Search
Close this search box.

Ομιλία Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στην 26η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

Αξιότιμε  Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε Πρόεδρε και μέλη,

Αγαπητοί Φίλοι και Φίλες,

Είμαστε σήμερα εδώ στη Γενική Συνέλευση για τέταρτη συνεχή χρονιά. Το 2018 ολοκληρώνεται η εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε το 2015 με ορίζοντα τετραετίας και η υλοποίησή της οδήγησε στις συνεχείς επιδόσεις-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού  σε όλα τα μεγέθη, με όραμά μας 365 ημέρες το χρόνο τουρισμό. 

Η κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική βούληση και συγκεκριμένο σχέδιο έδωσε προτεραιότητα στον τουρισμό. Είναι η πρώτη  κυβέρνηση  που αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. 

Πετύχαμε άλματα στον ελληνικό τουρισμό από το 2015 μέχρι σήμερα.Αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 25% την προηγούμενη τριετία. Οι δύο εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις σταθερά κάθε χρόνο, 6 συνολικά στην τριετία, επέφεραν κατακόρυφη αύξηση των διανυκτερεύσεων, των πληροτήτων, των εσόδων, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας. 

Χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με την παγκόσμια τουριστική αγορά και εδραιώσαμε την Ελλάδα ως κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό. Οι κεντρικές στρατηγικές  συνεργασίες, διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας  με τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς ομίλους και τις αεροπορικές εταιρείες οδήγησαν αυτά τα χρόνια στην ενίσχυση των τουριστικών τους προγραμμάτων για την  Ελλάδα, στην ένταξη νέων προορισμών, στην ανάπτυξη της συνδεσιμότητας και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Επιμήκυνση που αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 27% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια τους μήνες της άνοιξης, και ακόμη περισσότερο, κατά 33% τους μήνες του φθινοπώρου. Ταυτόχρονα ενισχύσαμε το χειμερινό τουρισμό κατά 20% ετησίως. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς. Αναπτύξαμε νέα θεματικά προϊόντα και ανοίξαμε νέες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης.

Όλα αυτά κατέστησαν την Ελλάδα πολύ ελκυστική για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 350 νέα επενδυτικά σχέδια στην τριετία, περισσότερες από 25.000 επιπλέον κλίνες σε τετράστερες και πεντάστερες μονάδες.

Είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίησή μας  που με την αλματώδη αυτή άνοδο του τουρισμού μας, καταφέραμε να στηρίξουμε  την πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων, ώστε να ενισχύσουν την κερδοφορία τους  και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Με συγκεκριμένη  πολιτική να προβάλλουμε την Ελλάδα ως ελκυστικό και ασφαλή προορισμό, με συγκεκριμένη επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση αλλά  και με διαρκή ετοιμότητα,  καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν, και ο τουρισμός μας να μείνει αλώβητος από τις διεθνείς καταστροφικές γεωπολιτικές συγκυρίες.  

Η ζήτηση  για την  Ελλάδα είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ, παρότι οι γειτονικοί μας προορισμοί που στο παρελθόν αντιμετώπισαν μεγάλη πτώση σήμερα έχουν ανακάμψει σημαντικά στα τουριστικά τους μεγέθη.

Το 2018 ξεκίνησε:

με διψήφια αύξηση περίπου 13% στις διεθνείς αφίξεις και 14% σημαντική αύξηση ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων επισκεπτών στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το 2017

τον Απρίλιο καταγράψαμε ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλων των εποχών.  
και έχουμε  αύξηση στα επίπεδα του 17- 18% στον προγραμματισμό πτήσεων και αεροπορικών θέσεων έως το τέλος του έτους. 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναρμόδιους υπουργούς που με την συνεργασία τους βοήθησαν ώστε να δώσουμε  λύσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυπταν και να αντιμετωπίσουμε  παθογένειες του παρελθόντος.

Όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω τις 13  Περιφερειακές Αρχές της χώρας με τις οποίες καθιερώσαμε στενή και διαρκή συνεργασία για την τουριστική ανάπτυξη, τις δημοτικές αρχές, τους αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, όλους εσάς τους επαγγελματίες που συμβάλλετε στην υψηλή ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και των παρεχομένων υπηρεσιών.

Η επιτυχία του τουρισμού ανήκει σε όλους μας, ανήκει στην Ελλάδα. 

Και με την ευκαιρία αυτή, παρουσία όλων, θα ήθελα να τονίσω ότι όσες φωνές  επιχειρούν να υπονομεύσουν και να  απαξιώσουν τη σημαντική αυτή επιτυχία του τουρισμού μας, καλό θα είναι να απομονώνονται διότι πλήττουν τους επαγγελματίες του κλάδου και τα πολλαπλάσια οφέλη που διαχέονται σε όλους τους άλλους τομείς, χάρη στον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της εθνικής μας οικονομίας και η γέφυρα που ωθεί στην ανάπτυξη όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Θέλω  ιδιαίτερα να ευχαριστήσω  το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την στήριξη και την αναγνώριση του έργου της εθνικής και περιφερειακής τουριστικής πολιτικής που υλοποιούμε. Όπως επίσης και να σας  συγχαρώ για την νέα ψηφιακή καμπάνια σας που αναδεικνύει την αξία του τουρισμού για όλους, και συμβάλλει ώστε να καλλιεργηθεί  μία νέα νοοτροπία, στη βάση της υψηλής και πολλαπλασιαστικής αξίας του τουρισμού μας και της σπουδαίας συμβολής του  στην αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας.

