Search
Close this search box.

Ομιλία της αν. Υπουργού Ελενας Κουντουρά στο forum «Προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού των Ελληνικών νησιών – Επιχειρηματικότητα – Τεχνολογία – καινοτομία» του ΕΟΑΕΝ στη Ζάκυνθο

Κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι σύνεδροιχαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία μου σήμερα στην όμορφη Ζάκυνθο και σε αυτό το τόσο ενδιαφέρον συνέδριο που θα συζητηθούν ιδέες και ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού των νησιών μας.
O Ελληνικός τουρισμός, παρά τις πιέσεις και τις αντιξοότητες της χρονιάς αυτής όχι μόνο άντεξε, αλλά σε περίοδο κρίσης κεφαλαιοποίησε και νέα κέρδη.
 Πετύχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων αφίξεων ξένων επισκεπτών και 15,5 δις ευρώ έσοδα, που υπολογίζουμε να κλείσει η φετινή χρονιά, δηλαδή 4 εκατ αφίξεις και 2 δις € έσοδα περισσότερα, σε σύγκριση με το 2014 που είχαμε ευνοϊκότερες συνθήκες
Οι προοπτικές για το μέλλον είναι ευοίωνες και όλοι καλούμαστε να συμβάλλουμε στη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων.
Η κυβέρνηση με σχέδιο και όραμα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να λειτουργήσει κατευναστικά, σε πρώτη φάση και αναπτυξιακά στη συνέχεια.

Να περιορίσει κατ΄αρχήν τις πιέσεις, σε όλα τα επίπεδα, στον επιχειρηματικό κόσμο, τους εργαζόμενους την κοινωνία, να δώσει το έναυσμα και να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα δυναμικό αναπτυξιακό ξεκίνημα.Με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των παραγόντων του Υπουργείου δημιουργήσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε μια εθνική τουριστική στρατηγική την οποία θα συνεχίσουμε και θα αναπτύξουμε περισσότερο σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο. Η στρατηγική αυτή στηρίζεται σε 6 βασικούς άξονες :
1) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
2) την διείσδυση σε νέες αγορές του εξωτερικού και καθιέρωση απευθείας πτήσεων.
3) τη θεσμοθέτηση και προώθηση των Θεματικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού
4) τη συνεργασία με τις περιφέρειες και τον ιδιωτικό τουριστικό κλάδο για την ενιαία προβολή και την προώθηση του Τουρισμού.
5) την κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας και την ενδυνάμωση των υπηρεσιακών δομών του Υπουργείου μας.
6)την στήριξη της επιχειρηματικότητας και των ΕπενδύσεωνΣτο Υπουργείo μας θεωρούμε τη στήριξη κυρίως της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας πολύ σημαντική, αφού ενισχύει την τοπική οικονομία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα την στήριξη της Μικρομεσαίας Τουριστικής Επιχείρησης και την ενθάρρυνση των τοπικών συμφώνων και αναπτυξιακών συνεργειών σε περιφερειακό επίπεδο. Θα προωθήσουμε συνέργειες σε επίπεδο τοπικών συνεταιρισμών, ενώσεων τοπικών παραγωγών και φορέων της αγοράς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.Από κοινού με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού :
–  Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα από Κοινοτικούς Πόρους και το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Συνεργασίας της περιόδου 2014 – 2020, για τον εκσυγχρονισμό των τουριστικών επιχειρήσεων. Θα εργασθούμε μέσα από τις δύο Ειδικές Υπηρεσίες που διαθέτει το Υπουργείο, την Ειδική Υπηρεσία Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων που λειτουργεί ως Υπηρεσία Μιας Στάσης (OneStopShop) και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ.
–  Θα αποφασίσουμε και θα νομοθετήσουμε για ζητήματα Χωροταξικού Σχεδιασμού, ρύθμιση δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων και άλλες ελαφρύνσεις, όπως βεβαίως και τη διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού Νόμου με σαφή κριτήρια, χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
–  Θα προχωρήσουμε στο νέο Σύστημα Κατηγοριοποίησης και Πιστοποίησης των υπηρεσιών και υποδομών των ελληνικών Ξενοδοχείων και καταλυμάτων με βάση υψηλά στάνταρ. Στις προθέσεις μας είναι, να βρούμε και να προωθήσουμε και ισοδύναμα μέτρα για τα νησιά, που θα αποσβένουν το αυξημένο κόστος από το ΦΠΑ και θα ενισχύουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξετάσουμε και τις προτάσεις των τοπικών Επιμελητηρίων που κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.Περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις που θα ειπωθούν στο σημερινό forum και στη Γενική Συνέλευση της ΕΟΑΕΝ και θα δούμε κατά προτεραιότητα για τα νησιά, τη δυνατότητα σχεδιασμού ενός ειδικού αναπτυξιακού πλαισίου μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στόχος μας είναι να βρούμε τους τρόπους, ώστε να διευκολύνουμε οικονομικά  δράσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις ειδικές μορφές τουρισμού των νησιών, ειδικά των παραμεθόριων καθώς κίνητρα για να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη του τουρισμού στα νησιά «πρώτης γραμμής» που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την εισροή και παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων.Κυρίες και κύριοι σύνεδροι
αποδείξαμε ότι ο Τουρισμός αποτελεί όχι μόνο τον βασικό στυλοβάτη της εθνικής μας οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για τη χώρα και όλους τους Έλληνες.Όσοι έχουν ρόλο και λόγο στον Ελληνικό Τουρισμό μπορούν και οφείλουν να συστρατευθούν μαζί μας, ώστε τις επόμενες χρονιές να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και μέσα από συλλογική προσπάθεια να αποδώσουμε τα οφέλη του Τουρισμού στο κοινωνικό σύνολο και στην οικονομία της χώρας.
Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε την βοήθεια και τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τις οποίες θα προσπαθήσουμε ισότιμα για όλες τις περιφέρειες να ενσωματώσουμε , στην προσπάθεια ανάπτυξης του Ελληνικού τουρισμού.Η προσπάθεια είναι εθνική και μας αφορά όλους.Σας ευχαριστώ

Σχετικά νέα

Scroll to Top