ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ κ ΕΥΡΥΔΙΚΗΣ ΚΟΥΡΝΕΤΑ
ΣΤΟ 16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΤΕ ΜΕ ΘΕΜΑ:
«Τουρισμός, Αγροδιατροφή και Πολιτισμός: Οι συνδετικοί κρίκοι προς μια ολιστική εμπειρία»
(Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 17 Οκτωβρίου 2017)
Κυρίες και Κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, σ΄ένα συνέδριο που έχει καταστεί θεσμός για τον τουριστικό κλάδο το οποίο καταγράφει τον παλμό της πραγματικής οικονομίας, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες και επιτυχίες του Ελληνικού Τουρισμού και των πρωταγωνιστών του.
Όλων εσάς των εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που επενδύετε σταθερά σ΄έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα με συμβολή περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο, την εξαιρετική ποιότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας.
Στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση ο Τουρισμός βρίσκεται στις υψηλές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Η αναπτυξιακή στρατηγική που υλοποιούμε από το 2015, στο Υπουργείο Τουρισμού, ένα από τα βασικά παραγωγικά Υπουργεία, ενθαρρύνει τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή του με οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους.
Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούμε για την χρονική περίοδο 2017 – 2020 έχει στόχο να δημιουργήσει νέες πηγές εσόδων, νέες θέσεις εργασίας και νέες επενδύσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια με επίκεντρο τον Βιώσιμο Τουρισμό.
Και όπως τονίστηκε πρόσφατα στην κοινή Δήλωση της Υψηλού επιπέδου Διάσκεψης του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, στην οποία για πρώτη φορά προήδρευσε ελληνίδα Υπουργός Τουρισμού, ανάμεσα σε 45 χώρες, «Ο Τουρισμός πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα των κυβερνήσεων διεθνώς, καθώς αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και ωθεί και άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, διαχέοντας τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες».
Με βάση αυτές τις αρχές αναπτύξαμε μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εθνική αλλά και περιφερειακή τουριστική πολιτική την οποία υλοποιούμε σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς, τις 13 Περιφέρειες της Χώρας και τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα του εθνικού τουριστικού προϊόντος, παρέχοντας αυθεντικές εμπειρίες στον σύγχρονο και απαιτητικό επισκέπτη, ασφάλεια στη διαμονή, σεβασμό στο περιβάλλον και σύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες.
Η Ελλάδα παραμένει παγκόσμια δύναμη στον Τουρισμό διότι συνδυάζει πράγματι και τους τρεις συνδετικούς κρίκους μιας ανεπανάληπτης εμπειρίας ως παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 12 μήνες, 365 ημέρες το χρόνο.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ανάπτυξη νέων θεματικών προϊόντων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της πολιτικής μας.
Δημιουργεί τουριστική δραστηριότητα καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και την ταυτότητα των ελληνικών προορισμών, τον φυσικό πλούτο, τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και τη γαστρονομία, προβάλλοντας τα τοπικά προϊόντα και ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και αγορές.
Το Υπουργείο Τουρισμού ενθαρρύνει και ενισχύει την διασύνδεση του τουρισμού με παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα τον πρωτογενή αγροτικό τομέα, την αγροδιατροφή, τη μεταποίηση, την εστίαση και την ψυχαγωγία, που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.
Ο τουρισμός υπαίθρου, ο αγροτουρισμός, η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός είναι θεματικές μορφές που αναπτύσσουμε δυναμικά ως αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας και της συνολικής ταξιδιωτικής εμπειρίας που προσφέρουν οι τουριστικοί προορισμοί της πατρίδας μας.
• Σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία και φορείς προωθούμε κοινές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μέσα από τον τουρισμό που στηρίζουν την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και επαγγελματίες σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους που ήδη διαπιστώνουν οφέλη.
• Προσδιορίσαμε από κοινού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις λειτουργικές μορφές και κατηγορίες των τουριστικών καταλυμάτων για την ένταξή τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και Leader. Mέσω του ΕΠΑΝΕΚ προκηρύξαμε το πρώτο πρόγραμμα ενίσχυσης και αναβάθμισης υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Αυτές τις ημέρες προκηρύσσεται και το δεύτερο πρόγραμμα για την ενίσχυση ίδρυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό.
