Search
Close this search box.

«Ο τουρισμός ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη» – Την αναπτυξιακή πολιτική για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά στα εγκαίνια της Philoxenia στη Θεσσαλονίκη

H Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά εγκαινίασε την 33η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε τις υλοποιούμενες αναπτυξιακές δράσεις της ενιαίας εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα.

«Είναι  σημαντικό  να δώσουμε το μήνυμα ότι ο τουρισμός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη», τόνισε η Υπουργός.

 Επιδιώκεται  νέα τουριστική ανάπτυξη και στις 13 Περιφέρειας της χώρας, ώστε τα οφέλη  να διαχυθούν σε όλες τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας  νέες θέσεις εργασίας, νέα επαγγελματική δραστηριότητα και επιχειρηματικότητα, και νέες πηγές εσόδων.

Στόχος είναι η βιώσιμη, ισόρροπη και δίκαιη τουριστική ανάπτυξη, τόνισε η κα Κουντουρά, που προσδίδει υπεραξία  στους φυσικούς και τουριστικούς πόρους της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον, μέσα από τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού πλούτου, και την ανάδειξη όλων των στοιχείων που καθιστούν μοναδική την ταυτότητα της Ελλάδας ως παγκόσμιο προορισμό.

Το 2017 αποτελεί χρονιά των υψηλότερων ιστορικά επιδόσεων σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Μετά από τρεις χρονιές διαδοχικών ρεκόρ, τα μηνύματα για το 2018 είναι ακόμη πιο θετικά και οι προκρατήσεις από τις βασικές αγορές έχουν ξεκινήσει με διψήφια αύξηση.

«Η ζήτηση για την  Ελλάδα είναι ισχυρή. Τα τουριστικά προγράμματα αυξάνονται το 2018, εντάσσονται νέοι προορισμοί και ξεκινούν νέες πτήσεις νωρίτερα από ποτέ και για μεγαλύτερο διάστημα του έτους».

Το Υπουργείο Τουρισμού επιδίωξε η  Ελλάδα να εδραιώσει  μία ισχυρότερη παρουσία στη διεθνή τουριστική αγορά και να ενισχύσει τον θεσμικό της ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, τόνισε η κα Κουντουρά.

Επιτεύχθηκε:

η εκλογή της Ελλάδας για πρώτη φορά ως μέλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021
η  ενίσχυση της συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ και η ανάληψη από την Ελλάδα της Προεδρίας της Υψηλού Επιπέδου Συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό τον Οκτώβριο του 2017
η  διοργάνωση στην Ελλάδα κορυφαίων συνεδρίων  διεθνών φορέων για το 2018, μεταξύ των οποίων η 8η Διεθνής Συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού, το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού της Λουκέρνης WTFL και το ετήσιο συνέδριο Destination Expo  της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων ASTA.

Η Υπουργός αναφέρθηκε

στις μεταρρυθμίσεις στη συνολική λειτουργία  της τουριστικής αγοράς
στον υλοποιούμενο σχεδιασμό για την δυναμική ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού
στο φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση και προώθηση νέων τουριστικών επενδύσεων 
στη διασύνδεση του  τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροδιατροφικό τομέα και την μεταποίηση.  

Άμεσα ολοκληρώνεται το νέο ψηφιακό οικοσύστημα για τον ελληνικό τουρισμό, με στόχο την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε όλο το φάσμα των συναλλαγών με τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους πολίτες, στην ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαίδευσης, στη συλλογή στοιχείων και δεδομένων, και στην παγκόσμια προώθηση και προβολή.

Αναφέρθηκε επίσης στην εθνική επικοινωνιακή στρατηγική που υλοποιείται μέσω του ΕΟΤ για την παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως κορυφαίου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο.  

«Όλοι μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό ακόμη πιο ψηλά τα επόμενα χρόνια. Ο   τουρισμός είναι κυρίαρχη δύναμη στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη. Δημιουργεί οφέλη για όλους, οικονομική και κοινωνική ευημερία», τόνισε η κα Κουντουρά.

Λεζάντα
Στην τελετή εγκαινίων της Philoxenia 2017, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με την υφυπουργό Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τη διοίκηση της ΔΕΘ ΗΕLEXPO, τον πρόεδρο Τάσο Τζήκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη. 

