Search
Close this search box.

«Ο τουρισμός είναι τομέας υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση και στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη»- Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο 5ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα.

Στις  ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί ο τουρισμός για όλη τη χώρα, αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στην ομιλία της στο 5ο αναπτυξιακό συνέδριο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για τη Δυτική Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο.

“Στην εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας  ο τουρισμός  έχει καθοριστικό ρόλο και αποτελεί τομέα υψηλής κυβερνητικής προτεραιότητας” τόνισε η κα Κουντουρά.

Επεσήμανε  ότι  η κυβέρνηση διεκδίκησε και εξασφάλισε θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και τη χώρα  και ένα πλέον σταθερό και ασφαλές περιβάλλον με στόχο την ανάπτυξη και με οφέλη που θα διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα.

Η  συλλογική και συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια σε πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο τα δύο τελευταία χρόνια και η εφαρμογή νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής οδήγησε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και στις υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις:

 • Διαδοχικά  ρεκόρ καταγράφηκαν την τελευταία διετία,  26 εκατ. διεθνείς αφίξεις το 2015 και 28 εκατ. το 2016. Το 2017 εξελίσσεται θεαματικά, με  πρωτόγνωρα επίπεδα κρατήσεων, αφίξεων, πληροτήτων, διανυκτερεύσεων και εσόδων. 
 • Ο ελληνικός τουρισμός κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%.
 • Ενισχύθηκε σημαντικά το εγχώριο και διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού : 142 νέοι φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών το 2016 στην ΕΥΠΑΤΕ, 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο.
 • Ενεργοποιήθηκαν πόροι 300 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υλοποίηση νέων έργων στον τουρισμό και την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
 • Απλουστεύτηκαν οι  διαδικασίες αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, θεσπίστηκαν κριτήρια και σύγχρονες προδιαγραφές και επιλύθηκαν χρονίζοντα  προβλήματα σε όλους τους επιμέρους κλάδους. 
 • Η ανάπτυξη του τουρισμού  αποτυπώνεται και  στην αύξηση της απασχόλησης: To  πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ δημιουργήθηκαν 256  χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που συνδέονται κυρίως με τον τουρισμό, και συνιστούν την υψηλότερη επίδοση στο ισοζύγιο απασχόλησης από το 2001.

«Η επιτυχία αυτή είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας» τόνισε η κα Κουντουρά και εξήρε τη  σημαντική συμβολή όλων των  Υπουργείων και τη στενή συνεργασία με το σύνολο των θεσμικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  στην επίτευξη των υψηλών αυτών επιδόσεων.

«Η  υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη  και την διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς, έχει ως στόχο τα  οφέλη από στην απασχόληση, τα έσοδα, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλο το χρόνο».

Ο τουρισμός μπορεί να  αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τη Δυτική Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η κα Κουντουρά.  Το Υπουργείο Τουρισμού είναισε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλους τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της  Αχαΐας, της Ηλείας, και της Αιτωλοακαρνανίας με στόχο την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

«Υπάρχει και ισχυρή βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο για την προσέλκυση τουρισμού όλο το χρόνο από παραδοσιακές και ανερχόμενες ξένες αγορές που πλέον έχουμε ανοίξει στους δημοφιλείς αλλά και νέους προορισμούς στη Δυτική Ελλάδα».

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών με έμφαση στον  πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό- προσκυνηματικό, τον θαλάσσιο τουρισμό- κρουαζιέρες και γιώτινγκ-,τον τουρισμό πόλεως, τον αθλητικό- προπονητικό, το χειμερινό τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου.Επισήμανε ακόμη τις σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης του ΕΣΠΑ μεταξύ άλλων για την  ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών, την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

 « Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και είναι η μεγάλη προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της Ελλάδας» κατέληξε η  κα Κουντουρά.

