Search
Close this search box.

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ- ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ανέλαβε τα καθήκοντά της η Υπηρεσιακή Υπουργός Τουρισμού κυρία Ιωάννα Δρέττα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ: “Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό- πετύχαμε τη μεγαλύτερη τουριστική ανάκαμψη στην Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας μας, και ενώ η κατάσταση που διαμορφωνόταν στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη δεν είχε πλέον καμία σχέση με την “ανέφελη” προ-Covid περίοδο: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες των χωρών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, αντικειμενικά θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε μια σεζόν με πολύ χαμηλές επιδόσεις. Ορισμένοι μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 έκαναν λόγο για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας του ντόμινο των κρίσεων που προκαλούσε ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό θα είχε συμβεί, αν είχαμε αφήσει τον τουρισμό στον “αυτόματο πιλότο”. Εμείς, όμως, από πολύ νωρίς είχαμε αρχίσει να υλοποιούμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος: Για πρώτη φορά κάναμε 12μηνη καμπάνια της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλαμε χειμερινούς προορισμούς, επενδύσαμε σε νέα τουριστικά προϊόντα, προωθήσαμε το city break και κάναμε ανοίγματα σε νέες αγορές που έφεραν στη χώρα μας big spenders ταξιδιώτες. Οι συμφωνίες που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ στο “Ελ. Βενιζέλος” είχαν ως αποτέλεσμα η Αθήνα, νησιωτικοί, αλλά και ηπειρώτικοι προορισμοί να γεμίσουν με Αμερικανούς τουρίστες. Η εστίαση και το εμπόριο στο κέντρο της της πρωτεύουσας άνθισαν μετά από πολλά-πολλά χρόνια, οι καταστηματάρχες έλεγαν ότι αυτές τις εικόνες είχαν να τις δουν από το 2004.

Πέρασε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ήρθε ο χειμώνας και η Αθήνα δεν σταμάτησε να υποδέχεται ταξιδιώτες, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης ακόμα και τον Γενάρη ήταν γεμάτος. Τα κρουαζιερόπλοια έδεναν στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου και στα τέλη του Φλεβάρη η κρουαζιέρα ξεκίνησε για τη νέα σεζόν. Καταφέραμε να έχουμε τουρισμό 10 μήνες του έτους και πλέον ο στόχος να καταστεί η χώρα μας 12μηνος προορισμός είναι απολύτως ρεαλιστικός.

Ενισχύσαμε όσο ποτέ άλλοτε τη φήμη και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Αυτές οι επιτυχίες στον τουρισμό αλλά και η σταθερότητα και η οικονομική ανάκαμψη της χώρας που κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή μας, έκανε διεθνείς κολοσσούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και να επενδύσουν σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και τη σημαντική στήριξη των τοπικών οικονομιών.

Την περασμένη χρονιά καταφέραμε όχι μόνο να φτάσουμε τον πήχη των 15δις ευρώ που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών, πριν ξεσπάσουν όλες αυτές κρίσεις, αλλά και να τον ξεπεράσουμε, φέρνοντας στη χώρα 17,6 δις ευρώ ταξιδιωτικά έσοδα. Με αυτό το υπερπλεόνασμα των 2,6 δις, η κυβέρνηση μπόρεσε να εφαρμόσει κοινωνικές πολιτικές στηρίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά και τους πιο αδύναμους, όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν. Σύμφωνα με τη Eurostat,  το 2022 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που κατάφερε να έχει περισσότερες πτήσεις σε σύγκριση με το 2019, αυτό δεν έγινε τυχαία.

Επιπλέον, με την υπογραφή υποχρεωτικών συλλογικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό με μεσοσταθμική αύξηση 10% στους μισθούς στην επόμενη διετία διασφαλίζουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ενισχύσαμε τον εσωτερικό τουρισμό με πάνω από 100εκ. ευρώ, προωθήσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης για προσβάσιμες παραλίες, δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εργαλείο marketing και management, τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών, υλοποιήσαμε μαζί με τον Δήμο Αθηναίων και την Google την ανάδειξη της Αθήνας σε προορισμό για όλο το χρόνο.

