Search
Close this search box.

Νέο Τουριστικό Σήμα “Επισκέψιμου Τυροκομείου” – Ξεκινούν οι αδειοδοτήσεις- Έλενα Ράπτη: “Προσθέτουμε μια νέα κατηγορία επιχειρήσεων στον τομέα του Αγροτουρισμού, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.”

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 7470/Β’/29-12-2023 η Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, αρμόδιας για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού Ελευθέριου Αυγενάκη,  με θέμα τον καθορισμό των προδιαγραφών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φέρουν το νέο τουριστικό σήμα επισκέψιμου τυροκομείου.

Το νέο σήμα επισκέψιμου τυροκομείου προέκυψε μετά από συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υλοποιώντας μια από τις βασικές κοινές πολιτικές τους που σχετίζονται με την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και της διασύνδεσης του αγροδιατροφικού τομέα και της ελληνικής παραγωγής με τις υπηρεσίες του τουρισμού.

Για να θεωρείται «επισκέψιμο» ένα τυροκομείο, θα πρέπει να διαθέτει, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρο υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή διαφόρων τύπων τυριών και λοιπών προϊόντων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων  ή και υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης.

Το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου (ΣΕΤ) εκδίδεται από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (ΠΥΤ) του υπουργείου Τουρισμού, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Προβλέπεται η δυνατότητα για γευσιγνωσία, πραγματοποίηση επιμορφωτικών επιδείξεων, δράσεων και άλλων εκδηλώσεων καθώς και η παραγωγή έντυπου ή/και ψηφιακού πολύγλωσσου ενημερωτικού υλικού για την προώθηση της κατανάλωσης ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαστρονομικής ταυτότητας της Ελλάδας, με έμφαση στα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε). Σημειώνεται ότι το με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν το σήμα επισκέψιμων τυροκομείων, η κατά παρέκκλιση παράλληλη λειτουργία χώρων εστίασης και μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές κατοικίες κ.α.) όπως ήδη προβλέπεται και επιτρέπεται για τα επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποίεια και ελαιοτριβεία του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Αγροτουρισμός αποτελεί ένα δυναμικό πεδίο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομίας και μια απο τις προτεραιότητες των ειδικών μορφών τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού.  Η διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα, της ελληνικής παραγωγής, με τον τουρισμό και τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες, αναδεικνύεται σε πολιτική αιχμής για τις ειδικές μορφές που σχεδιάζει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Τουρισμού. 

Σκοπός των πολιτικών αυτών είναι η αύξηση του εισοδήματος των επιχειρήσεων στον τομέα των επισκέψιμων εγκαταστάσεων που λαμβάνουν σήμα του Υπουργείου Τουρισμού, όπως επισκέψιμα οινοποιεία, ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία, αλλά και η ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.).καθώς και της τουριστικής επισκεψιμότητας και ανάδειξης των περιοχών όπου αυτά παράγεται ανά την Ελλάδα.

Η σχετική ΚΥΑ των προδιαγραφών και της αδειοδότησης των επισκέψιμων Τυροκομείων συντάχθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού σε άμεσο και συνεχή διάλογο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ, ετέθη σε δημόσια διαβούλευση και επεξεργασία με φορείς της αγοράς.

Σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη του αγροτουρισμού αποτελεί για το Υπουργείο Τουρισμού και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του οποίου σχεδιάζονται να διατεθούν πάνω από 17 εκατ. ευρώ σε δράσεις προώθησης και προβολής του αγροτουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, θα είναι και η δημιουργία του πρώτου δικτύου Αγροτουρισμού και Γαστρονομικού τουρισμού, ενός θεματικού DMO.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού δήλωσε: 

“Συνεχίζουμε, το έργο μας στις ειδικές μορφές τουρισμού και ειδικότερα στον αγροτουρισμό. και μετά τα επισκέψιμα Οινοποιεία, Ζυθοποιεία, Ελαιοτριβεία πλέον προστίθεται ένα νέο τουριστικό σήμα, αυτό των επισκέψιμων Τυροκομείων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας, εστίασης και γευσιγνωσίας.

Παράλληλα αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με έργα επ’ ωφελεία των ανθρώπων τα αγροτουρισμού και του τουρισμού, επενδύοντας πάνω από 17 εκ ευρώ και δημιουργώντας τον πρώτο θεματικό DMO στην Ελλάδα για γαστρονομία – αγροτουρισμό.

Προχωράμε και σε επιπλέον δράσεις σύζευξης της καινοτομίας και της προόδου, σε δύο από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.”

Κατεβάστε την ΚΥΑ για το επισκέψιμο Τυροκομείο με τις προδιαγραφές εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/61%CE%A49465%CE%A7%CE%98%CE%9F-%CE%A603

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Εκδήλωση με αφορμή την έναρξη του 7ου κύκλου του προγράμματος CAPSULE T ACCELERATOR

«Η  οικοδόμηση ενός καινοτόμου οικοσυστήματος στον τουριστικό κλάδο, μέσω της προσφοράς ευκαιριών ανάπτυξης νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων, βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση

Scroll to Top