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΣΤΟ 5Ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

14.7.2017

Κυρίες και Κύριοι,

 Το ετήσιο αυτό συνέδριο δίνει τη δυνατότητα όλοι μαζί  – η Πολιτεία με την Περιφέρεια, τις τοπικές αρχές, τους αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα-  να θέσουμε   τις προτεραιότητες, τις προοπτικές και τις νέες ευκαιρίες  για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Η διοργάνωση  αυτή  πραγματοποιείται σε μία περίοδο που  διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε θετικές εξελίξεις για την  εθνική μας  οικονομία και τη χώρα:

 • Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ξένων συνομιλητών και επενδυτών.
 • Ενισχύσαμε την εξωστρέφεια και ισχυροποιήσαμε τη διεθνή εικόνα της χώρας.
 • Δημιουργούμε το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για την ενθάρρυνση και υλοποίηση σχεδίων και έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα με οφέλη που θα διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα.

Σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας  ο τουρισμός  έχει καθοριστικό ρόλο και αποτελεί τομέα υψηλής κυβερνητικής προτεραιότητας.

 Το Υπουργείο Τουρισμού, ως ένα από τα βασικά παραγωγικά υπουργεία έχει την ευθύνη της ανάπτυξης του τομέα του τουρισμού που στηρίζει την ελληνική  οικονομία  και είναι κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης, συνεισφέροντας   με περισσότερο από 20 % στο ΑΕΠ και με περίπου 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Με συλλογική και συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια σε πολιτικό, επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο,   καταφέραμε τα δύο προηγούμενα χρόνια,  μέσα σε ένα ευρύτερα δύσκολο   οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον με  εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες , η Ελλάδα   να καταγράψει τις υψηλότερες ιστορικά τουριστικές επιδόσεις της:

 • Το 2015 είχαμε ρεκόρ 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και το 2016 νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων.
 • Το 2017 εξελίσσεται στην καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά με θεαματική αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη και  πρωτόγνωρα επίπεδα κρατήσεων και αφίξεων, πληροτήτων, διανυκτερεύσεων και εσόδων. 
 • Ο ελληνικός τουρισμός κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7% ετησίως, διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%.

Αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ενίσχυσαν το επιχειρηματικό  ενδιαφέρον και οδήγησαν σε πραγματική «έκρηξη» της επενδυτικής δραστηριότητας στον τουρισμό :

 • Το 2016 κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, ΕΥΠΑΤΕ 142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών
 • Στον Αναπτυξιακό Νόμο υποβλήθηκαν 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις που αναλογούν στο 50% της αξίας του συνόλου των προτάσεων.
 • Ενεργοποιήσαμε πόρους 300 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υλοποίηση νέων έργων στον τουρισμό.
 • Στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το πρώτο πρόγραμμα μέσω του ΕΠΑΝΕΚ ύψους 90 εκατ. ευρώ προκηρύχθηκε για την ενίσχυση των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους. Η ανταπόκριση υπερκάλυψε σημαντικά το διαθέσιμο προϋπολογισμό
 • Ένα νέο πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθεί σύντομα για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.
 • Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των επιχειρήσεων και  των επαγγελματιών του τουρισμού, απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και λειτουργίας, θεσπίσαμε κριτήρια και σύγχρονες προδιαγραφές,  και λύσαμε χρονίζοντα προβλήματα σε όλους τους επιμέρους κλάδους.
 • Η ανάπτυξη του τουρισμού  αποτυπώνεται και  στην αύξηση της πλήρους απασχόλησης. Για το  πρώτο εξάμηνο του 2017, η ΕΡΓΑΝΗ  ανακοίνωσε  256  χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που συνδέονται κυρίως με τον τουρισμό και αποτελεί  την υψηλότερη επίδοση στο ισοζύγιο απασχόλησης από το 2001, ρεκόρ δεκαεπταετίας.

Η επιτυχία αυτή είναι επιτυχία όλων μας, είναι επιτυχία της Ελλάδας.

