ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Κυρίες & Κύριοι,
Ομολογώ ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης στην εκπνοή της τετραετίας, δηλαδή σε ουσιαστικά προεκλογικό χρόνο, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ως πολιτική κίνηση τακτικισμού.
Σίγουρα γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού σε μια μάλλον αγωνιώδη προεκλογική προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πεδίο μετωπικής σύγκρουσης, ένα πεδίο που θα θυμίζει πολιτική Ρωμαϊκή αρένα, με φωνές, ύβρεις, καταγγελίες, λάσπη, τηλεμαχίες, συκοφαντίες και κυρίως μια αρένα εχθροπάθειας και λαϊκισμού.
Κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Πρώτον, οι παραπάνω συμπεριφορές δεν με εκφράζουν
Δεύτερον, το 2023 δεν είναι 2014 κι εσείς δοκιμαστήκατε στην πράξη, κυβερνήσατε και μετά αποδοκιμαστήκατε στην πράξη.
Η ανάγκη λοιπόν να συσπειρώσετε τους κομματικούς ψηφοφόρους οι οποίοι μετά από σχεδόν 4 χρόνια στην αντιπολίτευση, δεν δείχνουν….. ιδιαίτερο ζήλο και δυναμική στήριξη εν όψει εκλογών είναι το πρώτο σας ζητούμενο. Διότι από το 2019 έως σήμερα, παρότι είχατε πλέον κυβερνητική εμπειρία, δεν μπορέσατε να ανασυγκροτηθείτε και να ασκήσετε μια αξιόπιστη ρεαλιστική αντιπολίτευση. Ξαναγυρίσατε στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόσασταν πριν έλθετε στην εξουσία. Όμως τώρα ο κόσμος έχει και γνώση και μνήμη…
Έχετε αυτοπαγιδευτεί σε μια χρονική λούπα την ώρα που η κοινωνία, η χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος έχει φύγει μπροστά ζει στο σήμερα με ορίζοντα το 2030.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι να συμπιέσετε αν και όπως μπορείτε το ΠΑΣΟΚ, γιατί ξέρετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων σας προέρχεται από εκεί όπως και τα μισά σας στελέχη όλων των βαθμίδων. Κάνετε λοιπόν μια ύστατη κίνηση πριν τις εκλογές κι ό,τι πετύχετε..
Το τρίτο και τελευταίο είναι το πλέον προφανές. Στο παρελθόν στελέχη σας, με αφορμή την κρίση της πανδημίας έχουν πει «Η κανονικότητα στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά». Υποθέτω ότι ίσχυσε και στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας. Ελπίζω ειλικρινά να μην ισχύει για τα εθνικά μας θέματα!
Αλλά οι κρίσεις αυτές δυστυχώς για την αριστερά και ευτυχώς για τους υπόλοιπους δεν γέννησαν τις ευκαιρίες που περίμεναν κάποιοι: Διότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διαχειρίστηκε τις κρίσεις αποτελεσματικά. Με μετριοπάθεια, με στρατηγικό σχεδιασμό, με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, με ατελείωτες ώρες, μέρες και μήνες σκληρής συντονισμένης δουλειάς όλων και κυρίως με την συμμετοχή και την στήριξη των ίδιων των πολιτών.
Κι αυτή η καταστροφολογική αντιπολιτευτική στάση σας κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης , δεν οδηγεί πουθενά. Ούτε εσάς ως πολιτικό χώρο ούτε τη χώρα και τους Έλληνες που διεκδικούν και αξίζουν ένα καλύτερο αύριο.
Επενδύετε λοιπόν σε μια νέα «κρίση» για να έχετε μια νέα «ευκαιρία» ως Αριστερά. Κάνετε λάθος ξανά.
Διότι το πρόβλημα εδώ και 6 μήνες το αναγνώρισε πρώτος ο πρωθυπουργός και προχώρησε τότε σε σκληρές πολιτικές κινήσεις όχι τώρα που ξιφουλκείτε εσείς. Διότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζετε κε Τσίπρα, η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει ανεξάρτητους και έντιμους δικαστές.
Η ευθεία αμφισβήτηση σας στον θεσμό και στη διάκριση των εξουσιών είναι απαράδεκτη και το ξέρετε αλλά υποκύπτετε -όπως φοβούμαι ότι πάντα κάνετε στα δύσκολα – στον λαϊκισμό. Δεν θέλετε η υπόθεση των παρακολουθήσεων να διερευνηθεί θεσμικά και σε βάθος, δεν σας ενδιαφέρει καν.
Παριστάνετε τους θεματοφύλακες των θεσμών την ώρα που τροφοδοτείτε το ακριβώς αντίθετο. Τη θολούρα που θα σκεπάσει τα πάντα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στις ώριμες ισχυρές δημοκρατίες. Η παραβίαση τους ή ακόμη χειρότερα κατά τη γνώμη μου η μετατόπιση τους ανάλογα με το τι συμφέρει ή δεν συμφέρει πολιτικά , δεν πρέπει να γίνεται και δεν γίνεται ανεκτή. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι υπόθεση κόκκινων γραμμών και σαν τέτοια αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση, την Δικαιοσύνη το Κοινοβούλιο.
Προσωπικά αρνούμαι να συμπράξω σε οποιοδήποτε πολιτικό τακτικισμό που αντί να φωτίσει θα συσκοτίσει τα γεγονότα. Και δεν δέχομαι – όπως όλοι σ’ αυτή την αίθουσα – ίχνος αμφισβήτησης της δημοκρατικής μου ευαισθησίας και του σεβασμού μου στους θεσμούς.
Οι όποιες ευθύνες λοιπόν πρέπει να καταλογιστούν και θα καταλογιστούν βάσει των θεσμικών διαδικασιών όχι βάσει των προεκλογικών επιδιώξεων οποιουδήποτε.
Και πάντως όχι με πρακτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε συσκότιση.
Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα καταψηφιστεί βεβαίως. Η χώρα θα οδηγηθεί θεσμικά σε λίγους μήνες σε εκλογές. Και τότε το διακύβευμα του πάμε μπροστά ή πίσω, η σύγκριση του χθες με το αύριο και τα όσα κατάφερε η κυβέρνησή μας, το πως στήριξε τους πολίτες και την κοινωνία, θα είναι τα βασικά κριτήρια για τα οποία θα μας δώσει ο ελληνικός λαός εντολή για μια ακόμα τετραετία».