Search
Close this search box.

Ολ. Αναστασοπούλου στην ΙΤΒ Βerlin: Η Ελλάδα είναι ο Νο1 προορισμός για τουριστικές επενδύσεις στην Ευρώπη

Την αισιοδοξία της για νέο ρεκόρ στις επιδόσεις του τουρισμού κατά το τρέχον έτος εξέφρασε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της εκπροσώπησης της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ Berlin) με 10.000 εκθέτες από 180 χώρες και 73 συνεκθέτες του ΕΟΤ από την πατρίδα μας.

«Τόσο από τις προκρατήσεις, όσο και από το ενδιαφέρον που διαπιστώνουμε στην Έκθεση, εκτιμούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση το 2023, ίσως και κατά 10%, εάν φυσικά δεν έχουμε έκτακτα γεγονότα τα οποία θα ανατρέψουν τον σχεδιασμό», επισήμανε η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, ενώ αναφερόμενη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας σχετικά με τον τουρισμό.

«Βιώσαμε και βιώνουμε μια εθνική τραγωδία. Η ασφάλεια για τους ξένους επισκέπτες είναι κάτι που έχουμε κατοχυρώσει ως χώρα, ξεκινώντας από την υγειονομική ασφάλεια. Το δυστύχημα είναι κάτι τρομερό, αλλά δεν θεωρώ ότι θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας τουριστικά. Έχουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών τουρισμού, που δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι «η Πολιτεία έχει αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για το γεγονός και έχει προβεί ήδη στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου και να μην ξανασυμβεί στο μέλλον και να αποδοθούν οι ευθύνες στην ολότητά τους».

Παράλληλα, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου τόνισε ότι η παρουσία της στην ΙΤΒ σηματοδοτεί ταυτόχρονα ότι «όλοι πρέπει να κάνουν και τη δουλειά τους και δουλειά μας είναι να προωθήσουμε τον ελληνικό τουρισμό ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός είναι πηγή χαράς, αισιοδοξίας και η Ελλάδα περιλαμβάνεται στους πέντε κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να διατηρήσουμε τη θέση που μας αξίζει και να πάμε και ακόμη πιο ψηλά».

Επιπροσθέτως, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης επισήμανε ότι στόχος της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος. «Θέλουμε τουρισμό 12 μηνών και επιδιώκουμε να καταστεί ολόκληρη η Ελλάδα ένας προορισμός», είπε χαρακτηριστικά η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου και αναφέρθηκε τόσο στην ανάδειξη λιγότερο γνωστών προορισμών, όσο και στο ενδιαφέρον της Πολιτείας για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του ελληνικου τουριστικού προϊόντος.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης,  αναφερόμενη στα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, έκανε λόγο για 320 εκατομμύρια ευρώ που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Τουρισμού και εξήγησε ότι το 50% θα διατεθεί στην αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, ενώ εκτίμησε ότι «έως το τέλος του 2025, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου, θα δούμε μια νέα Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις τουριστικές υποδομές».

Επίσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη γερμανική τουριστική αγορά, μια από τις κορυφαίες για την χώρα μας, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου σημείωσε ότι οι Γερμανοί τουρίστες επιλέγουν σταθερά την Ελλάδα και δείχνουν ενδιαφέρον και για ειδικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται, με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία στο επίκεντρο, όπως και για τον ορεινό τουρισμό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα επενδύει στον silver τουρισμό – για συνταξιούχους – και στον ιατρικό τουρισμό, ενώ αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες», προσθέτοντας ότι «στόχος είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών και η προσέλκυση τουριστών οι οποίοι ξοδεύουν σημαντικά ποσά (heavy spenders) και επιστρέφουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα (repeaters)».

«Ο τουρισμός», σημείωσε η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, «είναι μια υπόθεση που υπερβαίνει κόμματα και κυβερνήσεις και οφείλουμε να τον υπηρετούμε με σεβασμό και συνέπεια. Για τη σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο του ενδιαφέροντος, όσο και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται».

«Όπως καταδεικνύει και η φετινή ΙΤΒ, η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην πεντάδα των κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη. Είναι μάλιστα ο Νο1 προορισμός για τουριστικές επενδύσεις στην Ευρώπη», τόνισε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι 8 στις 10 τουριστικές επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους γίνονται στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, συνοδευόμενη από την Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο, κ. Μάρα Μαρινάκη, εκπροσωπώντας τον υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Συντονιστή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για τη Θαλάσσια Οικονομία και τον Τουρισμό κ. Dieter Janecek.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και διαπιστώθηκε η κοινή αντίληψη των δυο χωρών στον τομέα του τουρισμού, ενώ συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους με ενδεχόμενη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπως και η ανταλλαγή σχετικής τεχνογνωσίας με στόχο την παροχή ολιστικής τουριστικής εμπειρίας με ταυτόχρονη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επιπρόσθετα, συζητήθηκε ιδιαίτερα η προώθηση του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα μέσω και της συμβολής των ασφαλιστικών οργανισμών της Γερμανίας, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των τουριστικών λιμένων στην πατρίδα μας και ειδικότερα στο ενδεχόμενο προσέλκυσης επενδύσεων στον θαλάσσιο τουρισμό της χώρας μας. 

