“Καθοριστική η συμβολή του τουρισμού στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη” – Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο Συνέδριο Capital +Vision 2017

Τις προτεραιότητες και ευκαιρίες  στην  ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μέσα από τον τουρισμό παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας  στο συνέδριο  Capital + Vision 2017 που διοργάνωσαν το Ελληνο-Γερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό  Επιμελητήριο και το capital.gr

Η Υπουργός ήταν  κεντρική ομιλήτρια στην ειδική θεματική ενότητα για τον τουρισμό ως μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, όπου συμμετείχαν o κ. Thomas Ellerbeck καιo Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain.

Τόνισε ότι η μεγάλη αύξηση του τουρισμού την τελευταία τριετία, και ιδιαίτερα το 2017, έδωσε ώθηση και αποτυπώθηκε σε σειρά άλλων δεικτών και τομέων. Μεταξύ αυτών, η αύξηση της τουριστικής κίνησης συνέβαλε στην ενίσχυση του λιανικού εμπορίου, στην αύξηση 20% του τζίρου στις αγορές  taxfree, στις εξαγωγές. Ο τουρισμός συντέλεσε καθοριστικά στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των καταθέσεων και στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ανέφερε ότι  υλοποιείται για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη και συνεκτική εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική, με πλήρη συντονισμό στο κυβερνητικό έργο και σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις Περιφέρειες, τις τοπικές αρχές, τα επιμελητήρια, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος είναι τόνισε η κα Κουντουρά « να δημιουργήσουμε  περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, νέα επαγγελματική δραστηριότητα, νέες σταθερές πηγές εσόδων. Να στηρίξουμε κάθε προορισμό και  κάθε τοπική κοινωνία, και να διαχυθούν τα οικονομικά οφέλη σε όλη την Ελλάδα.

Βασική   επιδίωξη αποτέλεσε  η προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, με περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια από τις αρχές του 2016 που κατατέθηκαν για ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και ειδικές τουριστικές υποδομές στην Ελλάδα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και με 251 ξενοδοχειακές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο.

«Με πολιτική σταθερότητα, ασφάλεια και φιλικό περιβάλλον που δημιουργήσαμε προς τις επενδύσεις, και με τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τουρισμό,  προωθήσαμε την Ελλάδα ως ελκυστικό τουριστικό και επενδυτικό προορισμό».

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε  στις μεταρρυθμίσεις  που έχουν γίνει για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων νομοθετικό έργο και υπουργικές αποφάσεις για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς,  την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, τον καθορισμό σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας, την κατάργηση των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, το πρώτο στην Ελλάδα έργο κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας.

 «Στην εθνική  προσπάθεια για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη μπορούν να συμβάλλουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις, με στενή και διαρκή συνεργασία ώστε νακινητοποιήσουμε οφέλη για όλους, και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη, στηρίζει την εθνική μας οικονομία και δημιουργεί ισχυρές βάσεις για την οικονομική και κοινωνική ευημερία»,κατέληξε η κα Κουντουρά.

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on email
Share on print

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Β. Κικίλιας: Εργαζόμαστε κάθε μέρα για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του Τουρισμού στην Ελλάδα

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των γραφείων Ε.Ο.Τ. εξωτερικού. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Υφυπουργός

Scroll to Top