——————————————————————————————————-

Ομιλία της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά

 στην 33η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Philoxenia  (10.11.2017)

Κυρίες και Κύριοι,

Χαιρετίζω θερμά την έναρξη της  33ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, τη ΔΕΘ ΗELEXPO,  για τις δυναμικές προσπάθειές της στη διαρκή ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα του καταξιωμένου αυτού θεσμού.  Αλλά  και όλους, όσοι συμμετέχουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού τουρισμού.

Στόχος μας είναι ο τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο και να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως  κορυφαίο  παγκόσμιο ελκυστικό  προορισμό που προσφέρει ολοκληρωμένες αυθεντικές βιωματικές  εμπειρίες.

Είναι  σημαντικό  να δώσουμε το μήνυμα ότι «ο τουρισμός αποτελεί ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη».

Ο τουρισμός στηρίζει την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Δίνει πνοή στις τοπικές κοινωνίες. Αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα περισσότερο από 20% του ΑΕΠ και σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Συνδέεται και υποστηρίζει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα όπως η  πρωτογενής παραγωγή, το εμπόριο, οι εξαγωγές, η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Αποτελεί  τη γέφυρα για την  υλοποίηση σημαντικών έργων στην ενέργεια, τις υποδομές, τις μεταφορές, τις νέες τεχνολογίες.

Στοχεύουμε στην τουριστική ανάπτυξη που θα είναι  βιώσιμη,  ισόρροπη και δίκαιη, με οφέλη για όλους.

Που προσδίδει υπεραξία  στους φυσικούς και τουριστικούς πόρους σε όλη τη χώρα,

με σεβασμό στο περιβάλλον,
με τη  διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του ιστορικού μας πλούτου,
την ανάδειξη όλων των ιδιαίτερων στοιχείων που καθιστούν την ταυτότητα μας μοναδική,  
και την ισχυροποίηση της διεθνούς μας εικόνας και της θέσης μας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ο τουρισμός είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Μέσα από την  ενιαία  εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική που εγκαινιάσαμε, στόχος μας είναι:

να κινητοποιήσουμε νέα τουριστική ανάπτυξη σε  κάθε Περιφέρεια
και τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, νέα επαγγελματική δραστηριότητα, νέες πηγές εσόδων.

Και για να το πετύχουμε εργαζόμαστε συντονισμένα εδώ και δύο χρόνια  με τις 13 Περιφέρειες,  τις τοπικές αρχές, τα Επιμελητήρια,  τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα.

Η  κυβέρνηση πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική οικονομία,   ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να μπορέσουμε μέσα στο 2018 να βγούμε από το πρόγραμμα και την επιτροπεία. Όπως πολλοί κλάδοι, έτσι και ο τουριστικός έχει επιβαρυνθεί με φορολογικά βάρη.Το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκειμένου να μπουν κανόνες στην αγορά.  Όπως  επίσης έχει τοποθετηθεί σχετικά με το ΦΠΑ στα νησιά και το τέλος διανυκτέρευσης,  ως θέματα  που θα επανεξεταστούν όταν οι  δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. 

Το Υπουργείου Τουρισμού είναι ένα άκρως παραγωγικό Υπουργείο. Με συγκεκριμένο σχέδιο εξασφαλίσαμε μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα με  6 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις στην τριετία και με ενίσχυση όλων των τουριστικών μεγεθών.

Το 2015 οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια και το 2016 τα 28 εκατομμύρια, με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7 τοις εκατό, διπλάσιους του μέσου όρου ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού. 

Το 2017 είναι θεαματική χρονιά με σημαντική αύξηση  :

Στις διεθνείς αφίξεις, που εκτιμούμε ότι θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια με την κρουαζιέρα
Στις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις, στα τουριστικά έσοδα.
Στις επιπλέον προγραμματισμένες  αεροπορικές θέσεις που ξεπέρασαν το  1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες στο οκτάμηνο. 

