Search
Close this search box.

Ομιλία της αν. Υπουργου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Ε. Κουντουρά στην ημερίδα του ΕΕΑ για την ALIBABA

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα σήμερα είναι έτοιμη για νέες επενδύσεις και νέα ανοίγματα  στους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Μέσα από την επανεκκίνηση της οικονομίας μας ενθαρρύνουμε την υλοποίηση νέων έργων, προσφέρουμε ένα πλαίσιο σταθερό και ολοένα πιο φιλικό για την δραστηριοποίηση των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Ενισχύουμε την εξωστρέφειά μας. Χτίζουμε γερές και μακροχρόνιες σχέσεις και ενθαρρύνουμε στρατηγικές συνεργασίες που επιφέρουν όχι μόνο οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, αλλά προάγουν την αλληλοκατανόηση, την πρόοδο και ευημερία των λαών. Η  Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας για μεγάλα αναπτυξιακά έργα και έργα διασύνδεσης  στην ευρύτερη περιοχή.
Στη νέα αυτή εποχή για την Ελλάδα, η Κίνα αποτελεί στρατηγικό μας εταίρο. Υπάρχει    σύγκλιση  των στόχων μας για την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών.  Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού μας κ. Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη άνοιξε το δρόμο για την σύσφιξη και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και την  υλοποίηση νέων σημαντικών συμφωνιών στην τεχνολογία, στο εμπόριο, στον τουρισμό και σε πολλούς ακόμη τομείς κύριας οικονομικής δραστηριότητας.
Η επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί χειροπιαστό δείγμα της πολιτικής εξωστρέφειας που ακολουθούμε. Μέσα από νέες συνεργασίες και επενδύσεις, ενισχύουμε τις προοπτικές και το ρόλο της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή, στις υποδομές και τις μεταφορές,  τις εμπορικές σχέσεις και φυσικά τον τουρισμό. Προσβλέπουμε τόσον στην προσέλκυση ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, όσο και την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων να διερευνήσουν νέες συνεργασίες στο εξωτερικό.
Χαιρετίζουμε λοιπόν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία που ανέλαβε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και που αποτελεί την άμεση αντίδραση της αγοράς στις ευκαιρίες που δημιουργούνται, όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στο αυξημένο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναντήσεων εδώ σήμερα.
Και είναι μεγάλη μας η χαρά να φιλοξενούμε στην Αθήνα τον κορυφαίο Όμιλο Alibaba. Η τεχνολογία  ανοίγει  ορίζοντες για την ανάπτυξη της εμπορικής δραστηριότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και για την άμεση προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών στο εξωτερικό. Η Alitrip θα μπορούσε να αποτελέσει μία πλατφόρμα για τη δυναμική προώθηση του ελληνικού τουρισμού, την πρόσβαση  και την διείσδυση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων στην Κίνα, αγορά  με εξαιρετικές   προοπτικές συνεχούς αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια.
Από  τις αρχές του 2015 , στο Υπουργείο  δώσαμε έμφαση  στο άνοιγμα νέων αγορών ως βασική στρατηγική κατεύθυνση της νέας μας τουριστικής πολιτικής. Στην αγορά της Κίνας και  παρόλη τη δυναμική της, οι προσπάθειες που είχαν γίνει στον παρελθόν δεν είχαν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πλέον, προχωρούμε με μεθοδικά βήματα και με μία διαφορετική, πιο στοχευμένη  προσέγγιση, που θα κεφαλαιοποιήσει  όλο αυτό το σημαντικό διμερές ενδιαφέρον. Ήδη το 2015 καταγράφεται μία σημαντική διψήφια αύξηση στις αφίξεις Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα, που συνεχίζεται και το 2016.  Από την πλευρά μας είμαστε ανοικτοί στις νέες συνεργασίες  και στην επίτευξη άμεσων αποτελεσμάτων από το 2017.
Στο τριετές πρόγραμμα  των κοινών δράσεων Ελλάδας και Κίνας, που υπέγραψε   πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης με  την κινεζική Εθνική Διοίκηση Τουρισμού αποτυπώνονται σαφείς και συγκεκριμένοι στόχοι για την ενίσχυση της διμερούς τουριστικής συνεργασίας και την αύξηση των τουριστικών ροών.
