Search
Close this search box.

Ομιλία στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Τουρισμό

EUROPEAN INTER-PARLIAMENTARY CONFERENCE  “365 days! Multi-destination tourism”

Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, στην πολύ σημαντική αυτή διάσκεψη εδώ στην Αθήνα και σε έναν ευρύ  διάλογο για τις συγκεκριμένες πλέον  και στοχευμένες κατευθύνσεις ανάπτυξης του τουρισμού και των τουριστικών προορισμών της Ευρώπης  365 μέρες το χρόνο.
Έχουμε μία εξαιρετική δυνατότητα να δούμε με όρους ήπιας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης αλλά μέσα από μία  δυναμική προσέγγιση στις πολιτικές που εφαρμόζουμε,  πώς θα  διεκδικήσουμε την διατήρηση υψηλών επιδόσεων για τον ευρωπαϊκό τουρισμό και, κυρίως, πώς  θα ενισχύσουμε μέσα από τον τουρισμό την ανάπτυξη για όλη την Ευρώπη, για το σύνολο των χωρών.
https://www.youtube.com/embed/dIc_QjrMiTs
Ο τουρισμός ξεπερνά όλα τα σύνορα, ενώνει τους λαούς και ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας και ευημερίας. Η Ευρώπη του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων αξιών και της συνεργασίας των λαών, της  ανάπτυξης και της προόδου, αποτελεί εγγύηση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς.
Ταυτόχρονα,  αποτελεί τον πρώτο πιο δημοφιλή προορισμό, με σταθερή αύξηση του εισερχόμενου αλλά και εσωτερικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια και με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού. Μέσα από την προώθηση της ιδιαίτερης ταυτότητας της κάθε χώρας, αλλά και μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό των αγορών μας,  μέσα από  την πολιτική των ανοικτών συνόρων, την συνδεσιμότητα και την εύκολη πρόσβαση και μετακίνηση έχουμε πετύχει κάτι μοναδικό στον κόσμο.  Πολύ περισσότερο όμως η κοινή μας επιτυχία είναι όταν καταφέρνουμε να δίνουμε συνολικές λύσεις και να απαντούμε με ισχυρές πολιτικές απέναντι στις κρίσεις και τις προκλήσεις των εποχών.
Η συνεργασία και η εφαρμογή  αναπτυξιακών πολιτικών είναι «το κλειδί» της επιτυχίας.
 
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ελλάδα όπως γνωρίζετε, το 2015 είχε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με σκληρές πολιτικές διαπραγματεύσεις, με δύο  εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψήφισμα, με οικονομική ασφυξία, με συνεχή αρνητική δημοσιότητα, και τη διαχείριση του  προσφυγικού. Μέσα στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε ο ελληνικός τουρισμός να καταγράψει επιδόσεις ρεκόρ στις  διεθνείς αφίξεις που ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια καθώς και στα τουριστικά έσοδα που ανήλθαν σε 14,1 δις. ευρώ. Καταφέραμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης στα επίπεδα του 6 με 7% όταν ο παγκόσμιος τουρισμός κινήθηκε με 3 έως 4%.
Και αυτό το πετύχαμε γιατί για  πρώτη φορά  υπήρξε εθνική τουριστική πολιτική στην Ελλάδα που σχεδιάσαμε και που εφαρμόσαμε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό τομέα, και η οποία έχει ισχυρές και μακροχρόνιες προοπτικές.

Επιμηκύναμε την περίοδο. Προωθούμε τις θεματικές μορφές τουρισμού. Αναδεικνύουμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Ενισχύσαμε την παρουσία μας στις παραδοσιακές μας αγορές και κάναμε στρατηγικά ανοίγματα σε νέες και δυναμικές αγορές, στην Μέση Ανατολή, την Κίνα αλλά και στην  Αμερική, μία αγορά που στο παρελθόν είχαμε ανοίξει και όπου επιδιώκουμε τώρα να μπούμε πιο δυνατά. Εφαρμόσαμε στοχευμένο πρόγραμμα προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές.
Ενθαρρύνουμε  την προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης σε ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Δίνουμε βαρύτητα στην βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τις μαρίνες.  Προωθούμε μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις  και ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα  μέσα από χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ της περιόδου  2014-2020  και το πακέτο Γιούνκερ. Και συμμετέχουμε στα  διασυνοριακά προγράμματα INTERREG.
Το 2016, μία χρονιά με τις  δικές της προκλήσεις και ευκαιρίες ξεκίνησε με ενθαρρυντικά για τον τουρισμό μας μηνύματα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός  παγκόσμιος προορισμός σε ελκυστικότητα, μοναδικότητα, ασφάλεια και σιγουριά και ένας από τους πλέον ανταγωνιστικούς σε ποιότητα και τιμές.   
Διαθέτουμε το μεγαλύτερο σύμπλεγμα νησιών στη Μεσόγειο με περισσότερα από 6000 νησιά σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, με ασφαλή και καταγάλανα νερά, με μία υπέροχη ακτογραμμή  16,000 χιλιομέτρων και με προορισμούς με 10 και 12 μήνες ηλιοφάνεια. Έχουμε  περιοχές όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει σκι στο βουνό και σε 20 λεπτά να κολυμπά στη θάλασσα, μία δυνατότητα που υπάρχει σε ελάχιστα μέρη στον κόσμο.