Η μεγάλη αυτή αύξηση του τουρισμού αποτυπώθηκε σε σειρά άλλων δεικτών και παραγωγικών τομέων. Το 2017  ο τουρισμός:

ενίσχυσε τις μεταφορές, τις εξαγωγές, την κατανάλωση, τις καταθέσεις.
Συνέβαλε στην άνοδο του λιανικού εμπορίου, και στην αύξηση κατά 20% περίπου του τζίρου στις αγορές  tax free ξένων επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.
Κυριαρχεί  στις ενάρξεις νέων επιχειρήσεων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.  Το ρεκόρ 16ετίας  που καταγράφεται το 2017 στο ισοζύγιο απασχόλησης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον τουρισμό.
Αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως επισημαίνουν οι οικονομικές αναλύσεις τραπεζικών ομίλων και αναπτυξιακών φορέων.

Τα μηνύματα για το 2018 είναι ακόμη πιο θετικά, με  διψήφια αύξηση στην εκκίνηση των προκρατήσεων από όλες τις βασικές αγορές όπως επίσης και στην  World Travel Market του Λονδίνου όπου συμμετείχαμε.

Η ζήτηση για την  Ελλάδα είναι ισχυρή, τα τουριστικά προγράμματα αυξάνονται το 2018, εντάσσονται νέοι προορισμοί, και ξεκινούν νέες πτήσεις νωρίτερα από ποτέ και για μεγαλύτερο διάστημα του έτους.

Το περίπτερο του ΕΟΤ με  70 εκθέτες από την Ελλάδα ξεχώρισε για τη μεγάλη επισκεψιμότητα και βραβεύτηκε από τους διοργανωτές της Έκθεσης του Λονδίνου  ως το κορυφαίο περίπτερο για τον υψηλό αριθμό επαγγελματικών συναντήσεων.

Κάναμε πράξη την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς Ομίλους  και αεροπορικές εταιρείες. Οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος το 2016, όπως γνωρίζετε,  ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών και η αύξηση συνεχίστηκε και το χειμώνα.  Οι φετινοί μήνες  Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι ακόμη καλύτεροι και ανοδικά κινείται και ο Νοέμβριος.

Ενισχύσαμε τα τουριστικά μας μερίδια στις  παραδοσιακές αγορές  αλλά επιλέξαμε στρατηγικά να  ανοίξουμε νέες αγορές επισκεπτών  υψηλής αγοραστικής δύναμης που ταξιδεύουν όλο το χρόνο. Η Μέση Ανατολή, η Κίνα, η Νότιος Κορέα, η Ινδία επίσης που ανοίξαμε το 2017, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς η Ρωσία που ενισχύσαμε, και νέες αγορές στην Ευρώπη που επενδύσαμε όπως η Πολωνία και οι Σερβία, καταγράφουν  διψήφιες αυξήσεις στις αφίξεις και πολύ μεγάλη δυναμική για τα επόμενα χρόνια.

Διερευνούμε τις μελλοντικές δυνατότητες να ενισχύσουμε την παρουσία μας και την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Ασία, από αγορές όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, αλλά και από την Αυστραλία.

Με συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με αεροπορικές εταιρίες εξασφαλίσαμε αύξηση των πτητικών προγραμμάτων προς την Ελλάδα. Το 2017 η  συνολική  αύξηση είναι της τάξεως του  9% στις  προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα σε σχέση με το 2016. Επιδιώξαμε επίμονα την  απευθείας αεροπορική σύνδεση Ντουμπάι- Αθήνας- Νέας Υόρκης καθημερινά και όλο το χρόνο,  η οποία εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2017  όπως επίσης και τη  σύνδεση της Αθήνας με το Πεκίνο που ξεκίνησε στο τέλος  Σεπτεμβρίου. Καλωσορίζουμε και τη νέα πτήση Θεσσαλονίκη- Ντόχα.  Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας είναι το «κλειδί» για την τουριστική ανάπτυξη.

Αναδείξαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, ώστε να ενταχθούν στα προγράμματά των διεθνών ταξιδιωτικών ομίλων. Δώσαμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, ένα  κεφάλαιο με τεράστια δυναμική που υπήρξε αναξιοποίητο στο παρελθόν.

Επιδιώξαμε την προσέλκυση νέων επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα ώστε να διασφαλίσουμε την απαιτούμενη διαθεσιμότητα και να υποστηρίξουμε  τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι στρατηγική επιλογή  των διεθνών τουριστικών Ομίλων που  ενισχύουν την παρουσία τους και το χαρτοφυλάκιό τους στη χώρα μας.

