευχάριστη και κυρίως ασφαλή τουριστική σεζόν φέτος.
Πριν την Τετάρτη, αν είναι κανείς βρετανός τουρίστας και φτάσει στην Ελλάδα τι θα συμβεί;
Θα είναι σίγουρα ευπρόσδεκτος. Δεν υπάρχει απαγόρευση για ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχει μόνο απαγόρευση στις απευθείας πτήσεις. Οπότε, αν έρθει κανείς μέσω ενδιάμεσου προορισμού, μέσω ενός άλλου αεροδρομίου, είναι σίγουρα ευπρόσδεκτος. Χρειάζεται να θυμίσω σε όλους ότι έχουμε μια φόρμα εντοπισμού επιβατών που οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν ως και μία μέρα πριν την άφιξή τους, και η οποία βρίσκεται στο travel.gov.gr. Εκεί μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, λαμβάνουν άμεσα επιβεβαίωση ότι την έχουν υποβάλει και τους αποστέλλεται ένα QR Code τα μεσάνυχτα της ημέρας που φτάνουν στην Ελλάδα.
Θα ισχύει αυτό και μετά την Τετάρτη, όταν θα αρχίσουν και πάλι οι απευθείας πτήσεις;
Ναι, σωστά. Ισχύει και μετά την Τετάρτη. Η διαδικασία είναι εύκολη. Τις πρώτες ημέρες διορθώσαμε κάποια προβλήματα. Αλλά τώρα όλα είναι εντάξει, είναι απλή διαδικασία. Προτρέπουμε το κοινό απλά να συμπληρώσει τη φόρμα. Αυτό είναι μέρος του πακέτου, της διασφάλισης από την πλευρά μας ότι κάθε τουρίστας που φτάνει στην Ελλάδα θα είναι ασφαλής.
Άρα, όσον αφορά στις αρχές, ο Stanley Johnson, πατέρας του βρετανού Πρωθυπουργού, έκανε κάτι λάθος ερχόμενος μέσω Βουλγαρίας στο σπίτι του στην Ιθάκη (sic);
Όχι, δεν παραβιάστηκε κάποιος κανόνας. Υπάρχει η δυνατότητα να έρθει κανείς μέσω ενδιάμεσου σταθμού και από την Τετάρτη θα διατίθενται επίσης απευθείας πτήσεις και έχουν σχεδιαστεί πολλές.
Ποια είναι η στάση της Ελλάδας έναντι των κρουαζιερόπλοιων; Οι κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά είναι πολύ δημοφιλείς. Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά να μην πηγαίνει κανείς σε κρουαζιέρες προς το παρόν. Εσείς υποδέχεστε κρουαζιερόπλοια;
Ναι, πράγματι. Ήμασταν πολύ δραστήριοι για να διασφαλίσουμε τη δημιουργία πρωτοκόλλων σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο. Τώρα που αυτό τελείωσε, αυτή είναι μία διαδικασία που ξεκαθάρισε τη διεθνή κατάσταση όσον αφορά στα κρουαζιερόπλοια. Και με τη βοήθεια των Ελλήνων επιστημόνων στη δημιουργία των πρωτοκόλλων. Τώρα είμαστε στη διαδικασία μεταγραφής των πρωτοκόλλων στο ελληνικό νομικό σύστημα κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές για τη χώρα μας. Μόλις αυτό τελειώσει -και πρέπει να τελειώσει μέχρι την επόμενη Παρασκευή- θα είμαστε ελεύθεροι να υποδεχτούμε και κρουαζιερόπλοια. Τρεις εταιρείες έχουν εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία τους να ξεκινήσουν τις κρουαζιέρες και εμείς το καλωσορίζουμε αυτό.
Ποια υπήρξε η επίδραση στην ελληνική οικονομία από αυτήν την πανδημία;
Λοιπόν, όπως μπορείτε να φανταστείτε, μπήκαμε πολύ νωρίς σε lockdown, όπως έκαναν και άλλες χώρες και αυτό είχε σημαντική επίπτωση με όρους οικονομικούς. Το πρώτο τρίμηνο είχαμε μία μέτρια ύφεση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόνο 0,9% σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 3,2%. Αυτό είναι καλό σημάδι, εάν θέλετε, ωστόσο, το δεύτερο τρίμηνο είναι το πιο δύσκολο και οι αριθμοί από τις στατιστικές υπηρεσίες δεν έχουν βγει ακόμη. Αλλά ελπίζουμε και είμαστε αισιόδοξοι, με την έννοια ότι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για να είμαστε σε θέση να δεχτούμε τουρίστες. Επομένως, αυτό είναι ένα καλό σημάδι για εμάς, υποδεχόμαστε τουρίστες από την 1η Ιουλίου και μετά και σταδιακά ελπίζουμε ότι θα ανοίξουμε σε πολύ περισσότερες αγορές. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ξέρετε και αναφέρθηκε ήδη, ξεκινάει από την επόμενη Τετάρτη, 15 Ιουλίου.
Εάν κάποιοι τουρίστες αρρωστήσουν με κορονοϊό ενώ βρίσκονται στην Ελλάδα, τί θα γίνει με αυτούς;
Έχουμε εξηγήσει το υγειονομικό μας πλάνο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας και των πολιτών μας, βεβαίως. Το σχέδιο υγείας του “Destination Greece Health First” (“Προορισμός Ελλάδα – Πρώτα η Υγεία”) έχει τέσσερις πυλώνες: -την προσεκτική επιλογή των χωρών-, το έχουμε ήδη περιγράψει αυτό, -τη διαδικασία των τεστ-, -το Passenger Locator Form (PLF)- και -την επιλογή κάποιων ατόμων που θα εξεταστούν- Ο τρίτος πυλώνας είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να διασφαλίσουμε ότι η πιθανή διασπορά του ιού επιβραδύνεται. Έτσι, υπάρχει περισσότερη κοινωνική αποστασιοποίηση και υγειονομικοί κανόνες που μπορείτε να περιμένετε και φαντάζεστε και, τέλος, έρχομαι στην ερώτησή σας, εάν κάποιος βρεθεί θετικός ή χρειάζεται νοσηλεία, θα το αναλάβουμε δωρεάν και χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη ασφάλισης. Βεβαίως, εάν κάποιοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν, είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν.
Δείτε τη συνέντευξη στο link:https://youtu.be/_XhYGQXRTkA