Search
Close this search box.

Καρπενήσι: Σύσκεψη με φορείς τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού Στερεάς Ελλάδας

 

Διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, παράγοντες και ενώσεις τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού πραγματοποίησαν, την Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου  η Υφυπουργός Τουρισμού,  Σοφία Ζαχαράκη, o Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου και ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Στερεά Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η νέα στρατηγική  και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τον μετασχηματισμό του τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και το βέλτιστο μεταξύ τους συνδυασμό, προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η ισορροπία στην ανάπτυξη, με ειδική βαρύτητα στην ελληνική περιφέρεια.

Αναλύθηκαν εκτενώς οι ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη στην Στερεά Ελλάδα που δημιουργούν οι ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιαματικός τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο γαστρονομικός και οινικός τουρισμός, ο περιπατητικός, ο οικοτουρισμός, ο συνεδριακός,  ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός. Ειδική αναφορά υπήρξε, δε, στη στρατηγική του Υπουργείου για την αξιοποίηση και ανάδειξη των φυσικών ιαματικών πόρων με σύγχρονα εργαλεία, με 28 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προορίζονται για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και την προβολή ιαματικού τουρισμού.

Επιπλέον, η Υφυπουργός Τουρισμού παρουσίασε τα έργα που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «συνολικά,  θα διατεθούν 55εκ. για την αναβάθμιση υποδομών χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων αλλά και την προβολή του ορεινού τουρισμού μέσω ΤΑΑ, 22 εκ. για την προώθηση του καταδυτικού τουρισμού, 17 εκ. για τον τουρισμό ευεξίας και το ειδικό έργο για την ανάδειξη των ιαματικών λουτρών στην Αιδηψό, 46 εκ. για το μαζικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης ανθρωπίνου δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού, καθώς και  ακόμα 17 εκ. για την προβολή του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα με την δημιουργία του πρώτου θεματικού DMO». 

Η κα. Ζαχαράκη υπερθεμάτισε τις εξαιρετικές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς, όπου ο ελληνικός τουρισμός το 2022 έφτασε τα έσοδα της χρονιάς ρεκόρ του 2019. «Η Στερεά είχε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της σε σχέση με τις αγορές της Γερμανίας (+79% οι εισπράξεις), ΗΠΑ (+44% οι εισπράξεις), (+145% οι εισπράξεις) Βρετανίας, Γαλλίας (+112 % οι εισπράξεις)», είπε χαρακτηριστικά.

Έγινε αναφορά στα μέτρα που έχουν ως τώρα ληφθεί για την στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων της περιοχής, και σε στοχευμένες πρωτοβουλίες, όπως το North Evia pass για την ενίσχυση της Β. Εύβοιας και το Τουρισμός για Όλους, με την κα Ζαχαράκη να τονίζει πως «στη Στερεά Ελλάδα,έχουμε ήδη πάνω από 7000 εξαργυρώσεις του Προγράμματος, με κορυφαίους προορισμούς την Αιδηψό, Αράχωβα, Καρπενήσι, Δελφούς και Ερέτρια».

Ειδική μνεία έγινε, δε, σε σημαντικές αθλητικές πρωτοβουλίες, όπως η αναβίωση της σπουδαίας διοργάνωσης Rally Acropolis, με την συνολική ενίσχυση από μεριάς Δημοσίου για τα 2 χρόνια αναβίωσής του να ξεπερνά το 1 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων ένα πολύ σημαντικό ποσό δόθηκε από τον ΕΟΤ.

Τέλος, η κα Ζαχαράκη επεσήμανε την δουλειά που γίνεται στο κομμάτι της εκπαίδευσης από το ΙΕΚ Γαλαξιδίου για την περιοχή και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου για την στήριξη της προσπάθειας ουσιαστικής εκπαίδευσης στον τουριστικό κλάδο. 

Από μεριάς του, ο ΓΓ Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την βέλτιστη προστασία και ανάδειξη της ιδιαίτερου πολιτιστικού πλούτου της περιοχής αλλά και την γόνιμη αξιοποίησή του στην προσπάθεια ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και εξωστρέφειάς της. Σχετικά αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται από το Υπουργείο και όσα έχουν σχεδιασθεί και πρόκειται να υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο κος Διδασκάλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η φύση και ο πολιτισμός, άρρηκτα συνδεδεμένα, αποτελούν μια αστείρευτη πηγή μνήμης. Με τη συγκρότηση της Πολιτιστικής Χάρτας Ανάπτυξης και Ευημερίας,  συνεπείς στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού, ενδυναμώνουνε την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας τα μνημεία της περιοχής.»