Περισσότερες από 300 προτάσεις υποβλήθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, για επενδύσεις σε 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία και σε ειδικές τουριστικές υποδομές από τις αρχές του 2016.  251 φάκελοι ξενοδοχειακών επενδύσεων κατατέθηκαν στον επενδυτικό νόμο.

Ενεργοποιήσαμε  πόρους άνω των  300 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για νέα τουριστικά έργα και για την μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα. Το πρώτο πρόγραμμα  μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, 110 εκατ. ευρώ  ήταν για τη  χρηματοδότηση έως και 50% των επενδυτικών σχεδίων εκσυγχρονισμού  και αναβάθμισης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων. Ανακοινώθηκε επίσης το δεύτερο πρόγραμμα ύψους 120 εκατ. ευρώ   για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων τουριστικών επιχειρήσεων έως και 50%, δηλαδή έως  200 χιλιάδες ευρώ ανά επένδυση.

Με σειρά μεταρρυθμίσεων επιδιώξαμε και δημιουργήσαμε ένα φιλικό, σταθερό και ελκυστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση επενδύσεων.

Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων και λειτουργίας  τους.
Θεσπίσαμε σύγχρονα κριτήρια και προδιαγραφές για τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού.
Κωδικοποιήσαμε την τουριστική νομοθεσία 100 και πλέον ετών. Για  πρώτη φορά οι τουριστικοί επαγγελματίες και οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν άμεση πρόσβαση μέσα από την ψηφιακή μας πύλη σε όλη την σύγχρονη και ισχύουσα νομοθεσία.
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας ΕΥΠΑΤΕ που λειτουργεί ως one-stop-shop διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες για την προώθηση των επενδυτικών σχεδίων.
Καταργήσαμε τις Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουν να αναβαθμιστούν σε κατηγορία υφιστάμενα ξενοδοχεία, να επαναλειτουργήσουν κλειστές μονάδες και να μπορέσουν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ξεπεράσαμε νομοθετικά τα χρονίζοντα προβλήματα του παρελθόντος, ώστε να προχωρήσουν  επενδύσεις σε  θεματικές μορφές τουρισμού, όπως παραδείγματος χάριν ο ιαματικός τουρισμός.  

Συνδιαμορφώνουμε με τα συναρμόδια υπουργεία τα νέα πλαίσια με βάση τις διεθνείς πρακτικές και τις τάσεις, που θα ενθαρρύνουν επενδύσεις σε υψηλής ποιότητας ειδικές τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.
Συμμετέχουμε για πρώτη φορά σε  συγχρηματοδοτούμενα  διακρατικά προγράμματα INTERREG ως εταίρος, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους για έργα θεματικού τουρισμού.  

Σχεδιάσαμε και ξεκινήσαμε για πρώτη φορά το Δορυφόρο Λογαριασμό Τουρισμού, πιλοτικά από τα  τουριστικά μεγέθη του 2015,  με στόχο να έχουμε μία συνολική και ολοκληρωμένη εικόνα για τα τουριστικά μεγέθη και την αξία του τουρισμού με βάση και τα διεθνή πρότυπα, που είναι βασική προϋπόθεση για τη χάραξη μακροπρόθεσμων πολιτικών. 

Το βίντεο του ΕΟΤ « Greece Α 365-Day Destination” που προωθεί και προβάλλει  την  Ελλάδα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, κερδίζει παγκόσμιες πρωτιές. Ψηφίστηκε ως το κορυφαίο βίντεο τουριστικής προβολής ευρωπαϊκού προορισμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό  Τουρισμού, ανάμεσα σε 23 υποψηφιότητες και κέρδισε επίσης το πρώτο  βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ. 

Ο ΕΟΤ έχει το ρόλο του εθνικού φορέα για την υλοποίηση της στρατηγικής μας στην παγκόσμια προώθηση και προβολή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει  δυναμική μεικτή διαφήμιση, συνδιαφήμιση με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς Ομίλους, ενισχυμένη παρουσία στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, προβολή στις μεγαλύτερες παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, εκτεταμένες προωθητικές δράσεις στα social media και το μεγαλύτερο αριθμό διοργάνωσης ταξιδίων εξοικείωσης.