Διαθέτουμε  υποδομές φιλοξενίας για διακοπές πολυτελείας, lifestyle και all-inclusive, σε πλήρη εναρμόνιση με το περιβάλλον, με την τοπική φυσιογνωμία και την ταυτότητα του προορισμού.
Προσφέρουμε άπειρες επιλογές, αυθεντικές προσωπικές εμπειρίες και εξατομικευμένα τουριστικά προϊόντα που καλύπτουν κάθε απαίτηση, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζουμε.
Δίνουμε έμφαση στον θεματικό τουρισμό: τον ιαματικό και ιατρικό τουρισμό, τον τουρισμό υπαίθρου και τη γαστρονομία μας, τον αθλητικό και προπονητικό, τον συνεδριακό, τα  μοναδικά city breaks 12 μήνες το χρόνο, τον θρησκευτικό και τον πολιτιστικό τουρισμό, τον  θαλάσσιο τουρισμό, τις κρουαζιέρες και το γιώτινγκ.
Η κυβέρνησή μας δίνει προτεραιότητα στον τουρισμό ως τη μεγάλη προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα.  Ο τουρισμός  συμβάλλει 20% στο ΑΕΠ και  διατηρεί περισσότερες από 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιδιώκουμε την διαρκή ανάπτυξη των μεγεθών μας, αλλά και   συνέργειες  μέσα από τις οποίες θα εξασφαλίζουμε  κοινά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή και θα αντιμετωπίζουμε από κοινού τις προκλήσεις.

Οι διεθνείς συνθήκες αυξανόμενου ανταγωνισμού επιφέρουν συνεχείς, και ραγδαίες αλλαγές στον τουριστικό χάρτη. Νέες οικονομίες και  ανερχόμενοι προορισμοί διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο του διεθνούς τουρισμού.  Αλλαγές στις εσωτερικές οικονομίες των χωρών, αστάθμητοι γεωπολιτικοί παράγοντες και γεγονότα επηρεάζουν και μετατοπίζουν την ροή τουριστών. Αλλάζουν διαρκώς οι ομάδες των τουριστών, όπως αλλάζουν οι ταξιδιωτικές τους συνήθειες και οι απαιτήσεις τους.
Στα δεδομένα αυτά, η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τις ισχυρές της επιδόσεις επενδύοντας ακόμη περισσότερο στον τουρισμό, και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έχει η Μεσόγειος.  Χάρη στην ηλιοφάνειά της, αποτελεί περιοχή με εξαιρετικές προοπτικές επενδύσεων στον τουρισμό και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.   Στη  δεδομένη συγκυρία,  και με κυρίαρχο ζητούμενο την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, η περιοχή της Μεσογείου μπορεί να αποτελέσει το  ισχυρό τουριστικό χαρτί της Ευρώπης για την  προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών από μακρινές και υπερπόντιες αγορές, για την μεγαλύτερη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και για την επίτευξη πρόσθετων εσόδων και ανάπτυξης.
Μπορούμε λοιπόν μέσα από συζητήσεις όπως η σημερινή να διαμορφώσουμε προτάσεις για να δούμε συνολικά το πλέγμα των δράσεων που θα εξασφαλίσει περισσότερα οφέλη για την Ευρώπη συνολικά αλλά και για κάθε χώρα ξεχωριστά από την ανάπτυξη του δωδεκάμηνου τουρισμού.  Προτάσεις που θα συνυπολογίζουν  την ξεχωριστή τουριστική ταυτότητα κάθε προορισμού, και μαζί με αυτή τις ιδιαιτερότητες και προκλήσεις στην ανάπτυξη.
Οι  προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και κυρίως της Μεσογείου έχουν υψηλό μερίδιο απασχόλησης στον τουρισμό, αλλά και  υψηλή κατά περίπτωση εποχική απασχόληση στον τουριστικό τομέα. Έχουν  επίσης υψηλό κόστος διαβίωσης και μετακίνησης λόγω της νησιωτικότητας, και αυξημένες ανάγκες συνδεσιμότητας και προσβασιμότητας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και ειδικά την χαμηλή περίοδο.
Η αντιμετώπιση αυτών των σημαντικών ζητημάτων γίνεται στο πλαίσιο των πολιτικών που ακολουθούνται  και αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών και υποδομών, θεμάτων εργασιακών και ασφαλιστικών, ανάπτυξης, και τουριστικής πολιτικής.
Είναι ζητήματα που καλούμαστε να δούμε εκ νέου με βάση τις  προοπτικές ανάπτυξης που ανοίγει ο τουρισμός,   και να διαμορφώσουμε προτάσεις για να προωθήσουμε ακόμη πιο δυναμικά τους προορισμούς που θα συμβάλλουν στην επίτευξη ακόμη υψηλότερων επιδόσεων για την Ευρώπη, την κυρίαρχη σήμερα παγκόσμια τουριστική δύναμη.

Ο τομέας του τουρισμού είναι πολλαπλών ταχυτήτων εντός της Ευρώπης, όμως η εφαρμογή των πολιτικών οφείλει να έχει μία ταχύτητα και να είναι υψηλή, αυτή της ανάπτυξης.  

Εύχομαι καλή επιτυχία στις σημερινές εργασίες, που υποστηρίζουμε θερμά και ευχαριστώ και την κα Καφαντάρη για τη διοργάνωση αυτή που δίνει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ουσιαστικές προτάσεις για το  μέλλον του τουρισμού, βασικού πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σας ευχαριστώ

Σχετικά νέα

Scroll to Top