Ο τουρισμός είναι η γέφυρα που ανοίγει δρόμους για  επενδύσεις στην ενέργεια, στην πρωτογενή παραγωγή, στην αύξηση των εξαγωγών, καθώς και  στο εμπόριο και ειδικά στην αναγνώριση και ευρεία προώθηση στο εξωτερικό των ελληνικών προϊόντων, όπως το εξαιρετικό λάδι, τα γευστικά ελληνικά κρασιά, τα μοναδικά μας βότανα, τις γεύσεις και το brand της Ελλάδας.
Η Ελλάδα και η Κίνα είναι δύο από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου που συνδέονται με σχέσεις φιλίας και αλληλοεκτίμησης.  
Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, σε τουριστικά πακέτα και προορισμούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που γνωρίζουμε ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ταξιδιωτικές επιλογές ενός λαού, όπως οι Κινέζοι, πουν που αγαπούν και εκτιμούν ιδιαίτερα την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στα προϊόντα ιατρικού τουρισμού και τουρισμού υγείας και ευεξίας, ένας ακόμη τομέας κοινού ενδιαφέροντος λόγω της μακράς παράδοσης στην Ιατρική της Ελλάδας και της Κίνας,  και της σημασίας της διατροφής και των θεραπευτικών μεθόδων και προϊόντων, ως στοιχεία αναπόσπαστα της ταυτότητας και της κουλτούρας των λαών μας.
Ενισχύουμε την προώθηση και προβολή των προορισμών  city break 12 μήνες το χρόνο που συνδυάζουν πολιτιστικές περιηγήσεις, τις άπειρες επιλογές σε διασκέδαση, ψυχαγωγία και ψώνια στις εκπληκτικές αγορές μας, τον τουρισμό πολυτελείας και φυσικά την μοναδική γαστρονομία.
Οι Κινέζοι επισκέπτες μας ήδη γνωρίζουν τη Σαντορίνη, τη Ζάκυνθο και τα Μετέωρα που είναι υψηλά στις προτιμήσεις τους για γαμήλια ταξίδια, για θρησκευτικές περιηγήσεις και για τις  καλοκαιρινές διακοπές τους, όμως στόχος μας είναι να προωθήσουμε δυναμικά και νέους ελληνικούς προορισμούς, που επιδιώκουμε να καταστούν εξίσου δημοφιλείς. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ονειρικά  τοπία που ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες διαλέγουν για τις αναμνήσεις από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους.
Μελετάμε τις ανάγκες, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των τουριστών στις αγορές που ανοίγουμε. Εργαζόμαστε για να ετοιμάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και  τουριστικά προϊόντα που θα απευθύνονται εξειδικευμένα στις ανάγκες των επισκεπτών μας από την Κίνα και  θα καλύπτουν και τις πιο υψηλές απαιτήσεις.
Αποτελεί σταθερή επιδίωξη μας η αναβάθμιση των αεροπορικών συνδέσεων και η ενθάρρυνση των σχεδίων για την καθιέρωση απευθείας τακτικών πτήσεων και πτήσεων τσάρτερ από περιοχές της Κίνας σε επιλεγμένα ελληνικά αεροδρόμια. Η απευθείας σύνδεση αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία επιχειρούμε να παράσχουμε όλες τις υποδομές και διευκολύνσεις που θα ενισχύσουν την τουριστική ροή των επισκεπτών από όλη την Κίνα.
Δίνουμε έμφαση και στο θέμα της γλώσσας, όπως επίσης και στην τουριστική εκπαίδευση, όπου μέσα από το κοινό πλαίσιο δράσεων προβλέπονται σχετικές συνεργασίες σε διμερές επίπεδο.
Επιδιώκουμε ακόμη την προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών, μετά και την πολύ  μεγάλη απήχηση, της ταινίας Beijing Love Story που ενίσχυσε άμεσα  τις αφίξεις Κινέζων επισκεπτών στους ελληνικούς προορισμούς όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα.  Το 2016 φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα  μέσω του ΕΟΤ συνεργεία και άλλων τηλεοπτικών εκπομπών και κινηματογραφικών παραγωγών. Βλέπουμε μία μεγάλη δυναμική στο κομμάτι αυτό, που θέλουμε να αξιοποιήσουμε και στο πλαίσιο αυτό είμαστε έτοιμοι να διερευνήσουμε προτάσεις από κοινού   με την  Alipictures.
Απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα στους Κινέζους φίλους μας να επισκεφθούν και να γνωρίσουν τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρουν οι προορισμοί μας 365 ημέρες το χρόνο. Και ταυτόχρονα,  είμαστε ανοικτοί για να στηρίξουμε επιχειρηματικές συνεργασίες και επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, που θα έχουν επωφελή και αμοιβαία αποτελέσματα.    
Η σημερινή λοιπόν συνάντηση δημιουργεί το έδαφος ώστε να δούμε πλέον με πολύ συγκεκριμένα βήματα πώς θα προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν και των νέων ευκαιριών που ανοίγονται.  

Σας ευχαριστώ

Σχετικά νέα

Scroll to Top