Τα δυόμισι τελευταία χρόνια επιδιώξαμε και εδραιώσαμε μία πιο ισχυρή παρουσία και θέση στη διεθνή τουριστική αγορά. Ενισχύουμε το θεσμικό μας ρόλο στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό και αποκτούμε πιο ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτικών για το μέλλον. Το 2018 είναι από αυτήν την άποψη μία πολύ σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. 

Διεκδικήσαμε και εκλεγήκαμε για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021.
Αναλάβαμε για  πρώτη φορά την προεδρία της  Υψηλού Επιπέδου  Συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο. Επί  ελληνικής προεδρίας, υιοθετήθηκε Δήλωση Πολιτικής του ΟΟΣΑ από περισσότερες από 60 χώρες και παγκόσμιους θεσμούς, για την επίτευξη των στόχων στη  βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς τουριστική ανάπτυξη.  
Συνδιοργανώσαμε  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρώτη διεθνή ημερίδα  για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού στην Αλεξανδρούπολη.
Υποστηρίξαμε και θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2018 η  8η Διεθνής Συνάντηση για τον Τουρισμό του Δρόμου του Μεταξιού, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και τους συμμετέχοντες φορείς.
Το Μάρτιο του 2018 θα φιλοξενήσουμε το 6ο Παγκόσμιο Τουριστικό Φόρουμ της Λουκέρνης στην Πελοπόννησο.
Ανακηρύξαμε το  Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας 2017-2018 σε συνέχεια του αφιερωματικού έτους 2016. Συν-σχεδιάσαμε σειρά κοινών εκδηλώσεων και προωθητικών ενεργειών ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε την μεγάλη δυναμική για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος όλα τα επόμενα χρόνια.
Προωθούμε την τουριστική συνεργασία  με την Κίνα και υποστηρίζουμε ενεργά  την πρωτοβουλία Ένας Δρόμος- Μία Ζώνη  για τους Δρόμους του Μεταξιού και τον εορτασμό του έτους Ευρωπαϊκής Ένωσης- Κίνας 2018.
Διεκδικήσαμε και αναλάβαμε  τη  διοργάνωση  στην Ελλάδα σημαντικών συνεδρίων των ξένων τουριστικών αγορών, όπως το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων ASTA Destination Expo στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2018. Περισσότεροι από 500 Αμερικανοί πράκτορες θα γνωρίσουν την πατρίδα μας και θα προωθήσουν και θα προβάλλουν τον προορισμό Ελλάδα στην αμερικανική αγορά.  

Προωθούμε  τις θεματικές μορφές τουρισμού, με πρωταγωνιστή τον πολιτιστικό τουρισμό.  Μία πολύ σημαντική δράση  που στηρίξαμε και υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνδέεται με την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και του τουρισμού πόλεως.  Οι  ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,  μπορούν πλέον να παρακολουθούν τις θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, με υπέρτιτλους στα αγγλικά, Παρασκευή έως Κυριακή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  Είναι μία δράση που πραγματοποιείται  με χορηγία του ΕΟΤ στα δύο κρατικά θέατρα την Ελλάδας και θα προβληθεί επικοινωνιακά από τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού, με στόχο την  εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Προωθούμε πολύ δυναμικά επίσης τον θρησκευτικό, τον τουρισμό πολυτελείας, την   κρουαζιέρα, το γιώτινγκ και τον καταδυτικό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, τον   αθλητικό-προπονητικό, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη φύση, τον συνεδριακό, τα ταξίδια πόλεως και τα επαγγελματικά ταξίδια, και φυσικά την μοναδική ελληνική γαστρονομία που στηρίζεται στην παγκοσμίως γνωστή θρεπτική και υγιεινή ελληνική διατροφή.

Επιδιώκουμε τη  διασύνδεση του  τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό  και αγροδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση. Στόχος μας είναι να  ενταχθούν  πολύ δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην  τουριστική αλυσίδα. Να προσδώσουμε  προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν μας, αλλά και

– να στηρίξουμε τους παραγωγούς, τους επαγγελματίες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
– να αυξήσουμε την παραγωγή και την κατανάλωση,
– να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας  στις τοπικές κοινωνίες.

