Search
Close this search box.

Iστορική στιγμή η ίδρυση με πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά του πρώτου με έδρα την Ελλάδα διεθνούς οργανισμού αθλητισμού και τουρισμού για την ειρήνη και την ευημερία, ISTO for P & P – Παρουσιάστηκε στην Αθήνα, συγκεντρώνει ήδη το ενδιαφέρον 53 χωρών

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα αποτελεί η ίδρυση του πρώτου, με έδρα την Ελλάδα, διεθνούς οργανισμού αθλητισμού και τουρισμού για την ειρήνη και την ευημερία, που αποτελεί πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού κας  Έλενας Κουντουρά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Οργανισμός International Sports & Tourism Organisation for Peace & Prosperity, ISTO for P&P,  παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα στην Αθήνα σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου τύπου. Ακολούθησε η παρουσίασή του σε πρέσβεις ξένων χωρών.

Τις  αρχές και τους στόχους του διεθνούς  οργανισμού παρουσίασαν από κοινού ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης.

 Επίσης, μίλησαν  ο τέως Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών,UNWTO,  Δρ. Taleb Rifai, και η Πρέσβειρα κα Young-Shim Dho, πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την Εξάλειψη της Φτώχειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ST-EP. 

 Ο Δρ. Rifai και η πρέσβειρα  Dho είναι  προσωπικότητες με διεθνή εμβέλεια, που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία της  κας  Κουντουρά, ώστε ο Οργανισμός αυτός να ιδρυθεί στην Ελλάδα και ταξίδεψαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στην επίσημη παρουσίαση.  Έδωσαν τα εύσημα στην κα Κουντουρά για την ταχύτητα με την οποία έτρεξε το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο, και επισήμαναν ότι  ήδη 53 ακόμη χώρες έχουν εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στον  ISTO  for  P&P.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος  χαρακτήρισε  ιστορική στιγμή την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου οργανισμού, που αποτελεί επίτευγμα της Υπουργού Τουρισμού.  

H Yπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για τη στήριξή του και εξήρε τη συμβολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου στην υλοποίηση της ιδέας, όπως και την αμέριστη συμπαράσταση του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη.

Η κα Κουντουρά  επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει σε αυτόν τον κοινό στόχο και σε αυτό το νέο παγκόσμιο εγχείρημα που ξεκινά εδώ από την πατρίδα μας», ως η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα υψηλά αθλητικά ιδεώδη, η Εκεχειρία, και η φιλοξενία.  

 Ο νέος οργανισμός δημιουργείται με στόχο να αποτελέσει μέσο ενδυνάμωσης της διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη με προγράμματα και σχέδια που ενισχύουν και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη του τουρισμού για τις τοπικές κοινωνίες.

Ενσωματώνει τις τέσσερις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης: την παγκόσμια οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, το αειφόρο περιβάλλον, την καλή διακυβέρνηση, για την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ατζέντα έως το 2030.

 Ο ISTO for P & P   λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός αυτόνομος οργανισμός, διεθνής σε καθεστώς και μη πολιτικός στη διαχείριση, στελέχωση και λειτουργία του. Με την ολοκλήρωση της ίδρυσής του θα τελεί υπό τον ΟΗΕ. 

Μεταξύ άλλων:

·         Θα αποτελέσει κέντρο διεθνούς διαχείρισης  της γνώσης και ανάπτυξης έργων με στόχο την προώθηση του τουρισμού και του αθλητισμού

·         Θα παρέχει υποστήριξη σε κράτη και εταίρους  για τη διεξαγωγή ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων που αποβλέπουν στην εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων μέσω προγραμμάτων και έργων στον τομέα του αθλητισμού και του τουρισμού.

·         Θα ενθαρρύνει τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

·         Θα συνεισφέρει στην διαφύλαξη της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, μέσα από τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και αρμόδιες αρχές, ιδρύματα,  ιδιωτικές εταιρείες, συνδέσμους, με προσωπικότητες και με  όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν σε σχέδια και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το αθλητισμό και τον τουρισμό, και την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο του τουρισμού:  «Προχωράμε σταθερά και τολμηρά για έναν βιώσιμο τουρισμό

«H εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι να προχωρήσουμε σταθερά και τολμηρά σε έναν νέο κύκλο αλλαγών και

Scroll to Top