Search
Close this search box.

Β. Κικίλιας: 30% αύξηση των προκρατήσεων τον Ιανουάριο σε σχέση με το 2019

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στον ΣΚΑΙ 100,3 και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε


30% αύξηση των προκρατήσεων τον Ιανουάριο σε σχέση με το 2019

Το 2019 ήταν το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Παραθέτω κάποια ενδεικτικά στοιχεία για τις προκρατήσεις του 2022.

Σε σχέση με το 2019, λοιπόν, η αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για το 2022 των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι 37% στην Κρήτη, 24% στη Ρόδο και 20% στην Κω.

Τον Ιανουάριο του 2022 οι κρατήσεις πακέτων για όλη την Ελλάδα ήταν κατά 30% αυξημένες συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2019.

 Η TUI αντί για 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες θα φέρει, κατά δήλωση του CEO της, 3 εκατομμύρια.

Η DER Touristik, ο δεύτερος tour operator στη Γερμανία, ανακοίνωσε αύξηση 20%, έως 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ μας ζητάει ειδικές συμφωνίες για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022, κάτι που σημαίνει ότι η στρατηγική μας για την επέκταση του τουριστικού προϊόντος είναι ρεαλιστική.

Συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Νορβηγίας. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε προκρατήσεις στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Σουηδίας προγραμματίζει 500.000 διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα.

Η κρουαζιέρα έχει προβλεπόμενη αύξηση 118% για το λιμάνι του Πειραιά  και 189% για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Με επισκέφθηκε εχθές, και τον ευχαριστώ, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κύριος Τζέφρυ Πάιατ για να ανακοινώσουμε μαζί ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε 14 απευθείας πτήσεις αμερικανικών εταιρειών από την Αμερική προς την Ελλάδα και η πρώτη ξεκινάει 7 Μαρτίου.

Επί 2,5 χρόνια, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μόνο μειώνει φόρους

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πλατύ, ευρύ, λαϊκό κόμμα που βεβαίως εφαρμόζει φιλελεύθερες πολιτικές, ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός είναι στην καρδιά της Παράταξής μας. Και όλα τα θετικά της διακυβέρνησης μαζί με τα όποια λάθη έχουμε κάνει, έρχονται να πιστωθούν ή να υπάρξει κριτική.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι μετά από δυόμισι χρόνια, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο μειώνει φόρους. 

Στα 4,5 χρόνια που προηγήθηκαν, της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, ήταν τεράστια και επώδυνη η αύξηση δεκάδων φόρων στο όνομα της εξυγίανσης της οικονομίας, στο όνομα της αλληλεγγύης, στο όνομα της πίεσης των θεσμών που αναβαπτίστηκαν και δεν ήταν πια τρόικα…

Αυτά βίωσε ο Έλληνας τα 4,5 χρόνια των κύριων Τσίπρα και Καμμένου. Αύξηση φορολογίας, αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών, διάλυση της μεσαίας τάξης, οικονομική ανασφάλεια, ανασφάλεια σε ό,τι έχει να κάνει με τα σύνορα μας, ανασφάλεια σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάσταση την οποία επικρατούσε στις μεγάλες πόλεις και την αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης και Ευρωζώνης.

Αυτό, λοιπόν, το οποίο ως πολιτική φαίνεται ότι δεν έχει εγκαταλείψει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ-πολύ μεγάλο επιχείρημα, μαζί με τα καλά τα οποία κάνει αυτή η Κυβέρνηση, στο τι τελικά σταθμίζει και αποφασίζει ο πολίτης να κάνει όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών.

Η ασφάλεια στην Αθήνα φέρνει επενδύσεις και αποτελεί προτεραιότητά μας

Ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι ξενοδοχειακές επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές. Χαίρομαι και υποστηρίζω τις επενδύσεις που γίνονται πέριξ της Ομόνοιας, σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας. Αυτό σημαίνει νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν οικονομική κίνηση, θα φέρουν ταξιδιώτες και συνάλλαγμα, θα αυξήσουν την απασχόληση και θα φωτίσουν το κέντρο της πόλης αποτρέποντας την εγκληματικότητα.

Η παράνομη μετανάστευση είναι πρόβλημα. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης πληγώνει την πρωτεύουσα. Οι παράτυποι μετανάστες δεν έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες που φεύγουν από μία εμπόλεμη ζώνη και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες πρέπει να περιθάλψουμε και φυσικά θα το κάνουμε.