Όλα όσα καταφέραμε ήταν αποτέλεσμα πολλής και σκληρής δουλειάς και ενός σωστά μελετημένου σχεδίου το οποίο φέραμε εις πέρας μαζί με τον EOT, τον ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, την ΠΟΞ, τη Marketing Greece, όλους τους επαγγελματίες του κλάδου και τους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό: Από τους σερβιτόρους και τους ρεσεψιονίστ μέχρι τους ναυαγοσώστες και τα νέα παιδιά που εργάζονται στις παραλίες υπό αντίξοες συνθήκες. Όλοι μαζί καταφέραμε για πρώτη φορά να βάλουμε τόσο δυνατά τον τουρισμό στην πρώτη γραμμή της οικονομίας και της κοινωνίας και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους για την εξαιρετική συνεργασία”.

ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

Κύριε Υπουργέ , Αγαπητέ Βασίλη

Κυρία Υφυπουργέ, Αγαπητή Σοφία,

“Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια, νοιώθω μεγάλη χαρά και τιμή  και συγκίνηση οφείλω να προσθέσω, που γυρίζω εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η πορεία μου στον τουρισμό.

Ο Ελληνικός τουρισμός που στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία , τα τελευταία 10 χρόνια, διαταράχτηκε τα χρόνια του covid, στάθηκε όμως στα πόδια του και βρίσκεται σήμερα στην κορυφή του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Αντιμετωπίζει προκλήσεις , έχει όμως και πολλές ευκαιρίες, ώστε την επόμενη ημέρα να στηρίζει ακόμη πιο δυναμικά την κοινωνία, την εθνική οικονομία και τις τοπικές οικονομίες στους προορισμούς.   Για αυτό απαιτείται πολλή δουλειά από την Κεντρική Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα.

Ο δικός μου ρόλος είναι να συντελέσω σε μια ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη στην επόμενη Κυβέρνηση.”

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

“Κυρία Δρέττα, αγαπητή μας Ιωάννα, -γιατι έχουμε το θάρρος να μπορούμε να σε προσφωνούμε έτσι.  Είσαι μια γυναίκα η οποία σε αυτή την κρισιμη περίοδο, αλλά και πριν, έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στον ελληνικό τουρισμό.

Και βέβαια, Υπουργέ Βασίλη Κικίλια δεν θα μπορούσα παρά να επισημάνω ότι η εξαιρετική μας συνεργασία  έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, από τότε που ήμουν αναπληρώτριά σου όταν ήσουν εκπρόσωπος τύπου και με καθοδηγούσες με μια γενναιοδωρία αλλά και με έναν τρόπο που πραγματικά με βοηθούσε να μαθαίνω. Όπως έμαθα και εδώ, από τη θέση της υφυπουργού τουρισμού.

Φίλες και φίλοι του υπουργείου τουρισμού, σας ευχαριστώ από καρδιάς που μας υποδεχθήκατε με τόση αγάπη. Ευχαριστώ ξεχωριστά κάθε υπάλληλο του Υπουργείου και βέβαια την διοίκηση του υπουργείου, τον ΕΟΤ και την Marketing Greece για μία εξαιρετικά αρμονική και παραγωγική συνεργασία.

Η επανεκκίνηση στον τουρισμό έγινε με ένα τρόπο που ήταν πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες χώρες. Και όλο αυτό αποτελεί μια εξαιρετική βάση για την τουριστική επιτυχία της φετινής χρονιάς. 

Προσπαθήσαμε στην τουριστική εκπαίδευση να κάνουμε βήματα μπροστά. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Διεύθυνση της Τουριστικής Εκπαίδευσης για αυτά που μαζί πετύχαμε.

Και βέβαια πολλά βήματα έγιναν και στη διεύρυνση της απήχησης και της συμβολής των ειδικών μορφών τουρισμού, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια στιγμή όλο αυτό το καλειδοσκόπιο  εμπειριών οπως λέει η αγαπητή μας Άντζελα Γκερέκου. Όπως επίσης και στην διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης ακόμα περισσότερων Ελλήνων στον τουρισμό με το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”.

Όλοι μαζί λοιπόν δώσαμε αυτή τη μάχη, η Γενική μας Γραμματέας, η υπηρεσιακή μας γραμματέας, οι γενικές μας διευθύντριες, οι φορείς του κόσμου του τουρισμού οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μας. Τους ευχαριστούμε.  Η αγάπη τους, η γενναιοδωρία τους αλλά και η διάθεση να έχουμε πάντα μια ουσιαστική δημιουργική σχέση έχει φέρει όλα αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Και μόνον έτσι θα συνεχίσει να φέρνει ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Κύριε Υπουργέ, και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία. Και κυρία Υπουργέ, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο σας.”

Σχετικά νέα

Scroll to Top