Το  Φόρουμ Αγροδιατροφής- Βιομηχανίας και Τουρισμού που συστήσαμε  με τα συναρμόδια Υπουργεία,  θα προτείνει και θα συντονίσει  τις πολιτικές  και τις δράσεις για τη σύνδεση  της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων των τριών κλάδων.

Στηρίζουμε το «Ελληνικό Πρωϊνό» στα ξενοδοχεία, του εποπτευόμενου φορέα μας Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ιδιωτικές πρωτοβουλίες  για την προώθηση και προβολή της γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Χορηγούμε το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας στις επιχειρήσεις.

Χορηγούμε επίσης το Ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, στη βάση τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.

 Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίσαμε τις  προδιαγραφές των τουριστικών καταλυμάτων και δώσαμε τη δυνατότητα  ένταξής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, Leader. Ετοιμάζουμε επίσης τις προδιαγραφές και όρους λειτουργίας για την άσκηση ατομικών και ομαδικών αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τη χορήγηση Ειδικού Σήματος Αγροτουρισμού.

Στηρίζουμε προγράμματα βιώσιμου τουρισμού όπως την πρωτοβουλία της TUI και του ευρωπαϊκού δικτύου FUTOURIS στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 200 και πλέον τοπικών παραγωγών και επιχειρήσεων για την ανάδειξη της  σε υπόδειγμα προορισμού  βιώσιμης διατροφής.

Συνεργαζόμαστε στενά με τον φορέα Enterprise Greece για την συντονισμένη προώθηση και προβολή των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων.

Σε αυτήν την νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τον ελληνικό τουρισμό, η τουριστική εκπαίδευση έχει κυρίαρχη θέση στην κυβερνητική πολιτική και είναι επένδυση στο μέλλον μας.

Οι πολιτικές του παρελθόντος οδήγησαν στο να κλείσουν οι σχολές ξεναγών το 2010, να καταργηθεί ο ΟΤΕΚ το 2013, να κλείσουν οι δευτεροβάθμιες επαγγελματικές σχολές, και υποβαθμίστηκαν οι ΑΣΤΕ Ρόδου και Κρήτης και τα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού.

Δέσμευσή μας που υλοποιήσαμε ήταν να επαναλειτουργήσει η  Σχολή Ξεναγών της Αθήνας. Με τεράστιες προσπάθειες εξασφαλίσαμε τους πόρους για την λειτουργία της σχολής και το εκπαιδευτικό προσωπικό και σε λίγες ημέρες θα υποδεχθεί τους πρώτους σπουδαστές. 

Αναβαθμίζουμε  και εκσυγχρονίζουμε ριζικά τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση σε όλες τις δομές μας  με στόχο την υψηλή κατάρτιση των νέων στελεχών του τουριστικού τομέα μέσα από  σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα με  ψηφιακά εργαλεία και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Άμεσα ολοκληρώνουμε και θα ανακοινώσουμε και το νέο ψηφιακό οικοσύστημα για τον ελληνικό τουρισμό. Το σύστημα αυτό δίνει  έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στις διαδικασίες και τις υπηρεσίες προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους πολίτες, την ψηφιακή αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και στην παγκόσμια προώθηση και προβολή της Ελλάδας. 

Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, με  το ευρύ δίκτυο επαφών και συνεργατών στο εξωτερικό και τις διασυνδέσεις με τους θεσμικούς φορείς και την παγκόσμια τουριστική αγορά  είμαστε στη διάθεσή σας να  στηρίξουμε  οργανωμένα και ενιαία τη  δυναμική  παγκόσμια προώθηση της Ελλάδας με στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο σε όλη τη χώρα.

Κλείνοντας  θέλω να τονίσω ότι όλοι  μαζί μπορούμε να οδηγήσουμε τον ελληνικό τουρισμό ακόμη  πιο ψηλά  τα επόμενα χρόνια. Η συμβολή σας είναι καθοριστική.

Ο τουρισμός είναι κυρίαρχη δύναμη στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη. Δημιουργεί  οφέλη για όλους,  οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Σας ευχαριστώ

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο του τουρισμού:  «Προχωράμε σταθερά και τολμηρά για έναν βιώσιμο τουρισμό

«H εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι να προχωρήσουμε σταθερά και τολμηρά σε έναν νέο κύκλο αλλαγών και

Scroll to Top