Είναι πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες όλων των κλάδων και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν τα οφέλη που απορρέουν από αυτήν την πολύ δυναμική τουριστική ανάπτυξη.  

Ο ΕΟΤ, ο εθνικός φορέας σε εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής στην παγκόσμια προώθηση και προβολή, υλοποιεί όπως γνωρίζετε ένα πολυεπίπεδο διαφημιστικό πρόγραμμα στο εξωτερικό, με πολύ δυναμική παρουσία στις Διεθνείς Εκθέσεις, με μεικτή διαφήμιση, συνδιαφήμιση, εντατικές προωθητικές δράσεις στα ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα και με τη διοργάνωση του μεγαλύτερου ποτέ αριθμού ταξιδίων εξοικείωσης. 

Η κυβέρνησή μας αναγνωρίζοντας το πόσο σημαντική είναι η προβολή και προώθηση της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής  υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού  επισφραγίστηκε η ανάγκη να διαμορφώσουμε μία ακόμη πιο ισχυρή τουριστική ταυτότητα  και να καθιερώσουμε ένα νέο  branding  της Ελλάδας διεθνώς που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Επιδιώξαμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Ελλάδας. Ισχυροποιήσαμε  το θεσμικό μας ρόλο  στους διεθνείς οργανισμούς και στα  παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό, όπου ακούγονται οι θέσεις μας.  Και  συμμετέχουμε στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών για το μέλλον της παγκόσμιας τουριστικής ανάπτυξης ώστε ο νέος μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός μας για  την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού  να βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις διεθνείς τάσεις και προτεραιότητες.

Ενδυναμώσαμε τη συνεργασία μας και τις σχέσεις μας  με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, τον ΟΟΣΑ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που αναγνωρίζουν και πιέζουν  πλέον ο τουρισμός να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων και των πολιτικών  σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όπως επίσης και για την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Στηρίζουμε τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και με προτάσεις μας συμμετέχουμε στις πέντε στρατηγικές προτεραιότητές για την καινοτομία και την ψηφιακή μετάβαση, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την απασχόληση, την ασφάλεια και την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού και των ταξιδίων, και τις πολιτικές για την κοινωνική, την πολιτιστική και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. 

Και διεκδικούμε την ενίσχυση του τουρισμού στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2020.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση.  Τον Αύγουστο κλείνει ο πολυετής  κύκλος της αυστηρής λιτότητας και των περιορισμών. Στη νέα εποχή που έρχεται ο τουρισμός έχει ξεκάθαρα στρατηγικό ρόλο.

Σας  προσκαλώ όλους να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» και να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Σχεδιάσαμε και θα  υλοποιήσουμε δυναμικές αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις για τον τουρισμό. Και θέλουμε από την πλευρά σας να συμβάλλετε διότι ο τουρισμός είναι άκρως παραγωγική και αμιγώς εξαγωγική  δραστηριότητα, και είναι  ο κλάδος που μπορεί να εξασφαλίσει πολύ άμεσα νέα επιπλέον έσοδα στη χώρα, νέες θέσεις εργασίας και βιώσιμη, δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες. 

Στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Απαντάμε στη διεθνή ζήτηση για τη χώρα μας με συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης του επιχειρηματικότητας με στόχο την άμεση αύξηση  της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση της ποιότητας τους.

Δημιουργούμε ένασυνολικό πλαίσιο για την εξειδίκευση του τουριστικού τομέα στα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες, που θα περιέχει επιπλέον κίνητρα για την επιχειρηματικότητα, εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, και την επιδότηση για την ενίσχυση της δημιουργίας νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας. Και βεβαίως ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις ώριμες θεματικές τουριστικές δραστηριότητες.
Σχεδιάζουμε ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» για περιοχές τουριστικά ώριμες να το υποστηρίξουν. 
Δημιουργούμε ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην  προσέλκυση επενδυτών για τις αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού που εστιάζουν κυρίως σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δίκτυα μαρινών μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα, στην ανάπτυξη  λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας,  στην ανάπτυξη του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και στη δημιουργία τουριστικών χωριών για τη διαμονή των Ευρωπαίων Πολιτών και τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.
Εξετάζουμε τη δυνατότητα εφαρμογής ειδικών τουριστικών ζωνών για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό, τον συνεδριακό, το γκολφ, την Τρίτη ηλικία και όχι μόνο.
Σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα για τη διασύνδεσής του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή.
Αναπτύσσουμε ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς.
Προχωράμε στην ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της πύλης VisitGreece, και της τουριστικής εκπαίδευσης.

Σε αυτόν τον  αναπτυξιακό μας  σχεδιασμό  για την επόμενη μέρα, σας θέλουμε δίπλα μας, με προτάσεις και με στενή συνεργασία, για να πετύχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Για μία ακόμη φορά θέλω να τονίσω ότι η  επιτυχία του τουρισμού  μας είναι επιτυχία όλων μας. Και επομένως, η επιτυχία και τα επόμενα χρόνια είναι υπόθεση όλων μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι, η κυβέρνηση,  οι παραγωγικές δυνάμεις, οι τοπικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες μπορούμε να στηρίξουμε την εθνική αυτή προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά νέα

Scroll to Top