Search
Close this search box.

Ομιλία στη Βουλή της αν. Υπουργού Ελενας Κουντουρά στη συζήτηση επι του προυπολογισμού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2015 δεν ήταν απλώς μια ακόμα καλή χρονιά, αλλά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήταν η καλύτερή μας χρονιά για τον τουρισμό.

Οι αφίξεις ελπίζουμε να κλείσουν πάνω 25,5 εκατομμύρια και τα έσοδα στα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι λοιπόν πολύ μεγάλη η ικανοποίηση γι’ αυτές τις επιδόσεις-ρεκόρ που είναι ταυτόχρονα και μια συνεισφορά-ρεκόρ του τουρισμού στην εθνική μας οικονομία και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι ξεκάθαρη, όπως είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που ζήσαμε, διαχειριστήκαμε με απόλυτη επιτυχία όλα τα θέματα, τα οποία προέκυψαν εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας, αλλά καταφέραμε να στηρίξουμε επίσης τον ιδιωτικό τομέα στην καθημερινότητά του και να ανταποκριθούμε σε όλα τα προβλήματα που προέκυψαν.

Διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Συνεργαστήκαμε εξαιρετικά με τα συναρμόδια Υπουργεία, αλλά και με τους διεθνείς steak-holders και tour-operators και όλοι μαζί, οι περιφέρειες, οι φορείς του τουρισμού, ο ιδιωτικός τομέας, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ κερδίσαμε αυτό το στοίχημα.

Υλοποιούμε την τουριστική μας πολιτική σε βάθος τετραετίας και με πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης, μαζί με τις περιφέρειες,  τα επιμελητήρια, τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, καθορίζουμε την πορεία των δράσεων συντονισμένα και στοχευμένα, γιατί υπάρχουν θέματα πολύ σοβαρά που χρήζουν άμεσης προσοχής, όπως είναι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, σε θέματα που αφορούν τις συμφωνίες μας και το διαφημιστικό μας πρόγραμμα στο εξωτερικό για το 2016, αλλά και στα πάγια ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και στα οποία πρέπει να παρέμβουμε με τομές, όπως είναι η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Πρέπει, λοιπόν, από τώρα να δώσουμε βάρος στη στήριξη του τουρισμού και την εξέλιξή του, σε βάθος τετραετίας με στόχο να ενισχύσουμε  μακροπρόθεσμες συμφωνίες και να κερδίζουμε την ψήφο εμπιστοσύνης των επισκεπτών μας.

Ενισχύουμε, την ανταγωνιστικότητά μας και την εικόνα μας στο εξωτερικό. Ξεκινάμε το 2016 και εφαρμόζουμε εντατικά ένα σχέδιο στρατηγικών και ολοκληρωμένων δράσεων, μάρκετινγκ και προβολής σε αγορές στόχους.

Παρά τις φετινές δυσκολίες και το κλίμα αμφισβήτησης από το εξωτερικό, αντιδράσαμε άμεσα και αποτελεσματικά για να διασφαλίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι είμαστε μια χώρα ασφαλής, μια χώρα την οποία μπορούν να επιλέγουν για τουριστικό προορισμό όχι μόνο οι παραδοσιακές μας αγορές, αλλά και οι νέες αγορές, τις οποίες ανοίξαμε και περιμένουμε να συνεργαστούμε.

Όμως, οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη γύρω περιοχή, επιβάλλουν να κινηθούμε δυναμικά. Ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητος, όλες οι αλλαγές επηρεάζουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Πρέπει,  να προβάλουμε την Ελλάδα όχι μόνο ως έναν κορυφαίο ελκυστικό παγκόσμιο προορισμό, αλλά πάνω απ’ όλα ότι είναι μια χώρα με ασφάλεια, που μπορούν πραγματικά να έρθουν και να περάσουν τις διακοπές τους απρόσκοπτα, χωρίς προβλήματα και με αυτόν τον τρόπο να μας συστήσουν στους φίλους τους, να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας, για να έχουμε τις επόμενες χρονιές περισσότερους και πιστούς τουρίστες που μέχρι τώρα έχουμε εξασφαλίσει να επαναλαμβάνουν τις επισκέψεις τους στην πατρίδα μας.

Εντείνουμε την παρουσία μας, παράλληλα με τις παραδοσιακές μας αγορές, σε νέες αγορές. Ανοίξαμε τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, την Κορέα και ενισχύουμε Αμερική και Καναδά που είναι η ομογένεια, μια μεγάλη δεξαμενή Ελλήνων, οι οποίοι αγαπούν και νοσταλγούν την πατρίδα.

