Search
Close this search box.

χαιρετισμός στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας Dimanods of the Greek Economy 2016

Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας, στην εκδήλωση αυτή που για μία ακόμη χρονιά  αναδεικνύει τη δύναμη της Ελλάδας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας και επιβραβεύει τους πρωταγωνιστές σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Οι επιχειρήσεις κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες όλα τα  προηγούμενα χρόνια να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και τις δυσκολίες στο μέτωπο της οικονομίας, να παραμείνουν υγιείς και  ανταγωνιστικές και να καταγράψουν ισχυρές επιδόσεις.
Η στήριξή τους αποτέλεσε εξαρχής προτεραιότητα της κυβέρνησή μας και επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να  προσφέρουμε  στην αγορά την απαιτούμενη σταθερότητα αλλά και την προοπτική για την επίτευξη ανάπτυξης.  
Και αυτός ο στόχος είναι πιο κοντά από ποτέ χάρη στην επιτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Η επίτευξη της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό μας κ. Αλέξη Τσίπρα, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αλλάξει σελίδα. Κλείνει τον κύκλο της κρίσης και της αβεβαιότητας. Ανοίγει το δρόμο για την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας  σε  συνθήκες πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας. Παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα στην αγορά. Δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει απρόσκοπτα την αναπτυξιακή της πολιτική σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας μας.  
Στην εθνική αυτή προσπάθεια, ο τομέας του τουρισμού έχει κυρίαρχο ρόλο.
Το 2015  θέσαμε τις βάσεις της νέας  μας εθνικής τουριστικής πολιτικής  που έφερε ήδη αποτελέσματα στους στόχους που θέσαμε εξαρχής  για την επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού,  την ανάδειξη  νέων ελληνικών προορισμών, το άνοιγμα σε νέες αγορές του εξωτερικού και την καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων. Ανταποκριθήκαμε  με άμεσες πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες στις αντιξοότητες της προηγούμενης χρονιάς  και εξασφαλίσαμε επιδόσεις-ρεκόρ σε διεθνείς τουριστικές αφίξεις και έσοδα. Διαμορφώνουμε  ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για το 2016, αλλά και για τα επόμενα χρόνια μέσα από τον αναπτυξιακό χάρτη για τον τουρισμό μας, όπου η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας έχει κεντρικό ρόλο..

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι αυτή τη στιγμή το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη, σε σχέση ποιότητας- τιμής και η Ελλάδα βρίσκεται υψηλά στη ζήτηση ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς.
Ο ελληνικός τουρισμός, ξεπερνώντας τις προκλήσεις του παρελθόντος, αποτελεί πλέον ένα πρόσφορο και ελκυστικό πεδίο για νέες επενδύσεις.
Σε διάστημα ενός έτους υποβλήθηκαν στο υπουργείο  περισσότερες από 160 προτάσεις για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, και για σχέδια  ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού  ξενοδοχείων  4 και 5 αστέρων δυναμικότητας άνω των 300 κλινών. Διεθνή κεφάλαια διερευνούν συγκεκριμένες πλέον επενδυτικές ευκαιρίες στον τουριστικό τομέα, όπως διαπιστώνουμε  και επιδιώκουμε μέσα από  συνεχείς επαφές και στοχευμένες συναντήσεις με επενδυτές και τις Ενώσεις  της τουριστικής βιομηχανίας μεγάλων αγορών του εξωτερικού, στο πλαίσιο  της ελληνικής παρουσίας  στις Διεθνείς Τουριστικές εκθέσεις   και σε διεθνούς απήχησης οικονομικές και τουριστικές διοργανώσεις.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν πλέον στη διάθεσή τους έναν συνδυασμό αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων που ενισχύουν τις θετικές προοπτικές του τουρισμού μας.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος παρέχει σταθερό φορολογικό περιβάλλον και ενθαρρύνει  μεταξύ άλλων επενδυτικά σχέδια για  σύνθετα τουριστικά καταλύματα, για την ίδρυση,επαναλειτουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών, τη δημιουργία υποδομών ειδικών μορφών τουρισμού όπως τα συνεδριακά κέντρα, τα θεματικά πάρκα, τα γήπεδα γκολφ και οι τουριστικοί λιμένες, καθώς και clusters για εγκαταστάσεις αγροτουρισμού και οινοτουρισμού.
Μέσω του  πακέτου Γιούνκερ αλλά και  των συγχρηματοδοτούμενων διασυνοριακών προγραμμάτων ΙΝΤΕRREG, δίνουμε τη δυνατότητα να προωθηθούν επενδύσεις σε έργα ειδικής τουριστικής υποδομής μεταξύ των οποίων  χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, και καταδυτικά πάρκα.
Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και κυρίως την μικρομεσαία μέσα από το νέο  ΕΣΠΑ 2014-2020. Προκηρύξαμε άμεσα το πρόγραμμα ενίσχυσης  των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τους,  και  εξασφαλίσαμε το διπλασιασμό σχεδόν του αρχικού προϋπολογισμού από τα  50 στα 90 εκατ. ευρώ και παράταση στην υποβολή προτάσεων με στόχο να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται και η  προκήρυξη νέου προγράμματος για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό.
Εργαζόμαστε συνολικά, προωθώντας τις απαραίτητες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η τουριστική αγορά για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.
Έχουμε στόχο να ολοκληρώσουμε την  κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος της χρονιάς για να έχουμε ένα πλήρες και για πρώτη φορά συνολικό πλαίσιο ξεκάθαρων δραστηριοτήτων στον τουριστικό τομέα. Προωθήσαμε το προηγούμενο διάστημα σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την απαλοιφή γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στην λειτουργία επιμέρους κλάδων της τουριστικής αγοράς. Δώσαμε οριστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα στην αδειοδότηση και στις προδιαγραφές λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας.
 Είμαστε στο  πλευρό των δραστηριοποιούμενων στον τουρισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, την επιτάχυνση της αδειοδότησης, τη στήριξη των επιχειρήσεων, και την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων αναπτυξιακών παρεμβάσεων που θα ενδυναμώσουν το τουριστικό μας προϊόν. Στόχος μας  είναι η  Ελλάδα να αποτελέσει έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς τουρισμού και τουριστικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλ. Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία»

‘‘Η Κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλώς

Scroll to Top