Search
Close this search box.

Εναρκτήρια ομιλία της αν. Υπουργου Ελενας Κουντουρά στην εκδήλωση ‘Money Show”

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, από το βήμα αυτής της καταξιωμένης  διοργάνωσης, έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το έργο που γίνεται στον ελληνικό τουρισμό, για την εικόνα που έχουμε στην έναρξη πλέον της τουριστικής περιόδου για το 2016, αλλά και για τις συντονισμένες προσπάθειες που κάνουμε για να διασφαλίσουμε την αναπτυξιακή δυναμική του για τα επόμενα χρόνια.

Ο τουρισμός είναι  ευαίσθητος,  και απέναντι στις διαδοχικές προκλήσεις που δεχθήκαμε το 2015, μία χρονιά πολύ δύσκολη με πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες για τη χώρα, ως νέα κυβέρνηση καταφέραμε με τη νέα μας τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε και με τον  άμεσο συντονισμό μας, να πετύχουμε επιδόσεις-ρεκόρ με περισσότερες από 26 εκατ. αφίξεις και τουριστικά έσοδα άνω των 14.1 δις ευρώ.

Μέσα από τη νέα μας τουριστική πολιτική για πρώτη φορά ενωθήκαμε όλοι μαζί, και μέσα από τη στενή σχέση που καθιερώσαμε με  όλες τις Περιφέρειες, τους αναπτυξιακούς φορείς, τους φορείς του τουρισμού, και τον ιδιωτικό τομέα – και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους δημοσίως για αυτό- πετύχαμε ανάπτυξη  των μεγεθών μας στα επίπεδα του 6 με 7%, ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιου του αντίστοιχου ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού.

Διαμορφώνουμε τη νέα ταυτότητα του ελληνικού τουρισμού  μέσα από την πολιτική μας που προωθεί  την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, τη δημιουργία νέων ελληνικών προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών και την  καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων,  και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στην κατεύθυνση της παροχής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.  

Σε υλοποίηση της πολιτικής αυτής, φέτος ξεκινήσαμε πιλοτικά την επέκταση της τουριστικής μας περιόδου σε προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις περιφέρειες αλλά και με βάση τις συμφωνίες που συνάψαμε με μεγάλους  Τour Οperators του εξωτερικού.
Προχωράμε στην υλοποίηση νέων  προγραμμάτων συνδιαφήμισης με Tour Operators που διακινούν σημαντικό μερίδιο του τουρισμού στην Ευρώπη και τη Ρωσία,  με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας φέτος.
Και τα μηνύματα που έχουμε μέχρι στιγμής από τις συμφωνίες και τις αλλεπάλληλες επαφές μας στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.  Κάποιοι ελληνικοί προορισμοί καταγράφουν ήδη σημαντική αύξηση στις κρατήσεις, και πιστεύω ότι θα καταγράψουμε συνολικά μία καλύτερη χρονιά. Εάν μάλιστα εργαστούμε όλοι μαζί – όπως ήδη έχουμε κάνει και το 2015-  οι παραγωγικές δυνάμεις του τουρισμού, ο πολιτικός κόσμος, οι τουριστικές επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας και τα μέσα ενημέρωσης- και στηρίξουμε την θετική εικόνα της χώρας μας ειδικά το διάστημα αυτό που κλείνεται ο κύριος όγκος των συμφωνιών, μπορούμε να προσδοκούμε και νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2016.
Εργαζόμαστε  συντονισμένα  και μεθοδικά για την παγκόσμια  προβολή της Ελλάδας  ως ιδιαίτερα ελκυστικό ασφαλή και φιλόξενο προορισμό που είναι πανέτοιμος να υποδεχθεί και  φέτος τα εκατομμύρια των επισκεπτών, παρόλο που οι οικονομικοί πόροι που έχουμε είναι ελάχιστοι.

Δίνουμε έμφαση στην εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού, με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις προώθησης και προβολής, στις αγορές- στόχους, τόσο τις παραδοσιακές μας αγορές όπου είχαμε φέτος ενισχυμένη παρουσία και κλείσαμε νέες καλύτερες συμφωνίες, όσο και σε νέες αγορές που ανοίξαμε και όπου επενδύουμε στρατηγικά. Πρόκειται για αγορές από όπου φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια μπορούμε να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων και υψηλών εισοδημάτων και κατ’ επέκτασιν να ενισχύσουμε τα  τουριστικά μας έσοδα.

Με το ξεκίνημα της νέας περιόδου, ο ΕΟΤ συμμετείχε σε  κορυφαίες διεθνείς και εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις στην Ευρώπη, τη Ρωσία,  την Αμερική και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να προβάλλουμε την πατρίδα μας. Και πέρυσι και φέτος, προσθέσαμε επιπλέον εκθέσεις, όπου συμμετείχαμε και ήδη βλέπουμε αποτελέσματα.