• Συστήσαμε από κοινού με τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, το φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας – Τουρισμού μέσω του οποίου επιδιώκουμε τη δημιουργία αλυσίδων αξίας, δικτυώσεων και συνεργατικών σχημάτων τουριστικών και παραγωγικών επιχειρήσεων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα με στόχο την εξωστρέφεια, την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη.
• Διαμορφώνουμε το πλαίσιο για τις προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτοτουριστικών επιχειρήσεων, με στόχο νέες επενδύσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια και αυθεντικές ποιοτικές εμπειρίες στους επισκέπτες της ελληνικής υπαίθρου. Προς την κατεύθυνση αυτή ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού.
• Στηρίζουμε και προωθούμε πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΞΕΕ για το «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία καθώς και δράσεις προβολής της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό αλλά και προγράμματα βιώσιμου τουρισμού, που συνδέουν τον τουρισμό με τη γεωργία και τους τοπικούς παραγωγούς. Σας αναφέρω ενδεικτικά την πρόσφατη πρωτοβουλία της TUI σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Futuris για την ανάπτυξη δράσεων που θα καταστήσουν την Κρήτη πρότυπο προορισμού διακοπών βιώσιμης διατροφής παγκοσμίως.
Παράλληλα, αξιοποιούμε την ανεκτίμητη πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά με ανάδειξη και προβολή των μνημείων πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος και έμφαση στην «Οικονομία των Εμπειριών».
Είναι γνωστό ότι οι σύγχρονος τουρίστας πέρα από την επίσκεψη σε μουσεία και μνημεία αναζητά την αυθεντική εμπειρία του τόπου που θα επισκεφθεί, την ιστορία του, τον τρόπο ζωής, τα ήθη, έθιμα, τους μύθους, τις γιορτές και τις τοπικές εκδηλώσεις.
Αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που ο Πολιτιστικός Τουρισμός αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια με ετήσιο ρυθμό 15% έναντι 8% του μαζικού τουρισμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO).
Και επειδή «Πολιτισμός και Τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και αμοιβαία επωφελείς ο ένας για τον άλλο» σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του ΟΟΣΑ το 2009, συνεργαζόμαστε με συναρμόδια Υπουργεία για τον αποδοτικότερο συντονισμό των ενεργειών μας με στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής προώθησης αλλά και χρηματοδοτικής ενίσχυσης προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού.
Κυρίες και Κύριοι,
Τουρισμός, Αγροδιατροφή και Πολιτισμός, είναι έννοιες αλληλένδετες και αλληλοσυμπληρούμενες με επίκεντρο την Ποιότητα, την απασχόληση, την οικονομική ευημερία, την πολιτιστική και περιβαλλοντική προστασία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, έννοιες επίκαιρες αφού το 2017 έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως Διεθνές Έτος Βιώσιμου Τουρισμού.
Η προσπάθεια για έναν ποιοτικότερο τουρισμό είναι διαρκής.
Όλοι όσοι έχουν ρόλο και λόγο στον Ελληνικό τουρισμό μπορούν να συστρατευθούν μαζί μας, ώστε να καταφέρουμε μέσα από μια διαρκή συλλογική προσπάθεια να αποδώσουμε τα οφέλη στο κοινωνικό σύνολο και την οικονομία της Χώρας μας.
Αυτό συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια η Ελλάδα να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως δημοφιλής και ελκυστικός προορισμός.
Εντείνουμε τις προσπάθειές και ενώνουμε δυνάμεις.
Η επιτυχία τoυ ελληνικού Τουρισμού είναι επιτυχία όλων μας!
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δελτία Τύπου
Όλγα Κεφαλογιάννη στην 5η Σύνοδο της Μικτής Επιτροπής Τουρισμού: “Ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας με την Τουρκία”
«Ο τουρισμός αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης και το όχημα που έφερε τους δύο λαούς μας εγγύτερα, συμβάλλοντας