 Θέλω να ευχαριστήσω από το βήμα αυτό όλους τους Υπουργούς για την  ισχυρή πολιτική βούληση και το έργο τους στην προώθηση σημαντικών για τον τουρισμό αποφάσεων, και όλους τους θεσμικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τους οποίους είχαμε διαρκή και στενή συνεργασία,   και πετύχαμε αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σχεδιάσαμε  και υλοποιούμε την εθνική αναπτυξιακή τουριστική πολιτική μας με όραμα και στόχο η Ελλάδα να καταστεί παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο . Η πολιτική μας έχει ήδη αποδώσει στους  πέντε στρατηγικούς άξονες που θέσαμε:

 • την επιμήκυνση της τουριστικής  περιόδου που κάναμε πράξη το 2016 σε πολλούς προορισμούς της χώρας
 • το άνοιγμα νέων ξένων αγορών για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, όπως η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Ν. Κορέα, η Ινδία,  με παράλληλη στήριξη των αγορών της Αμερικής του Καναδά και της Ρωσίας,  και αυξήσαμε τον τουρισμό πολυτελείας 10%.
 • την προώθηση νέων ελληνικών προορισμών που επιδιώκουμε να καταστούν εξίσου δημοφιλείς με τους γνωστούς προορισμούς, ώστε τα οφέλη να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες
 • την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων, ένα κεφάλαιο που πλέον αξιοποιούμε και   μπορεί να δημιουργήσει τουριστική δραστηριότητα  όλο το χρόνο
 • την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων με επίκεντρο την υψηλή ποιότητα, που ενισχύουν τη διαθεσιμότητα και καθιστούν το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό.

Προχωρήσαμε σε στρατηγικές συνεργασίες με τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς για την αύξηση του τουριστικού μας μεριδίου και την προώθηση νέων προορισμών. Διαπραγματευτήκαμε  και εξασφαλίσαμε την ενίσχυση της συνδεσιμότητας  που αποτελεί «κλειδί» για την τουριστική ανάπτυξη και ήδη για το 2017 έχουν προγραμματιστεί  150 νέες συνδέσεις και 2000 επιπλέον πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια. Ο ΕΟΤ υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία τη στρατηγική μας στην προώθηση και προώθηση, με μεικτή διαφήμιση, με πολύ δυναμική συμμετοχή στις Διεθνείς Τουριστικές εκθέσεις , με   ισχυρή παρουσία στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες , σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, σε παραδοσιακά μέσα, στα social media και με το μεγαλύτερο ποτέ αριθμό ταξιδίων εξοικείωσης , 251 το 2016 που συνεχίζεται  πολύ δυναμικά και  το 2017

Ο Τουρισμός είναι πηγή πλούτου για την Ελλάδα. Είναι  μία ολόκληρη παραγωγική αλυσίδα που στηρίζει το σύνολο της οικονομίας και έχει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών.

 • Μια  πραγματική “γέφυρα ανάπτυξης” που ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση, την εστίαση και την ψυχαγωγία, την εμπορική δραστηριότητα και τις εξαγωγές.
 • Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην προώθηση σχεδίων και έργων και σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.  

Αυτό τον ρόλο και αυτή τη σημασία του τουρισμού έχουμε δεσμευτεί να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε στο Υπουργείο Τουρισμού.

Εφαρμόζοντας την εθνική τουριστική πολιτική μας προωθούμε  τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη  και τη διασύνδεση με τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς, ώστε  τα οφέλη από τον τουρισμό  στην απασχόληση, τα έσοδα, την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλο το χρόνο.

Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ προωθούμε σε  συνεργασία   με τις 13 Περιφέρειες της χώρας την διασύνδεση της εθνικής τουριστικής πολιτικής  με τις περιφερειακές πολιτικές για τον τουρισμό. Διαμορφώνουμε την ενιαία εθνική τουριστική ταυτότητα   της χώρας, για την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής και προορισμού και τη στοχευμένη στρατηγική επικοινωνίας και προώθησης-προβολής

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

 Τα αναπτυξιακά έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στις μεταφορές  και στις γενικές υποδομές και συνδέονται άμεσα και ευνοούν την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις και συνεργαζόμαστε   στενά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και όλους τους φορείς στη βάση συγκεκριμένων πλέον προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη και την  προώθηση  και προβολή θεματικών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών που αξιοποιούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα  των προορισμών της Αχαΐας, της Ηλείας, και της Αιτωλοακαρνανίας.

Υπάρχει και ισχυρή βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο για την προσέλκυση τουρισμού όλο το χρόνο από παραδοσιακές και ανερχόμενες ξένες αγορές που πλέον έχουμε ανοίξει στους δημοφιλείς αλλά και νέους προορισμούς στη Δυτική Ελλάδα.

Ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Προωθούμε δυναμικά την  Αρχαία Ολυμπία,  διεθνούς  εμβέλειας και αναγνωρισμένο από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τόπος διεξαγωγής των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Σχεδιάζουμε ενέργειες για την δυναμική και ευρεία προβολή της περιοχής στην Νότιο Κορέα και διεθνώς, εν όψει και   των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Σεούλ το 2018.

Προωθούμε προορισμούς πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, τα Καλάβρυτα, με την σημαντική ιστορία τους, τα μουσεία  και τις χιονοδρομικές εγκαταστάσεις, η διαδρομή με τον Οδοντωτό, η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, ιστορικές εκδηλώσεις όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας. Αναδεικνύουμε περιοχές φυσικού κάλλους για ήπιες δραστηριότητες, όπως τον Αμβρακικό, τις λιμνοθάλασσές Μεσολογγίου και Καϊάφα, τη λίμνη Τριχωνίδα και τόσα ακόμη σημεία που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες ειδικών ενδιαφερόντων.

Αναδεικνύουμε τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρουν οι υπέροχες παραλίες  της Ηλείας, της Αχαΐας και του Αιτωλοακαρνανίας, και δυναμικοί προορισμοί όπως το Κατάκολο, η Κυλλήνη, το Αίγιο, η Ναύπακτος με το κάστρο και το λιμάνι της, το Ρίο- Αντίρριο με τη φημισμένη γέφυρα, η Αμφιλοχία, οι υψηλού επιπέδου υποδομές φιλοξενίας και διακοπών,  και πολλούς ακόμη προορισμούς που θέλουμε να καταστούν δημοφιλείς και αγαπημένοι.

Προωθούμε τον πολιτιστικό τουρισμό, το  θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό, τον τουρισμό πόλεως, τον αθλητικό- προπονητικό,  τη γαστρονομία  και άλλες θεματικές εμπειρίες με την ευκαιρία του  έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας- Κίνας το 2017 αλλά και  με δράσεις που ετοιμάζουμε   στο πλαίσιο του τουριστικού έτους Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 που ξεκινά το ερχόμενο φθινόπωρο.

Στηρίζουμε το θαλάσσιο τουρισμό, την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ με διεθνή προβολή και προώθηση και σε συνεργασία   με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς διαμορφώνουμε τις  προτεραιότητες στην  αναβάθμιση των υποδομών, των εγκαταστάσεων  και των παρεχομένων υπηρεσιών.

Δίνουμε έμφαση στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό. Μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 ήδη εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση επενδύσεων στο πάρκο  Οικοανάπτυξης των Ιαματικών Πηγών Καϊάφα και προχωράμε στην ταχύτατη αναγνώριση ιαματικών πηγών της Δυτικής Ελλάδας με στόχο νέες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων και απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

Ενθαρρύνουμε το χειμερινό τουρισμό και τον τουρισμό υπαίθρου, όπου εκτός από τις άρτιες χιονοδρομικές εγκαταστάσεις η Δυτική Ελλάδα διαθέτει εκπληκτικούς προορισμούς που συνδυάζουν παράδοση, αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, δραστηριότητες στη φύση, επισκέψεις σε μοναδικούς υδροβιότοπους και ιδιαίτερη τοπική γαστρονομία . Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία προωθούμε τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό τομέα και τα τοπικά φημισμένα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)  όπως το κρασί και το  περίφημο αβγοτάραχο.

Οι προορισμοί της Δυτικής Ελλάδας μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες μέσω του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη δράσεων ανάδειξης και αξιοποίησης δημοσίων κτιρίων,  τη δημιουργία πολυλειτουργικών πάρκων, την ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών, την προώθηση του θεματικού τουρισμού και την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.  

Με  τη στήριξή μας και τη συνεργασία όλων των φορέων και των τοπικών κοινωνιών επιδιώκουμε και προσβλέπουμε στον εμπλουτισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν οι προορισμοί της Δυτικής Ελλάδας .

 Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και είναι η μεγάλη προοπτική για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία της Ελλάδας.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική αυτή διοργάνωση και καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά νέα

Scroll to Top