Search
Close this search box.

Σύσκεψη με φορείς τουρισμού, πολιτισμού και απασχόλησης στην Καστοριά

Διευρυμένη σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς πραγματοποίησαν χθες, 13 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου και ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού για την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος για τη Δυτική Μακεδονία.  

Η Υφυπουργός Τουρισμού ανέδειξε τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της περιοχής μέσα από την επένδυση σε νέες, βιώσιμες μορφές τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, ο ιαματικός τουρισμός, και ο οικοτουρισμός. Η κ. Ζαχαράκη παρουσίασε τα έργα που θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι «συνολικά,  56 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την αναβάθμιση υποδομών χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων αλλά και την προβολή του ορεινού τουρισμού, 28 εκ. για την ενίσχυση του τουρισμού ευεξίας, 17 εκ. για την προβολή του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα με την δημιουργία του πρώτου θεματικού DMO, καθώς και 46 εκ. για το μαζικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης ανθρωπίνου δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού».  

Ειδική μνεία έκανε στην εμβληματική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την προώθηση του οινοτουρισμού με την διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου του διεθνούς Οινοτουριστικού Οδοιπορικού τον Νοέμβριο του 2021 στην Δυτική Μακεδονία αλλά και την σημαντική ενίσχυση της περιοχής μέσω του νέου προγράμματος τόνωσης του εγχώριου τουρισμού του Υπουργείου «Τουρισμός για Όλους», για το οποίο πραγματοποιήθηκε νέα κλήρωση στα τέλη Ιανουαρίου ύστερα από τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού του, ως είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό. Επισημάνθηκε δε, η σημασία της συνεργασίας που ήδη έχει ενταθεί για την διαφημιστική προβολή της Δυτικής Μακεδονίας ενώ δόθηκαν ακόμη στοιχεία σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την δημιουργία των οργανισμών διαχείρισης προορισμού (DMMOs). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε τέλος στην ξεχωριστή καμπάνια προβολής του χειμερινού τουρισμού που για πρώτη φορά απέκτησε η Ελλάδα αλλά και στο ειδικό πρόγραμμα σαν συνδιαφήμισης του ΕΟΤ με αεροπορικές εταιρείες για την ενίσχυση των πτήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες.  

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κ.κ. Διδασκάλου και Πρωτοψάλτη. Στους συμμετέχοντες παρουσιάσθηκαν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την προστασία, την συντήρηση και την βέλτιστη ανάδειξη του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, την ενδυνάμωση της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής, καθώς και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την μετεξέλιξη της αγοράς απασχόλησης και την στήριξη της εργασίας στην περιοχή καθώς αυτή εισέρχεται στη μεταλιγνιτική εποχή.  

Σχετικά ο κος Διδασκάλου δήλωσε: «Με τις οδηγίες της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, από την αρχή της θητείας μας, εργαζόμαστε συστηματικά και μεθοδικά ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τον ανεξάντλητο πολιτισμικό και φυσικό της πλούτο να αποτελέσει προορισμό πολιτιστικής εμπειρίας για τους επισκέπτες. Τόσο με την υλοποίηση έργων προστασίας και ανάδειξης μνημείων, όσο και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της σύγχρονης δημιουργίας στο σύνολο της Περιφέρειας, ο τόπος αυτός θα έχει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα να προβάλει.»  

Από την μεριά του, ο Διοικητής της Δ.Υπ.Α., Σπύρος Πρωτοψάλτη, αναφέρθηκε στα στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ειδικά για την περιοχή της Καστοριάς, μέσω των οποίων περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να βρουν εργασία ή να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην παρουσίαση του νέου πιλοτικού προγράμματος στήριξης της απασχόλησης ειδικά σχεδιασμένο για την περιοχή της Καστοριάς καθώς και του προγράμματος για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, το οποίο απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών της Δυτικής Μακεδονίας.  

Σχετικά ο κος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό των δράσεών μας στην Καστοριά: 1.800 θέσεις απασχόλησης, μισές εκ των οποίων καλύφθηκαν από νέους της περιοχής, 1.700 καταρτιζόμενοι που απέκτησαν νέες δεξιότητες και 1.500 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Αλλά πιο σημαντική ήταν η παρουσίαση των νέων δράσεων που θα στηρίξουν την τοπική αγορά εργασίας: το νέο πιλοτικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής, κατάρτισης και απασχόλησης για την Καστοριά, με προϋπολογισμό 10 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 4.000 ωφελούμενους και οι 1.000 νέες θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους 18-29 ετών στη Δυτική Μακεδονία, προϋπολογισμού 8,5 εκ. ευρώ, με τις αιτήσεις να ξεκινούν την Τετάρτη. Η ΔΥΠΑ βρίσκεται δίπλα στην Καστοριά, στην πράξη.»  

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Βαβλιάρας, ο Δήμαρχος Νεστορίου, κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Καστοριάς, κ.κ. Σωκράτης Πέλκας και Λάζαρος Ζήσης, ο Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού, κ. Φώτιος Τατσίδης, η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, Γεσθημανή Χατζηλιάδου, εκπρόσωποι των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπρόσωποι των Χιονοδρομικών Κέντρων της περιοχής, καθώς και των φορέων τουρισμού, εστίασης και απασχόλησης από όλη την Περιφέρεια.   

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Ζαχαράκη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:  

«Είχα την ευκαιρία να συναντήσω εκπροσώπους φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και συμβάλλουν καθημερινά στην ανάδειξη και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς.  

Η περιοχή αποτελεί έναν από τους πλέον ανερχόμενους τουριστικά προορισμούς της πατρίδας μας τα προσεχή χρόνια. Φέτος, η Δυτική Μακεδονία αντιμετώπισε προκλήσεις, ειδικά στον οδικό τουρισμό. Όμως είχε και αξιόλογες επιτυχίες, οπως την καλύτερη τουριστική σεζόν  στην ιστορία της ως προς την κορυφαία της αγορά,  τη γερμανική, ενώ η Καστοριά βρέθηκε μεταξύ των δημοφιλέστερων επιλογών για τους δικαιούχους του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους». Στόχος μας είναι η αναπτυξιακή αυτή τάση να υποστηριχθεί ουσιαστικά, ιδίως μέσα από την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.  

Με στοχευμένες νομοθετικές  πρωτοβουλίες, όπως το νέο αναπτυξιακό εργαλείο των DMOs, τα ειδικά Σήματα Επισκεψιμότητας που πλέον μπορούν να αποκτήσουν τα ελληνικά ελαιοτριβεία, ζυθοποιεία και τυροκομεία αλλά και τα περισσότερα από 300 εκ. που θα διατεθούν σε έργα προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  

Συνεχίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα την προσπάθεια για την μετάβαση της περιοχής στη νέα αναπτυξιακή εποχή, στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού  σχεδίου για τη Δυτική Μακεδονία του 2030.»  

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Η Όλ. Κεφαλογιάννη στην ολομέλεια της βουλής για το νομοσχέδιο του τουρισμού:  «Προχωράμε σταθερά και τολμηρά για έναν βιώσιμο τουρισμό

«H εντολή που έχουμε από τον ελληνικό λαό είναι να προχωρήσουμε σταθερά και τολμηρά σε έναν νέο κύκλο αλλαγών και

Scroll to Top