Στο πλαίσιο συμμετοχής του στη σύσκεψη των φορέων, ο ΓΓ Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε συνοπτική αναφορά στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει επιτελεστεί στον αθλητισμό  και τους καρπούς που αποδίδουν οι αθλητικές πολιτικές όπως το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, το σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», η ενίσχυση των σωματείων μέσω του μόνιμου μηχανισμού  χρηματοδότησης από τη φορολόγηση των κερδών από το στοίχημα κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στην αύξηση της επιχορήγησης των σωματείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά 22,7% και παράλληλα επισήμανε τη σπουδαιότητα ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση με τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία.  «Οι πόροι που πηγαίνουν στον αθλητισμό είναι επένδυση και όχι κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον θετικό αντίκτυπο που είχαν για τη χώρα και τις τοπικές κοινωνίες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Ράλλυ Ακρόπολις, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χάντμπολ στη Χαλκίδα, οι δρομικοί αγώνες που διεξάγονται σε όλη την περιφέρεια, οι αγώνες ανοιχτής θαλάσσης κ.α.

Ο κ. Μαυρωτάς υπογράμμισε τις δυνατότητες ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στο Καρπενήσι λόγω και της στρατηγικής του θέσης (βρίσκονται κοντά στην Αθήνα τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού και Καρπενησίου).

Ολοκληρώνοντας, ο ΓΓ Αθλητισμού έκανε ειδική μνεία στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου τονίζοντας ότι αποτελεί μια πολύ κρίσιμη αθλητική υποδομή για την οποία απαιτούνται συνέργειες της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ομοσπονδιών, των Σωματείων και του ιδιωτικού τομέα έτσι ώστε να αξιοποιηθεί όπως πρέπει προς όφελος του ελληνικού αθλητισμού αλλά και όλης της περιοχής.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Ζαχαράκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, με τον Γ.Γ. Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου και τον Γ.Γ. Αθλητισμού, Γιώργο Μαυρωτά, επισκεφθήκαμε το Καρπενήσι και συναντήσαμε τους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται για την ανάδειξη της περιοχής.

Αθλητισμός, πολιτισμός και τουρισμός είναι ένα αδιαίρετο τρίπτυχο με μία μοναδική δυναμική να μετατρέψουν την περιοχή σε κορυφαίο μαγνήτη τουριστικών ροών, τόσο σε εγχώριο, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το Καρπενήσι μας αλλά και στο σύνολό της η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μοναδικά στοιχεία και μπορεί να προσφέρει συνδυαστικά πολλές και διαφορετικές εμπειρίες σε όσους το επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό. Στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί είναι η αξιοποίηση νέων, διαφορετικών ευκαιριών, από τις οποίες ξεχωρίζω τις νέες επενδύσεις στον τουρισμό ευεξίας, την επένδυση στον οικοτουρισμό και τις συνεδριακές και  αθλητικές διοργανώσεις που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικούς αριθμούς επισκεπτών οποτεδήποτε μέσα στον χρόνο, τον θρησκευτικό τουρισμό, την ανάδειξη του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου στον χώρο της φιλοξενίας, αλλά και τη σύνδεση της εκλεκτής ντόπιας παραγωγής με τον τουρισμό.

Ως Υπουργείο Τουρισμού, ήδη δημιουργήσαμε 3 νέα σήματα επισκεψιμότητας για μονάδες εγχώριας παραγωγής – ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία-, ενώ με τη στήριξη του ΕΟΤ, το Υπ. Αθλητισμού αναβιωσε μια από τις σπουδαιότερες διοργανώσεις αυτοκινήτου παγκοσμίως, το Rally Acropolis, με επίκεντρο την Στερεά Ελλάδα. Δίνουμε έτσι το στίγμα που αξίζει η περιοχή για την μελλοντική της ανάπτυξη. Συγχρόνως επιμένουμε τα προγράμματα στήριξης του εγχώριου τουρισμού με το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους» να συνεχίζεται μέχρι το 2025.

Οι προβλέψεις μιλούν ήδη για την καλύτερη τουριστική χρονιά για την χώρα μας και κατ’ επέκταση για την Στερεά Ελλάδα. Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο και όπλο που έχουμε, για να το πετύχουμε.

Η χώρα μας σχεδιάζει το αύριο του τουριστικού κλάδου με σιγουριά και αυτοπεποίθηση».

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υφυπουργός Τουρισμού μετέβη στην Λαμία όπου παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε το σύνολο των έργων και δράσεων τις οποίες προωθεί το Υπουργείο για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σχετικά νέα

Scroll to Top