Search
Close this search box.

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Robert McCabe στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η ιδέα για τη διοργάνωση της έκθεσης «Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων», γεννήθηκε μέσα από το νέο μας όραμα για τον ελληνικό τουρισμό. Ένα όραμα που υπηρετεί το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, τη φύση, τις παραδόσεις του τόπου μας. Γιατί μέσα από τις φωτογραφίες του Robert McCabe, αποτυπώνεται πραγματικά μια διαχρονική Ελλάδα γεμάτη συναίσθημα, αυθεντικότητα, ιστορία”. Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης του σπουδαίου Αμερικανού Φιλέλληνα φωτογράφου, χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία του φωτογράφου κ. Robert McCabe, του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και καλεσμένους από το χώρο του τουρισμού, του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών.

Η έκθεση του κ. McCabe συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης με την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines και φιλοξενείται με δωρεάν είσοδο στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Σε μια λιτή, μα φορτισμένη συναισθηματικά τελετή, η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της υπογράμμισε ότι «μέσα από τις φωτογραφίες του ο κ. McCabe, με την αισθητική του ποιότητα και τον ρεαλισμό του, προσφέρει μια ξεχωριστή, πολύτιμη και σπάνια ματιά, μιας διαχρονικής Ελλάδας γεμάτη συναίσθημα και αυθεντικότητα».

Και τόνισε: «O φωτογραφικός του φακός αναδεικνύει ανθρώπους, πολιτισμό, ιστορία, φυσική ομορφιά. Καταγράφει αρχιτεκτονήματα, μνημεία, καθημερινές ασχολίες, επαγγέλματα και συνήθειες. Μία Ελλάδα του μόχθου, των περιορισμένων μέσων, αλλά και της προοπτικής, της προσμονής για ένα καλύτερο μέλλον».

«Η έκθεση αυτή, επεσήμανε η Υπουργός Τουρισμού, είναι αφιερωμένη στη σημασία της διαφύλαξης της αυθεντικότητας, της φυσικής ομορφιάς και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

«Και ο στόχος αυτός, πρόσθεσε, βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το όραμά μας για έναν αειφόρο τουρισμό, την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον τουρισμό, που υπηρετεί της αξίες μιας Ελλάδας η οποία σέβεται το παρελθόν της και συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αναφέρθηκε στον σπουδαίο φωτογράφο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι φωτογραφίες του Robert McCabe είναι η σύλληψη και η αποτύπωση της ουσίας, μαυρόασπρη ή έγχρωμη ενός ερωτευμένου νεαρού που περαστικός για ταξίδια μακρινά ζωής και γνώσης, αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της ‘Καλυψούς’, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και που με τη σειρά της αιχμαλώτιζε κομμάτια από την ψυχή της, αρχαία και σύγχρονα».

Τέλος, κατά την τοποθέτηση του ο Robert McCabe είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη μου τιμή που γίνεται η έκθεση μου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Καθεμία από αυτές τις φωτογραφίες, έχει μια ιστορία που θυμάμαι ακόμη και τώρα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις ιστορίες».

Το πρωί της Δευτέρας, η Υπουργός Τουρισμού υποδέχτηκε και ξενάγησε στην έκθεση την Πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας και συμβολικά ήταν η πρώτη επισκέπτρια. Το Υπουργείο Τουρισμού προγραμματίζει να μεταφέρει μέρος της έκθεσης στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο του εορτασμού του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλ. Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία»

‘‘Η Κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλώς

Scroll to Top