Search
Close this search box.

Σοφία Ζαχαράκη: Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων στην καρδιά της επιτυχίας του ελληνικού τουρισμού. Στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης η ανάδειξη του πλούτου της περιοχής με έργα άνω των 150 εκ. ευρώ και σύγχρονες πολιτικές.  

 

Στην  Κέρκυρα βρέθηκε την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023 η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη για θέματα τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού που ενδιαφέρουν την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας, υπό τον συντονισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη και με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, στο περιθώριο της παρουσίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κέρκυρα για την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.  

Η Υφυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στην σπουδαία επιτυχία της περσινής σεζόν με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να καταγράφει «ιστορικό ρεκόρ σε εισπράξεις, με 2.607,7 δις Ευρώ, και επισκέψεις, με 3.176,3 χιλ. επισκέψεις.» αλλά και τις εξαιρετικές προβλέψεις και τις πρώτες ενδείξεις για την τουριστική κίνηση της φετινής σεζόν. Υπογράμμισε την σημασία και την θετική συμβολή που έχει η αναβάθμιση των υποδομών σε αεροδρόμια και τουριστικές λιμένες στην βελτίωση της προσβασιμότητας και την τουριστική ανάδειξη των νησιών του Ιονίου.  

Ξεχωριστά η κυριά Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην κρουαζιέρα, η οποία παρουσίασε πλήρη ανάκαμψη ενώ στην περίπτωση της Ζακύνθου ξεπέρασε και το ρεκόρ του 2019. «Τα πρόδρομα στοιχεία για την κρουαζιέρα του 2023, με ήδη 370 προγραμματισμένους πλόες για Κέρκυρα και 120 για Κεφαλονιά ως βάση, οι οποίες αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα» σημείωσε σχετικά η Υφυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο ξεχωριστό έργο του Υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση και την βελτίωση της λειτουργίας των τουριστικών λιμένων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 129,8 εκ. Ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  

Ακολούθως, η Υφυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού αναφερόμενη στο πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, το «οποίο έγινε καλύτερο, περισσότερο ευέλικτο και έδωσε την ευκαιρία σε ακόμη 400.000 συμπολίτες μας να ταξιδέψουν στην πατρίδα μας, ενισχύοντας την ταξιδιωτική κίνηση πέρα από τις περιόδους αιχμής.». Η κα Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην στρατηγική του υπουργείου για την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού και τις πολιτικές που υλοποιούνται για την ανάδειξη των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ιονίου. «Τρία νέα σήματα θεσμοθετήθηκαν για την ένταξη ελαιοτριβείων, τυροκομείων και ζυθοποιείων στον τουριστικό χάρτη της περιφέρειας ενώ περίπου 14 εκ. Ευρώ θα διατεθούν για την δημιουργία του πρώτου σύγχρονου δικτύου γαστρονομικού τουρισμού και αγροτουρισμού. Στην ίδια λογική, περίπου 46 εκ. Ευρώ θα διατεθούν σε υποδομές ορεινού τουρισμού με την προοπτική τουρισμού 12μηνης διάρκειας στα ελληνικά βουνά, ενώ 22 εκ. Ευρώ προορίζονται για την αναβάθμιση υποδομών σε ιαματικές πηγές και περισσότερα από 17εκ. Ευρώ για την ουσιαστική προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα.»  

Ξεχωριστή μνεία έγινε στο κομμάτι του οικοτουρισμού, στο οποίο όπως υπογράμμισε η Υφυπουργός υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης για τα νησιά του Ιονίου με το Υπουργείο Τουρισμού να έχει αναλάβει από κοινού με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής την προσπάθεια για την στρατηγική προώθηση προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000.  

Κλείνοντας η Υφυπουργός στάθηκε στην τουριστική εκπαίδευση και τις ενέργειες του Υπουργείου για την ενίσχυση του έργου του Ι.Ε.Κ. Τουρισμού Ιονίων Νήσων αλλά και της νέας Σχολής Ξεναγών με έδρα την Κέρκυρα. «Τα Ιόνια βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών μας για την επένδυση στην ψυχή της ελληνικής φιλοξενίας, τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου. Τα τελευταία έτη ιδρύσαμε ακόμη νέα τμήματα για την μετεκπαίδευση, προσφέροντας για πρώτη φορά νέα ειδικότητα – αυτήν του spa-θαλασσοθεραπείας-, αλλά και τη νέα Σχολή Ξεναγών με έδρα την Κέρκυρα. Προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχε ανάγκη η τουριστική εκπαίδευση, όπως ο εκσυγχρονισμός μετά από μια δεκαετία της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών μας. Και συνεχίζουμε δυναμικά με 46 εκ. Ευρώ για την επιμόρφωση, χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς, 20.000 ανθρώπων του κλάδου.» τόνισε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός.  

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι περιφερειακών υπηρεσιών και φορέων του τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.  

Μετά το πέρας της σύσκεψης η Υφυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι βασικός αιμοδότης για την ελληνική φιλοξενία. Η επιτυχία ρεκόρ της περασμένης χρονιάς υπήρξε πολύτιμη ανάσα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας για την χώρα μας. Πάνω σε αυτήν την βάση, το Υπουργείο Τουρισμού με συγκεκριμένες πολιτικές και έργα πολλών εκατομμυρίων Ευρώ, έρχεται να χτίσει μαζί με τους ανθρώπους και την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής για ένα μέλλον ακόμη μεγαλύτερων επιτυχιών και περισσότερων ευκαιριών. Εμβληματική είναι η προσπάθεια που γίνεται για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος των νησιών μέσω επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκ. Ευρώ στις ειδικές μορφές τουρισμού και την αναγκαία επιμόρφωση των ανθρώπων του κλάδου. Για πρώτη φορά, ο πλούτος των νησιών του Ιονίου αντιμετωπίζεται με σεβασμό αλλά και την ολιστική και δημιουργική διάθεση που αξίζει.»  

Σχετικά νέα

Scroll to Top