Επισημαίνεται ότι η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της ΙΤΒ Berlin πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους tour operators που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την κρουαζιέρα, καθώς και αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της προαγωγής του τουρισμού στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου συναντήθηκε με τους κ.κ. Dr. Ingo Burmester, CEO Central Europe της DER Touristik, Athanassio Kapella, CEO της Attika Reisen, Kay Lindemann, Senior Vice President της Deutsche Lufthansa, Paul Schweiger, CEO Marabu και Felix Eichhorn, SVP Sales της AIDA, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα της κρουαζιέρας, με τους οποίους συζητήθηκαν οι ενέργειες που μπορεί να προωθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για να προσελκύσει Γερμανούς επισκέπτες στη χώρα μας.

Επίσης, τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης ΙΤΒ Berlin 2023 η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του TUI Group, τους κ. κ. Sebastian Ebel, CEO Tui Group, Thomas Ellerbeck, Member of the Executive Commitee Tui Group, David Burling, Member of the Executive Board Tui Group, Helen Caron, Group Product and purchaising Director, Antonia Bouka, Global Head-Destination Public Policy Tui Group.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία σε άριστο κλίμα, οι εκπρόσωποι της TUI ενημέρωσαν ότι το 2022 διακίνησαν στη χώρα μας περίπου 2,9 εκ. άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 6% σε σχέση με το 2019. Υπογραμμίζεται ότι ο εν λόγω όμιλος, ο οποίος λειτουργεί 34 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, απασχολώντας πολλούς Έλληνες εργαζομένους, σκοπεύει να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, τα city breaks σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν αντιστοιχεί στο 30% περίπου των εργασιών του Ομίλου.

Επιπλέον, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου συναντήθηκε με τον νέο Υφυπουργό Τουρισμού της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνο Κουμή, με τον οποίο είχε μία εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις επιδόσεις του ελληνικού και κυπριακού τουρισμού αντιστοίχως στη γερμανική αγορά.

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας Eurowings Discovery, τους κ.κ. Bernd Bauer, CEO, Helmut Wölfel, Chief Commercial Officer (CCO), Marco Götz, Chief Revenue Officer. Σημειώνεται ότι η εν λόγω εταιρεία αναχωρεί κυρίως από τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου και για το 2023 ξεκινάει τις πτήσεις προς Κρήτη και Ρόδο, από τα τέλη Μαρτίου.

Επιπροσθέτως, κατά τη συνάντηση της κας Ολυμπίας Αναστασοπούλου με τους εκπροσώπους της αεροπορικής εταιρείας Condor, της εταιρείας με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα υπόψιν, τους κ.κ. Ralf Teckentrup,CEO, Jens Boyd, Commercial Director-Network & Revenue και Christian Lesjak, Commercial Director Sales, τονίστηκε η έμφαση που θα δοθεί για το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους στην Κέρκυρα και την Κρήτη.

Aντίστοιχα με τους εκπροσώπους του tour operator ALLTOYRS, τους κ.κ. Oliver Grosse-Kleimann, Director Contracting & Product Griechenland & Zypern Karibik και συνεργάτες του, δόθηκε έμφαση στη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε στα πακέτα για τη χώρα μας, με τους τελευταίους να δηλώνουν πως έχουν αύξηση 30% στις κρατήσεις για την Ελλάδα, ενώ το 2023 έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους, την Αθήνα, το Βόλο και την Εύβοια και στα προσεχή σχέδια είναι και η ένταξη της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στη συνάντησή της με τους εκπροσώπους του tour operator FTI, τους κ.κ. Ralph Schiller, CEO, Halifax Strzyzewkska, Group Head for Greece,  Cyprus, Tunisia and Morocco,  Christy Child, Head of Touristic Partnership Marketing,  Julia Wörle, Key Account Manager εκ των σπουδαιότερων της γερμανικής αγοράς, επισήμανε ότι η Ελλάδα ανήκει στους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών για το 2022, τάση που ελπίζουν να συνεχιστεί και φέτος. Σημειώνεται ότι ο FTI παρέχει για το καλοκαίρι του 2023 καθημερινές πτήσεις από Μόναχο, Φρανκφούρτη και Ντίσελντορφ για Ρόδο και έξι εβδομαδιαίως για Κρήτη.

Τέλος, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Google και το Υπουργείο Τουρισμού, προβάλλοντας τον κεντρικό ρόλο της βιωσιμότητας στον στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουριστικού οικοσυστήματος.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο του τουρισμού:  «Προχωράμε σταθερά και τολμηρά για έναν βιώσιμο τουρισμό

«H εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι να προχωρήσουμε σταθερά και τολμηρά σε έναν νέο κύκλο αλλαγών και

Scroll to Top