Search
Close this search box.

3η Ετησια Οικονομική Διάσκεψη ΕΕΝΕ : oμιλία της Υπουργού στη 4η θεματική ενότητα ” τα βαριά χαρτιά ” της Ελληνικής Οικονομίας και το Μέλλον; τουρισμός, ναυτiλία , ενέργεια και αναδυόμενοι παραγωγικοί κλάδοι

Κυρίες και Κύριοι, είναι εξαιρετική η ευκαιρία που έχουμε σήμερα για να συζητήσουμε για τον τουρισμό, ως τη μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα.
 
Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε  ισχυρές αντοχές  απέναντι στις προκλήσεις  και  υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη χώρα στις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας των προηγουμένων ετών.

Το 2015, παρά τις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως χώρα, καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα στον τουρισμό. Μέσα από τη νέα μας τουριστική πολιτική και τη συνεργασία που καθιερώσαμε με όλους τους φορείς του τουρισμού και τον ιδιωτικό τομέα, πετύχαμε  ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις και τουριστικά έσοδα.
Όπως επιβεβαιώνουν και τα πρόσφατα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι διεθνείς αφίξεις το 2015  ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα ανήλθαν σε 14.1 δις. ευρώ. Πετύχαμε δηλαδή ανάπτυξη στα βασικά μας τουριστικά μεγέθη στα επίπεδα του 6 με 7% και σχεδόν διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τον αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού.

Έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι και προωθούμε την επιμήκυνση της  περιόδου, την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού,  την δημιουργία νέων ελληνικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών και την  καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων,  και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στην κατεύθυνση της παροχής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.  Ενισχύουμε την παρουσία μας στις  παραδοσιακές και ώριμες αγορές με νέες σημαντικές συμφωνίες  και προχωρούμε σε στρατηγικά ανοίγματα σε νέες αγορές.

Συνεκτιμώντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται από τις πρόσφατες αλλαγές στον τουριστικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής, εφαρμόζουμε μία επιθετική πολιτική εξωστρέφειας του τουρισμού με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις προώθησης και προβολής στις αγορές- στόχους.

Καταβάλουμε σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή τη φετινή χρονιά, και έχουμε συνολικά θετικά μηνύματα για τον τουρισμό το 2016. Επιχειρούμε να διασφαλίσουμε επιπλέον ανάπτυξη στον τουρισμό, που θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα της εθνικής οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων του κλάδου, που έχουν σηκώσει σημαντικό βάρος τα τελευταία χρόνια. Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.
Η επιτυχία του τουρισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πώς διαχειριζόμαστε την εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας στο εξωτερικό. Έχουμε χτίσει ένα ισχυρό προφίλ διεθνώς, ως ένας ιδιαίτερα ελκυστικός, φιλικός, σίγουρος και ασφαλής προορισμός που προσφέρει άπειρες αυθεντικές εμπειρίες. Οφείλουμε λοιπόν να συνεχίζουμε όλοι μαζί -φορείς, ιδιωτικός τομέας, θεσμικοί εκπρόσωποι, όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αλλά και τα μέσα ενημέρωσης- για να στηρίξουμε από κοινού την εικόνα της χώρας μας, να προβάλλουμε τις ομορφιές μας και να δείξουμε ότι είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε φέτος τα εκατομμύρια των τουριστών που θα μας επιλέξουν. Δεν έχουμε περιθώρια αυτήν την περίοδο που κλείνουμε τις συμφωνίες και με τον σκληρό ανταγωνισμό διεθνώς, να επιτρέψουμε να πληγεί η εικόνα της χώρα μας  και να τραυματιστεί ο τουρισμός μας έστω και στο ελάχιστο.

Χρειάζεται λοιπόν να εργαστούμε από κοινού και μεθοδικά για να δείξουμε το πραγματικό, το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας,  να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν και να διασφαλίσουμε τις τουριστικές μας επιχειρήσεις από τις εικόνες υπερβολών και αρνητικής δημοσιότητας.
Η δυναμική που καταγράφει ο τουρισμός μας   έχει δημιουργήσει νέες  αναπτυξιακές  προοπτικές. Ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον πρόσφορα πεδία για νέες επενδύσεις.  Ήδη, σημαντικά διεθνή κεφάλαια διερευνούν  συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τουρισμό και το real estate. Περίπου τα μισά  από τα τρέχοντα επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από ξένες εταιρίες, με  αυξημένη ζήτηση για σύνθετα τουριστικά καταλύματα και επενδύσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Σε διάστημα ενός έτους, στο Υπουργείο κατατέθηκαν περισσότερες από 160 προτάσεις για επεκτάσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων ή δημιουργία νέων μονάδων, 4 και 5 αστέρων, καθώς και για σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Επίσης διερευνούμε τη δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έργων δημιουργίας  εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.
 Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και των αναπτυξιακών εργαλείων γίνεται στην κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού.
Έχουμε εξασφαλίσει  70 εκατ. ευρώ μέσω της δράσης του νέου ΕΣΠΑ που πρόσφατα προκηρύχθηκε, και χρηματοδοτεί κατά 50% τα επιχειρηματικά σχέδια εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται στη συνέχεια η προκήρυξη προγράμματος για την ενίσχυση προτάσεων που αφορούν στην ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων. Συμμετέχουμε στα  διασυνοριακά προγράμματα INTERREG, για σχέδια ειδικής τουριστικής υποδομής που περιλαμβάνει την  δημιουργία δικτύων  καταδυτικών πάρκων, την ανάπτυξη θεματικών προϊόντων, και  δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα μικρά τουριστικά καταλύματα.

Μέσα από τη συνεργασία που έχουμε καθιερώσει με τους τουριστικούς φορείς,  τους εκπροσώπους των επιμέρους κλάδων και τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώνουμε τις νέες συνθήκες για να διασφαλίσουμε όρους υγιούς επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού.

Εργαζόμαστε στο Υπουργείο, με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να προχωρήσουμε στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, με βάση και τα νέα δεδομένα της αγοράς, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο και συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.
Έχουμε διαμορφώσει ήδη ένα νέο πλαίσιο προτάσεων που συζητούμε με τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά από την ανάπτυξη  της σκιώδους οικονομίας στον τουρισμό, το γνωστό και ως sharing economy, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αναπτύσσεται και στην ελληνική αγορά. Θα θέσουμε  σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες που θα εξασφαλίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, την ισορροπία και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Προωθήσαμε και συνεχίζουμε να προωθούμε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων σε επιμέρους κλάδους του τουρισμού.
 Διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο για την  ανάπτυξη και προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και προωθούμε επιμέρους δράσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, συνεκτιμούμε τις συνθήκες και προχωρούμε  με σταθερά βήματα, καταγράφοντας μετρήσιμα αποτελέσματα καθημερινά.
 Όλες οι ενέργειές μας στοχεύουν στο να ενδυναμώσουμε τη θέση της  Ελλάδας το 2016 και τα επόμενα χρόνια ως ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς για τουρισμό και επενδύσεις.

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και αποτελεί την μεγάλη προοπτική της ανάπτυξης.

Σχετικά νέα

Scroll to Top