Τώρα, εξάλλου, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρον και τις δυνατότητες διείσδυσής μας σε αγορές με ειδικές συνθήκες, όπως είναι η Ρωσία. Η ρώσικη αγορά μας έχει επιλέξει. Οι Ρώσοι μας αγαπάνε. Αγαπούν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας και φυσικά τις μαγευτικές παραλίες, τον ήλιο και τη θάλασσα που μπορούμε να τους προσφέρουμε και που τους λείπει.

Στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους «Ελλάδα-Ρωσία» το 2016 οφείλουμε να έχουμε ηχηρή παρουσία στην αγορά αυτή και ενισχυμένη συμμετοχή στις από κοινού εκδηλώσεις. Η Ρωσία, που πραγματικά είναι μια δυναμική αγορά και μας επιλέγει σταθερά, είχε πολλά οικονομικά προβλήματα αυτή τη χρονιά και ελπίζουμε –τη μικρή απώλεια που είχαμε- την επόμενη χρονιά να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη τουριστική ροή.

Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε τουριστικές δράσεις, προκειμένου να τονώσουμε νέους ελληνικούς προορισμούς και προορισμούς, που δυστυχώς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή με το θέμα των προσφύγων.

Το προσφυγικό είναι ένα θέμα μείζον, δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό –το ξέρουμε όλοι- και θα λέγαμε ότι είναι και παγκόσμιο. Εμείς αυτό το καλοκαίρι κάναμε το χρέος μας. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει το δικό της και η Τουρκία το ίδιο, γιατί αυτή η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί και να δοθεί μια γενναία λύση, γιατί οφείλουμε πάνω απ’ όλα, με προτεραιότητα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο μας βρήκε όλους προ εκπλήξεως.

Παράλληλα, πρέπει η Ελλάδα να προστατεύσει την εικόνα της στο εξωτερικό. Θυμίζω ότι το Αιγαίο συνεισφέρει στο 1/3 των εσόδων στον ελληνικό τουρισμό και επιβάλλεται να εφαρμόσουμε ένα επιχειρησιακό επικοινωνιακό σχέδιο για να αναδείξουμε πόσο ελκυστικά είναι τα νησιά μας και τις ομορφιές τους.

Προωθούμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που θα δώσουν ώθηση σε αυτό το δωδεκάμηνο τουρισμό που επιδιώκουμε. Τα κριτήρια και τις προδιαγραφές ανάπτυξης αυτών των μορφών βρίσκονται σήμερα στο μικροσκόπιο ομάδων που έχουμε δημιουργήσει στο Υπουργείο, με στόχο να βρεθεί το απαιτούμενο ασφαλές, σταθερό και νόμιμο πλαίσιο και επενδύσεων, γιατί θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπουν σε λειτουργία μέσα απ’ αυτήν την καινούργια πρόταση που έχουμε.

Δίνουμε, λοιπόν, κίνητρα έτσι για νέες επιχειρήσεις, για ένα επαγγελματικό διέξοδο για τους νέους, τις γυναίκες στις περιφέρειες και στις τοπικές κοινωνίες, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας, έτσι ώστε να αναπτύξουμε το θρησκευτικό τουρισμό, τον περιπατητικό τουρισμό –δεν είναι μόνο ο θαλάσσιος, – τα ιαματικά, το χειμερινό τουρισμό, πάρα πολλά είδη, τα οποία με ασφάλεια και με νομικό πλαίσιο μπορούν να λειτουργήσουν έτσι ώστε ο τουρισμός να μπορέσει να αναπτυχθεί και να αποτελέσει ένα εργαλείο για να δώσουμε την ανάπτυξη, την ώθηση και την ανάταξη στην οικονομία μας.

Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση. Δυστυχώς, στο παρελθόν υποβαθμίστηκε, όπως είναι η ΑΣΤΕΡ και η ΑΣΤΕΚ, αλλά και οι Σχολές των Ξεναγών που έκλεισαν. Είναι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή σε επιτροπή, η οποία προσπαθεί να δώσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για να μην όλα πρόχειρα και αποτελεσματικά, όπως δυστυχώς στο παρελθόν έχουμε ζήσει.

