Search
Close this search box.

«Πετύχαμε υψηλές επιδόσεις στον τουρισμό, στην απασχόληση, στις επενδύσεις»– Χαιρετισμός της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο συνέδριο του ΠΣΕ για τους Δρόμους Εξόδου από την Κρίση «Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές»

Στην ισχυρή δυναμική ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και το σημαντικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα,  αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, στον χαιρετισμό της στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, στην Αθήνα. 

Τόνισε ότι σε εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής τα δύο τελευταία χρόνια παρά τις δυσκολίες και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, η απασχόληση και οι επενδύσεις, και πλέον με την  επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη.  

Σε εφαρμογή της εθνικής τουριστικής  πολιτικής καταγράφηκαν οι υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις με διαδοχικά ρεκόρ 26 εκατ. διεθνών αφίξεων το 2015 και 28 εκατ. το 2016.

Το 2017, που η τουριστική πολιτική εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά, καταγράφεται σημαντική αύξηση σε όλα τα μεγέθη:  στις διεθνείς  αφίξεις και τα τουριστικά έσοδα, στις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις, τις νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, και στις τουριστικές επενδύσεις.

O ελληνικός τουρισμός κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης 7% διπλάσιους του μέσου όρου του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%.

Μέσω της υλοποιούμενης τουριστικής πολιτικής, επιτεύχθηκε:

 • η  επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου
 • το άνοιγμα νέων ξένων αγορών επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων  και η αύξηση 10% του τουρισμού πολυτελείας
 • η προώθηση νέων ελληνικών προορισμών για να διαχυθεί το όφελος στις τοπικές κοινωνίες
 • η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, που στο παρελθόν ήταν κεφάλαιο αναξιοποίητο.
 • «Κλειδί»  για την ανάπτυξη είναι η απευθείας αεροπορική πρόσβαση. Για το λόγο αυτό έγιναν διαπραγματεύσεις και συμφωνίες και αυξήθηκε η συνδεσιμότητα με  150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και  6000 προγραμματισμένες πρόσθετες πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια το 2017.
 • ρεκόρ 17ετίας στις νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης έδειξε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας το πεντάμηνο του 2017, τη μεγαλύτερη επίδοση από το 2001. 
 • πρωτοφανές εγχώριο και επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις:142 φάκελοι  για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών κατατέθηκαν το 2016  στην αρμόδια υπηρεσία ΕΥΠΑΤΕ του Υπουργείου Τουρισμού.
 • Στον αναπτυξιακό νόμο υποβλήθηκαν 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις που αναλογούν στο 50% της αξίας των συνολικών προτάσεων

Η Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο νομοθετικό έργο και στις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, την θέσπιση κριτηρίων και σύγχρονων  προδιαγραφών λειτουργίας, την οριστική επίλυση χρονίζοντων προβλημάτων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των επιχειρήσεων και επαγγελματιών. 

«Η δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού μας και οι προοπτικές που δημιουργούμε  για τα επόμενα χρόνια καθιστούν την  Ελλάδα ένα πολύ ελκυστικό προορισμό για νέες επενδύσεις υψηλής απόδοσης.

Ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι εθνική υπόθεση. Η επένδυση στον τουρισμό είναι επένδυση στο μέλλον μας,» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κουντουρά.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

21.6.2017

Κυρίες και Κύριοι,

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας, οδεύουμε πλέον με σταθερά βήματα για την  ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση επέδειξε ισχυρή πολιτική  βούληση και  με πολύ  συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο υλοποιεί τον εθνικό στόχο για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε νέες και υγιείς βάσεις.  

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Εργαστήκαμε μεθοδικά την τελευταία διετία   και ανακτήσαμε την  αξιοπιστία μας. Ενισχύσαμε  την εξωστρέφειά μας. Ισχυροποιήσαμε τη διεθνή εικόνα της χώρας.  Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ξένων συνομιλητών και των επενδυτών.   

Ο Τουρισμός αποτελεί ανάσα για την εθνική οικονομία και  βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Συνεισφέρει περισσότερο από το 20% στο ΑΕΠ και δίνει περίπου 1 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε από το 2015  την νέα εθνική τουριστική πολιτική μας, με όραμα και στόχο να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο, με οφέλη στην τουριστική ανάπτυξη  που θα διαχυθούν σε όλη τη χώρα.

Το 2015 είχαμε ρεκόρ εσόδων και διεθνών αφίξεων με 26 εκατ. τουρίστες και το 2016 νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων μετά από μία χρονιά-ρεκόρ. Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι 7%, διπλάσια του μέσου όρου της  ανάπτυξης του παγκόσμιου τουρισμού που είναι 3-4%. Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού  κ. Τάλεμπ Ριφάι όταν ήρθε στην πατρίδα μας πριν από μερικούς μήνες μας γέμισε χαρά και ικανοποίηση, όταν ανέφερε σε όλες τις συνεντεύξεις του στα μέσα ενημέρωσης, ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει το σεβασμό όλου του κόσμου για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης και ότι έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα στον τουρισμό, με ρυθμούς ανάπτυξης που οφείλονται στην ισχυρή πολιτική βούληση και στην εξαιρετική νέα τουριστική πολιτική.

Λαμβάνοντας υπόψη ένα δύσκολο περιβάλλον με εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες και γεωπολιτικές εξελίξεις, πετύχαμε εκτός από διαδοχικά ρεκόρ επιδόσεων στα τουριστικά μας μεγέθη, και μία πολύ μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις και πρωτοφανές εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον.  

