Search
Close this search box.

Ομιλία της Αν. Υπουργού Ελενας Κουντουρά στην παρουσίαση “του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού” της περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι,

Η  παρουσίαση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου  για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο, έρχεται σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας για τον ελληνικό τουρισμό και σε μία πολύ σημαντική χρονιά.
Μία χρονιά μεγάλης ευθύνης αλλά και μεγάλης ευκαιρίας, που απαιτεί τη συστράτευση όλων των δυνάμεων μας  για να βγούμε δυναμικά μπροστά στις διεθνείς αγορές.
Οφείλουμε να συνεχίσουμε   με στοχευμένο σχέδιο όλοι μαζί για να κεφαλαιοποιήσουμε την περσινή μας επιτυχία των επιδόσεων- ρεκόρ και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και φέτος στον τουρισμό, τον  τομέα που δείχνει  ξεκάθαρα πλέον ότι κυριαρχεί στην προσπάθεια ανάτασης της εθνικής μας οικονομίας.

Συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα, όπως αυτά  διαμορφώνονται από  τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή  και τα διεθνή γεγονότα, μεγαλώνει ο ρόλος μας και η ευθύνη μας  να έχουμε φέτος μία πετυχημένη τουριστική χρονιά.

Το κλίμα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή δείχνει μέχρι στιγμής  μία παγωμένη εικόνα στις κρατήσεις για την επόμενη περίοδο, και η  ασφάλεια δείχνει να  αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο επιλογής προορισμών φέτος.

Παρόλο που μέχρι στιγμής, στις κρατήσεις για την Ελλάδα, διαφαίνεται ότι θα έχουμε θετικό πρόσημο το 2016, ο  ανταγωνισμός μας ,το γνωρίζετε, είναι πολύ σκληρός στη Μεσόγειο και επιβάλλει να βγούμε στις διεθνείς αγορές  παρουσιάζοντας συνολικά ένα φρέσκο πρόσωπο, μία νέα και ολοκληρωμένη πρόταση ως παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.     

Η στρατηγική μας πρέπει επομένως να είναι πολύ ανταγωνιστική, πολύ στοχευμένη και πολύ επιθετική, διότι όπως φαίνεται θα έχουμε εικόνα κρατήσεων τελευταίας στιγμής όλο το χρόνο και σε αυτό πρέπει να επιδείξουμε αυξημένα αντανακλαστικά.

Κυρίες και Κύριοι,
Προκλήσεις υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν  διότι ο τουρισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός, διαρκώς εξελισσόμενος και μεταλλασσόμενος.
Είμαστε εδώ όμως όλοι μαζί  για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να δώσουμε  τον καλύτερο μας εαυτό στον κοινό μας στόχο.
Θέτουμε νέους υψηλούς στόχους, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη σημαντική συμβολή της στον τουρισμό, την απασχόληση  και την εθνική μας οικονομία,  θα έχει ουσιαστική συμμετοχή και ενεργό ρόλο.

Προσδοκούμε ότι  το στρατηγικό  σας σχέδιο  θα ενισχύσει σημαντικά την παρουσία  των προορισμών του Νοτίου Αιγαίου στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Και είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε.

Αποτελεί «καθρέφτη» της προσπάθειας που κάνουμε σε εθνικό επίπεδο, όπου μέσα από τη συνεργασία και τη συνένωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, σε ένα πλαίσιο όπου λείπουν οι μικροανταγωνισμοί και όπου υπάρχει κοινό όραμα, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει μία στενή συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες, τους φορείς του τουρισμού της χώρας και τον ιδιωτικό τομέα για να προβάλλουμε τη νέα ενιαία τουριστική εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Είμαστε δίπλα σας και σχεδιάζουμε συντονισμένα όλον τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας με βάση τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Αξιοποιούμε τις σημαντικές  δυνατότητες τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με οφέλη που θα διαχέονται σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια , μέσω των αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το νέο ΕΣΠΑ και ο  επικείμενος αναπτυξιακός νόμος. 

Ενισχύουμε την εξωστρέφεια του ελληνικού τουρισμού. Είμαστε μαζί σας στην παρουσία σας  στις διεθνείς εκθέσεις και roadshows και προβάλλουμε διαρκώς  στο εξωτερικό μέσα από επικοινωνιακές δράσεις  ότι η Ελλάδα και οι ελληνικοί προορισμοί είναι ασφαλείς, ελκυστικοί, και προσφέρουν ανεξάντλητες αυθεντικές εμπειρίες.

Στηρίζουμε ειδικότερα τα προγράμματα προβολής και μάρκετινγκ και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει ο κάθε προορισμός και η κάθε περιοχή στις παραδοσιακές και στις νέες αγορές όπου έχουμε κάνει ανοίγματα.

Προβάλλουμε νέους ελληνικούς προορισμούς, νέες εμπειρίες και νέες θεματικές μορφές τουρισμού σε όλη τη χώρα που εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων και υψηλών απαιτήσεων. 

Από φέτος προχωρούμε στην   επέκταση  της τουριστικής περιόδου από 20 Μαρτίου έως και 30 Νοεμβρίου, αρχικά  στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου- όπως και στην Κρήτη- λόγω των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών που το επιτρέπουν στις δύο αυτές περιφέρειες. 

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου ήταν  πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού και πλέον προχωράμε στην υλοποίηση του αιτήματος αυτού, με στόχο επιτέλους να πετύχουμε το στόχο άμβλυνσης της εποχικότητας και αύξησης της ροής των τουριστών τους μήνες εκτός αιχμής.

Διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο για την ανάπτυξη του  θεματικού τουρισμού. Έχουμε αποφασίσει και προχωρούμε στο σχηματισμό αυτοτελούς διεύθυνσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού  στο υπουργείο με αντικείμενο την προώθηση τους σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Κυρίες και Κύριοι,
 Διαθέτουμε ένα μοναδικό προϊόν με υποδομές και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών που συνεχώς εμπλουτίζεται.
Έχουμε δημοφιλείς προορισμούς με 10 μήνες ηλιοφάνεια, ανερχόμενους θερινούς και χειμερινούς προορισμούς, υπερσύγχρονες και υψηλών προδιαγραφών ποιότητας υποδομές και υπηρεσίες, και προσφέρουμε την πιο ζεστή φιλοξενία.
Ο ελληνικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο πεδίο ευκαιριών, και μπορώ να σας πω από τις επαφές που έχω το τελευταίο διάστημα, ότι εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνή κεφάλαια για νέες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.
 Για μία φορά λοιπόν, να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή που είμαι σίγουρη ότι θα αναδείξει με τον καλύτερο και πλέον στοχευμένο τρόπο την ελκυστικότητα των προορισμών μας στο Νότιο Αιγαίο, με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό μας.
Είμαι δίπλα σας, στην προσπάθεια αυτή, στην κοινή προσπάθεια που κάνουμε για να ενισχύσουμε την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς ως η παγκόσμια τουριστική δύναμη που της αξίζει να είναι.

 Σας ευχαριστώ θερμά.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλ. Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία»

‘‘Η Κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλώς

Scroll to Top