Προχωράμε σύντομα σ’ αυτές τις τομές γιατί δεν μπορούμε να επενδύουμε στον τουρισμό μακροπρόθεσμα χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, σε ένα νευραλγικό τομέα των τουριστικών υπηρεσιών. Η ελληνική αγορά τουρισμού μεγαλώνει και όσο μεγαλώνει τόσο αυξάνεται επίσης η ανάγκη για νέες επενδύσεις. Μπορούμε το 2016 να φέρουμε επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, αλλά οφείλουμε και να έχουμε ένα πιο σαφές και φιλικό πλαίσιο στήριξης μικρών και μεγάλων σχεδίων.

Είμαστε, λοιπόν, σε ένα κομβικό σημείο, πρέπει να μπορούμε να προσφέρουμε σύγχρονες ποιοτικές υποδομές, αλλά και να διατηρήσουμε το απόλυτο και συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες και τους προορισμούς.

Ακολουθούμε  τη διεθνή τουριστική αγορά. Θέλουμε και πολυτελή ξενοδοχεία, θέλουμε και resorts που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες  θέλουμε επίσης να κρατήσουμε  την αυθεντικότητα στην πατρίδα μας, γιατί η φύση μας και η αυθεντική Ελλάδα είναι αυτή που ελκύει επίσης πάρα πολύ μεγάλες και διαφορετικές ομάδες τουριστών.

Το μέλλον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είναι επίσης και τα σύνθετα καταλύματα , προωθούμε  την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων με παροχή κινήτρων, έτσι ώστε να ανανεωθούν σε νέες τουριστικές.

Από κοινού με την ηγεσία στο Υπουργείο μας Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον Υπουργό κ. Σταθάκη, αξιοποιούμε άμεσα τα διαθέσιμα χρήματα, χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία και σύντομα,  έρχεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα περιλαμβάνει σαφή κριτήρια, αλλά και χρονοδιαγράμματα, προϋποθέσεις χρηματοδότησης για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση τουριστικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Θα προβλέπει επίσης ένα μεγάλο συνδυασμό χρηματοδοτικών εργαλείων, επιδοτήσεων αλλά και φορολογικών κινήτρων. Έρχεται μάλιστα να διορθώσει και κάποια προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν και που είδαμε επενδύσεις να ολοκληρώνονται, αλλά τις χρηματοδοτήσεις τους να εκκρεμούν.

Στην ενίσχυση, λοιπόν, της ποιότητας του προϊόντος μας και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας σημαντικό ρόλο έχει και το νέο ΕΣΠΑ και τα εξειδικευμένα έργα που έρχονται που θα χρηματοδοτηθούν από τα δεκατρία Περιφερειακά Προγράμματα και από τα τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2014-2020.

Ήδη βγήκε και το πρώτο σχέδιο, που στηρίζει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες, για την ενίσχυσή τους και την αναβάθμισή τους. Εξακολουθούν κι άλλες με στόχο την αναβάθμιση, όχι μόνο σε υψηλότερες κατηγορίες, αλλά και ποιότητα. Θέλουμε, όμως, και μια υψηλή παροχή υπηρεσιών. Δημιουργούνται καινοτόμες τουριστικές επιχειρήσεις και clusters, αλλά και λειτουργούν επιχειρήσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που δίνουν εργασία σε νέους και γυναίκες, που πλήττονται σήμερα από την ανεργία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτεραιότητά μας είναι η θωράκιση και περαιτέρω αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος σε ποιότητα, υποδομές, εκπαίδευση και σε υπηρεσίες, έτσι ώστε ο τουρισμός μας να ακολουθήσει να είναι το κύριο όχημα μετάβασης στη νέα εποχή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με όραμα  την Ελλάδα της ανάπτυξης, με δουλειά, με συνέχεια, με συνέπεια σε μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας στον τουριστικό κλάδο εργαζόμαστε, ώστε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να καταστήσουμε στην πράξη τον τουρισμό εργαλείο ανάπτυξης και ευημερίας.

Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός, επειδή προσφέρει το 20% του ΑΕΠ σε μια χώρα που δίνει περίπου ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας,  θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να βγει η πατρίδα μας από την κρίση, εφόσον αυξήσουμε και τον τουρισμό μας και τα έσοδά μας. Να πείσουμε ότι παραμένουμε μια χώρα ασφαλής και φιλόξενη, να στηρίξουμε την εικόνα της Ελλάδος, γιατί, ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητος και «τσαλακώνεται» γρήγορα, με απρόβλεπτες περιπτώσεις.

Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα, να την καθιερώσουμε έναν από τους πέντε πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Σε αυτόν τον στόχο σάς καλώ να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να στηρίξουμε τον Προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση για το 2016.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σχετικά νέα

Scroll to Top