Το 2016 κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού, ΕΥΠΑΤΕ  142 φάκελοι για νέα και υφιστάμενα  ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και για τρία νέα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.

Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν έως το Μάρτιο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις, που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων. 

Εργαστήκαμε συστηματικά, με επαφές και συναντήσεις που επιδιώξαμε  με Διεθνείς Ομίλους, οι οποίοι πλέον  διερευνούν πλέον συγκεκριμένες ευκαιρίες  και έρχονται με επενδυτικές προτάσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα και στον τουριστικό τομέα. Στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις σε γενικές και ειδικές υποδομές  που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύουν το τουριστικό προϊόν και τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών στη χώρα μας.  

Στρατηγικές μας επιλογές αποτέλεσαν   

 • Η διαμόρφωση σταθερού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και
 • Η δημιουργία του πλαισίου ενθάρρυνσης της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Σε θεσμικό επίπεδο:

 • ολοκληρώσαμε τομές και μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του πλαισίου σύστασης και αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων,
 • θεσπίσαμε κριτήρια και σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας για επιμέρους κλάδους του τουρισμού
 • απλοποιήσαμε διαδικασίες μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τα διοικητικά βάρη μέσα από Υπηρεσίες Μιας Στάσης (One-Stop-Shop)
 • Με νομοθετικό έργο  και υπουργικές αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα δώσαμε λύση σε χρονίζοντα προβλήματα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς
 • απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησεων  και  βελτιώσαμε την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.
 • Ετοιμάζουμε μία  νέα νομοθετική πρωτοβουλία για  να καλύψει όλα τα κενά και τις εκκρεμότητες από το παρελθόν στο σύνολο της τουριστικής νομοθεσίας, σε θέματα αδειοδοτήσεων και προδιαγραφών λειτουργίας.
 • Ολοκληρώσαμε την κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, συγκεντρώνοντας τη νομοθεσία 100 και πλέον ετών σε μία ενιαία πλατφόρμα, με σύγχρονη και απλή αποτύπωση, ένα έργο-παρακαταθήκη για τον ελληνικό τουρισμό.
 • Καταργήσαμε αναχρονιστικά καθεστώτα όπως τις Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης δίνοντας τη δυνατότητα επαναλειτουργίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αναβάθμισης κατηγορίας των μονάδων και ένταξής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
 • Εξασφαλίσαμε την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020  άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις για τον Τουρισμό που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς.

Μέσα από την εθνική τουριστική πολιτική μας

 • με την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου που κάναμε πράξη,
 • το άνοιγμα νέων ξένων αγορών επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων που πετύχαμε και αυξήσαμε 10% τον τουρισμό πολυτελείας,
 • τους νέους ελληνικούς τουρισμούς που προωθούμε για να διαχυθεί το όφελος στις τοπικές κοινωνίες
 • τα νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα- κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν-  που πλέον προσφέρουμε και που μπορούν να φέρουν τουρισμό και ανάπτυξη όλο το χρόνο,  

ενθαρρύνουμε  τη νέα τουριστική δραστηριότητα,  στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και

ενισχύουμε την εθνική περιφερειακή ανάπτυξη σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια και τον ιδιωτικό τομέα.  

Το 2017, που αποτελεί την  τρίτη χρονιά εφαρμογής της πολιτικής μας,  ξεκίνησε θεαματικά με

διψήφια νούμερα στις κρατήσεις και τις αφίξεις, με  150 νέες αεροπορικές συνδέσεις, με 6000 πρόσθετες πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στο πεντάμηνο τα επίσημα στοιχεία από όλες τις πηγές  ξεπερνούν κάθε προσδοκία και  αποτυπώνουν τη σημαντική αύξηση των διεθνών αφίξεων, των διανυκτερεύσεων, των πληροτήτων, των εσόδων και της απασχόλησης.

Επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας το Μάιο οφείλονται στον τουρισμό. To σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε ρεκόρ στο ισοζύγιο απασχόλησης το πεντάμηνο του 2017, τη μεγαλύτερη επίδοση από το 2001, και ειδικότερα το μήνα Μάιο προστέθηκαν 215.304 νέες θέσεις εργασίας. 

Στον τομέα της Επικοινωνίας και Προβολής, υλοποιούμε ένα δυναμικό πρόγραμμα μέσω του ΕΟΤ, με ενισχυμένη διεθνή παρουσία, με μεικτή διαφήμιση και με  άμεσα και πολλαπλάσια οφέλη στην προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος.  

Η δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού μας και οι προοπτικές που δημιουργούμε  για τα επόμενα χρόνια καθιστούν την  Ελλάδα ένα πολύ ελκυστικό προορισμό για νέες επενδύσεις υψηλής απόδοσης.

Ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι εθνική υπόθεση. Η επένδυση στον τουρισμό είναι επένδυση στο μέλλον μας. Σας ευχαριστώ.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Η παρέμβαση της Όλ. Κεφαλογιάννη στην 121η Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνή Οργανισμού «Τουρισμός των Ηνωμένων Εθνών»

‘‘H  υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών  και η  προώθηση καινοτόμων λύσεων είναι επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση  των νέων  προκλήσεων  που αντιμετωπίζουμε,

Scroll to Top