Οι συμφωνίες με Πακιστάν και Μπαγκλαντές είναι το βήμα νούμερο 3. Το βήμα νούμερο 1 θα πρέπει να είναι εάν έχουμε κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει απέναντι στους πολίτες μας, προκειμένου το κέντρο της Αθήνας, οι υποβαθμισμένες περιοχές, εκεί που υπάρχει μικροεγκληματικότητα, εκεί που δεν υπάρχει έλεγχος, να έρθει σε ένα επίπεδο το αίσθημα ασφάλειας που αναλογεί στον Έλληνα πολίτη.

Και μετά, να δούμε τι λείπει από το εργατικό προσωπικό και να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε κάποιες συγκεκριμένες χειρωνακτικές εργασίες που έχουν πάψει να κάνουν οι Έλληνες.

Αυτή η πολιτική συμφωνία είναι πάρα πολύ σημαντική, μόνο όταν έχει ρυθμιστεί η ασφάλεια που φέρνει επενδύσεις και αποτελεί προτεραιότητά μας.

 Το city break είναι ο στόχος μας: η δυνατότητα δηλαδή που θέλουμε να έχουν τα ξενοδοχεία μας, τα καταλύματά μας να φέρνουν κόσμο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Να τον φιλοξενούμε εδώ, να αφήνει το συνάλλαγμά του, να τρώει στα εστιατόριά μας, να πίνει ένα ποτό, να αγοράζει ένα ρούχο ή ένα σουβενίρ της πατρίδας μας, να αγοράζει κάτι από την πρωτογενή παραγωγή.

Όλη αυτή τη βιομηχανία η οποία στηρίζει την ελληνική κοινωνία δεν τη βοηθάμε, αν πρώτα δεν έχουμε λύσει ένα βασικό κομμάτι το οποίο ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την πρωτεύουσα: το ζήτημα της μικροεγκληματικότητας.

Το συζήτησα χθες με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ανταποκρίθηκε. Δεσμεύτηκε για 50% αύξηση των πρόσθετων αστυνομικών στα αεροδρόμιά μας, στις brand τουριστικές περιοχές και στην Αθήνα.

Η Κυβέρνησή μας έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Χρειάζεται κι άλλο. Που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η νόμιμη εργασία είναι κινητήριος δύναμη, είναι κομμάτι της δημιουργίας και πρέπει να δώσει την δυνατότητα σε όλους να μπορούν να εργαστούν.

 Και βεβαίως, καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες κάνουν συμφωνίες με οικονομικές βίζες περιορισμένου χρόνου, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν εργάτες στην πρωτογενή παραγωγή ή καθαριστές ή να έχουν προσωπικό σε κάποια επαγγέλματα για κάποιους μήνες του χρόνου.

Αλλά, επαναλαμβάνω, για να μπορέσει αυτό να υποστηριχθεί από την ελληνική κοινωνία, πρέπει πρώτα να δει σημαντικές πολιτικές δράσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

Το βλέπω αυτό στα νησιά μας, είναι εμφανές. Πρέπει να φανεί και στην πρωτεύουσα.

Ο Τουρισμός είναι εθνικός στόχος και απαιτεί τη συστράτευση όλων

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι οικονομικό, αναπτυξιακό, επενδυτικό Υπουργείο και επιστρέφει ισχυρό μέρισμα στην ελληνική κοινωνία. Οι επενδύσεις στην τουρισμό και στις υποδομές δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και δίνουν τη δυνατότητα να ευημερήσει η μέση ελληνική οικογένεια, να μείνουν τα χρήματα από τον Τουρισμό στη χώρα, να ανακυκλωθούν στην ελληνική οικονομία και να δώσουν περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία στον πολίτη.

 Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι συμπολίτες μας που ασχολούνται με τον Τουρισμό. Είτε άμεσα, είτε μέσω του εμπορίου, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των μεταφορών.

  Ο Τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Επιστρέφει μέρισμα απευθείας στην ελληνική οικονομία και άρα θα συνυπολογιστεί στο ισοστάθμισμα της πίεσης που δεχόμαστε από τις ενεργειακές κρίσεις και αυξήσεις στις τιμές. Αυτή είναι και η αγωνία του οικονομικού επιτελείου και σε αυτό προσπαθούμε να απαντήσουμε στο σύνολό μας ως Κυβέρνηση.

Ο Τουρισμός είναι για εμάς εθνικός στόχος, εθνική επιταγή. Δεν είναι ζήτημα κομματικό ή μικροπολιτικό. Αφορά όλους και απαιτεί τη συστράτευση όλων: ιδιωτικού τομέα, Δημοσίου και όλων των κομμάτων.

Παρακαλώ όλους, Περιφέρειες, Δήμους, ιδιωτικό τομέα, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εμπορικό κόσμο, να είμαστε έτοιμοι νωρίς την άνοιξη.

Σχετικά νέα

Scroll to Top