Στο  αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε πολύ σημαντικές διοργανώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο των στόχων μας για την ανάπτυξη και προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, νέων ελληνικών προορισμών και προϊόντων και υπηρεσιών θεματικού τουρισμού.

Τον ερχόμενο μήνα, διοργανώνουμε στην Αθήνα το  Ελληνορωσικό Φόρουμ για τον τουρισμό  καθώς και την Ελληνορωσική Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό Τουρισμό. Ακολουθεί αμέσως μετά το  Ελληνο-αιγυπτιακό Φόρουμ στο Κάιρο.

Προχωρήσαμε  και συνεχίζουμε εντατικά το επόμενο διάστημα τις  επαφές με θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους των τουριστικών αγορών για να ενισχύσουμε τις τουριστικές ροές προς την Ελλάδα όχι μόνο για  φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Θέλω καταστήσω σαφές ότι δεν προσβλέπουμε μόνο σε ευκαιριακά οφέλη λόγω των συγκυριών στην ευρύτερη περιοχή. Η φιλοσοφία μας και ο στόχος μας  είναι να καθιερώσουμε σχέσεις γερές και σταθερές από τις οποίες ο ελληνικός τουρισμός και η Ελλάδα, θα επωφεληθεί  μακροπρόθεσμα.

Επίσης επειδή  ο εσωτερικός τουρισμός αποτελεί για εμάς προτεραιότητα,  και επειδή οι Έλληνες έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, αλλά και για να στηρίξουμε τα νησιά του  Ανατολικού Αιγαίου φέτος προχωρήσαμε σε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Με απόφαση της  αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, της  κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου, μετά από συνεργασία που είχαμε μαζί όπως και με τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κυρία Μαρία Καραμεσίνη – και τις ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την άμεση ανταπόκρισή τους-  αυξήθηκε η επιδότηση των τουριστικών μονάδων των νησιών αυτών, στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού 2015-2016. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους που θα προτιμήσουν για τις διακοπές τους τουριστικά καταλύματα στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω θα δικαιούνται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, διακοπές έως και 10 ημερών και όχι 5, όπως ισχύει για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τουρισμού που θα επιλέξουν άλλους προορισμούς.
Στεκόμαστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε έναν τομέα με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης διότι στην προοπτική αυτή στηρίζονται χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις και πάνω από 1 εκατομμύριο άμεσα ή έμμεσα απασχολούμενοι.
Η ελληνική τουριστική αγορά  αυτή τη στιγμή ένα από τα πλέον πρόσφορα πεδία για νέες επενδύσεις. Καταγράφεται αυξημένη ζήτηση από εγχώρια και διεθνή funds  για επενδύσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, για σύνθετα τουριστικά καταλύματα και γενικότερα για επενδύσεις στον τουρισμό. Τον τελευταίο χρόνο,  στο Υπουργείο κατατέθηκαν περισσότερες από 160 προτάσεις για επεκτάσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων ή δημιουργία νέων μονάδων, 4 και 5 αστέρων, άνω των 300 κλινών  καθώς και για σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και των αναπτυξιακών εργαλείων γίνεται στην κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού. Έχουμε εξασφαλίσει  70 εκατ. ευρώ μέσω της δράσης του νέου ΕΣΠΑ που πρόσφατα προκηρύχθηκε, και χρηματοδοτεί κατά 50% τα επιχειρηματικά σχέδια εκσυγχρονισμού και ποιοτικής αναβάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται στη συνέχεια η προκήρυξη προγράμματος για την ενίσχυση προτάσεων που αφορούν στην ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Επίσης διερευνούμε τη δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έργων δημιουργίας  εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής.
Παράλληλα, συμμετέχουμε στα  διασυνοριακά προγράμματα INTERREG, για σχέδια ειδικής τουριστικής υποδομής που περιλαμβάνουν την  δημιουργία δικτύων  καταδυτικών πάρκων, την ανάπτυξη θεματικών προϊόντων, και  δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα μικρά τουριστικά καταλύματα.

Εργαζόμαστε στο Υπουργείο, με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να προχωρήσουμε στην κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, με βάση και τα νέα δεδομένα της αγοράς, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο και συνολικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς. Έχουμε διαμορφώσει ήδη ένα νέο πλαίσιο προτάσεων που συζητούμε με τα συναρμόδια υπουργεία για μία σειρά ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής αγοράς σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να  θέσουμε  σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες που θα εξασφαλίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα.
Θέλω να τονίσω ότι έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία για να δώσουμε λύσεις σε ζητήματα  που αφορούν άμεσα και έμμεσα τον τουρισμό, διότι ο τουρισμός σχετίζεται με τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την οικονομία, σχετίζεται με τα πάντα. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται χρόνος, υπάρχει όμως ισχυρή θέληση και σύμπνοια, να προσφέρουμε οριστικές λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα και να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, που είναι εθνική μας προτεραιότητα και που αποτελεί  την μεγάλη αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλ. Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία»

‘‘Η Κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλώς

Scroll to Top