Search
Close this search box.

Ολ. Αναστασοπούλου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας: Η  Ελλάδα μπορεί αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα του τουρισμού υγείας και ιδιαίτερα του ιαματικού τουρισμού

«Η φύση, εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, έχει δώσει και στην Ελλάδα πηγές με σημαντικά θεραπευτικά πλεονεκτήματα. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας όπου μίλησε για τα οφέλη του ιαματικού τουρισμού στο πάνελ «Ιαματικός Τουρισμός στην Ελλάδα (Μέρος Α’).

«Συγκεκριμένα, ο θερμαλισμός γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια στο Αιγαίο.

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε μελετήσει και μιλήσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών και μπορεί να θεωρηθεί ο ιδρυτής της επιστήμης της υδροθεραπείας. Αναφορές στον ζωογόνο και θεραπευτικό ρόλο του νερού είναι επίσης άφθονες στη μυθολογία και στις αφηγήσεις αρχαίων ιστορικών, από τις οποίες μαθαίνουμε ότι ο Ηρακλής συνήθιζε να λούζεται την πηγή των Θερμοπυλών για να ανακτήσει τις δυνάμεις του μετά από κάθε άθλο, η Ήβη, η θεά της νεότητας, λουζόταν στα ιαματικά νερά της Πάτρας για να διατηρείται νέα και η πηγή της Υπάτης ήταν αφιερωμένη στη θεά Αφροδίτη», όπως ανέφερε η  Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

«Μαρτυρίες για τα λουτρά υπάρχουν και στα ομηρικά έπη, ενώ γενικά στους αρχαίους ελληνικούς χρόνους γνωρίζουμε ότι τα λουτρά χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Το κατεξοχήν ιερό υδρολατρείας και υδροθεραπείας κατά την προιπποκρατική εποχή ήταν το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, ενώ λουτρά και κρήνες υδροθεραπείας είχε και το Ασκληπιείο της Κω», σημείωσε η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου υπογραμμίζοντας ότι «η παράδοση και η πρακτική της ιαματικής ιατρικής και των ιαματικών λουτρών κληροδοτήθηκε και συνεχίστηκε από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς (από τους οποίους οι Οθωμανοί εμπνεύστηκαν τα χαμάμ τους) και σώζεται μέχρι σήμερα».

Επιπροσθέτως, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι «σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στην Ελλάδα υπάρχουν 822 καταγεγραμμένες πηγές θερμομεταλλικών νερών, εκ των οποίων οι 750 είναι αξιοποιήσιμες σε σχέση με τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει πιστοποιήσει ογδόντα τρεις (83) ιαματικές πηγές -που σύντομα θα φτάσουν τις 84-, τις οποίες διαχειρίζονται κυρίως διάφοροι δημόσιοι φορείς (π.χ. Δήμοι, Α.Ε., ιδιώτες κ.λπ.) και έχει αδειοδοτήσει 35 εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού. Τα στοιχεία είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού μαζί με έναν διαδραστικό χάρτη που παρέχει την τοποθεσία και λεπτομέρειες για κάθε άνοιξη.

Επιπλέον, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η σύσταση ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση, την επεξεργασία και τη βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τον ιαματικό τουρισμό».

Επίσης, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου επισήμανε ότι «οι ειδικοί της τουριστικής αγοράς προτείνουν ότι τουλάχιστον 150.000 άτομα με ασφάλιση υγείας μπορούν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας μας, με τζίρο 300 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των ξένων ταξιδιωτών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Επιπλέον, οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για τζίρο 1 δισ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών».

«Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την παροχή πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στον τομέα του τουρισμού υγείας και ιδιαίτερα του ιαματικού τουρισμού», κατέληξε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Σχετικά νέα

Scroll to Top