Search
Close this search box.

Άρθρο της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην εφημερίδα«Νέα Σελίδα»(1/7/18)

Πετύχαμε άλματα στον ελληνικό τουρισμό από το 2015 μέχρι σήμερα. Αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 25% την προηγούμενη τριετία. Οι δύο εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις σταθερά κάθε χρόνο, 6 συνολικά στην τριετία, επέφεραν κατακόρυφη αύξηση των διανυκτερεύσεων, των πληροτήτων, των εσόδων, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας.

Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια τουριστική αγορά και εδραιώσαμε την χώρα μας ως κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό. Οι κεντρικές στρατηγικές συνεργασίες, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας  με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν αυτά τα χρόνια στην ενίσχυση των τουριστικών τους προγραμμάτων για την Ελλάδα, στην ένταξη νέων ελληνικών προορισμών, στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας με απευθείας πτήσεις και στην επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου από το Μάρτιο ως το Νοέμβριο. Επιμήκυνση που αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 27% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά μας αεροδρόμια τους μήνες της άνοιξης, και ακόμη περισσότερο, κατά 33% τους μήνες του φθινοπώρου.

Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το χειμερινό τουρισμό κατά 20% ετησίως. Ανοίξαμε νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.Αναπτύξαμε τον θεματικό τουρισμό και προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, ώστε τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν σε όλη την χώρα. Επίσης, δημιουργήσαμε το πλαίσιο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας,  ώστε να  ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η αυξανόμενη τουριστική κίνηση τα επόμενα χρόνια.

Με αυτήν την αναπτυξιακή τουριστική μας πολιτική τα τρία τελευταία χρόνια, όχι μόνοπετύχαμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, που επηρέασαν τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να εξασφαλίσουμε συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, αφίξεις και έσοδα.

Θέσαμε με επιτυχία τις βάσεις για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού τουρισμού, προωθώντας με μεθοδικό τρόπο το όραμα μας για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο.

Αντιληφθήκαμε από την πρώτη στιγμή την μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική του τουρισμού, πραγματικήκινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία. Η  συνολική συνεισφορά (άμεση και έμμεση) του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2017 ανήλθε στα 35 δισ. ευρώ (το 19,7% του ΑΕΠ της χώρας). Ενώ, για το 2018 υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,3%.

Είναι ξεκάθαρο ότι η συμβολή του τουρισμού είναι καθοριστικήγια την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και την ευημερία των Ελλήνων.Αποδείξαμε ότι μέσα από τον τουρισμό ενισχύονται όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι: οι μεταφορές, οι εξαγωγές, το λιανικό εμπόριο, η εστίαση. Δίνεται ώθηση στο σύνολο της οικονομίας, ακόμη και σε τομείς δίχως άμεση συνάφεια, όπως η ενέργεια, η μεταποίηση, η κτηματαγορά, οι νέες τεχνολογίες.

Την τελευταία τριετία με τη συστηματική μας δουλειά διαμορφώσαμε συνθήκες συνεχούς ανόδου στον ελληνικό τουρισμό, από την οποία ωφελήθηκε άμεσα η  πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου. Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε τις ενέργειές μας να αποδίδουν και να έχουν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, τοναυξημένο κύκλο εργασιών των τουριστικών επιχειρήσεων και τη σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Καλούμε λοιπόν, τον ιδιωτικό τομέα να δει τη «μεγάλη εικόνα» και να κάνουμε μαζί την απαιτούμενη «υπέρβαση». Δε γίνεται να συζητάμε για τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο και για νέα θεματικά προϊόντα, δίχως την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας.

Έχουμε οικοδομήσει ως κυβέρνηση ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την χώρα, όπου ο ρόλος του τουρισμού είναι κεντρικός. Προτεραιότητά μας για τα επόμενα χρόνια είναι να απαντήσουμε στη διεθνή ζήτηση για τον προορισμό Ελλάδα, με συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και με στόχο την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση της ποιότητας.

Δημιουργήσαμε ένα νέο πλαίσιο για την εξειδίκευση του τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, που παρέχει επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις, προγράμματα κατάρτισης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σχεδιάσαμε το ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» για περιοχές τουριστικά ώριμες να το υποστηρίξουν.  Και επιπλέον εξετάζουμε τη δυνατότητα εφαρμογής ειδικών τουριστικών ζωνών για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, το συνεδριακό, το γαστρονομικό, το συνεδριακό, τον θρησκευτικό, τον αθλητικό, τον τουρισμό υγείας, τοcity-break, το γκολφ, την 3η ηλικία και όχι μόνο.

Προωθούμεμία πιο ανταγωνιστικήκατεύθυνση στην  προσέλκυση επενδυτών για τις αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού που εστιάζουν σε: νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δίκτυα μαρινών μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, στην ανάπτυξη  λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας,  στην περαιτέρω ανάπτυξη του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και στη δημιουργία τουριστικών χωριών για τη μακρά διαμονή Ευρωπαίων πολιτών και τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.

Αναπτύσσουμεένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς. Και προχωράμε στην ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της πύλης VisitGreece και της τουριστικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, μετο εκτεταμένο νομοθετικό μας έργοαπαλλάσσουμε την τουριστική αγορά από παθογένειες και χρονίζοντα προβλήματα, απλουστεύουμε τις διαδικασίες λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και δημιουργούμε ένα περισσότεροευνοϊκό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη νέα επαγγελματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Σε αυτόν το νέο εθνικό μας σχεδιασμό για την επόμενη τριετία(2019-2021), καλούμε όλες τις δυνάμεις του κλάδου σε συνεργασία. Όλοι μαζί οφείλουμε να στηρίξουμε την εθνική αυτή προσπάθεια για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού ως ισχυρή κινητήρια και παραγωγική δύναμη για την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας.

Σχετικά νέα

Scroll to Top