Search
Close this search box.

Β. Κικίλιας: Δεν κάνουμε προβλέψεις, μαχόμαστε καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Δεν κάνουμε προβλέψεις, μαχόμαστε καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Προβλέψεις δεν έκανα ούτε για την πανδημία, δεν θα κάνω και τώρα. Αυτό που λέω είναι ότι στο «σακούλι» της ενίσχυσης της μέσης ελληνικής οικογένειας, του μικρού μαγαζιού της γειτονιάς, του ανθρώπου που έχει ανάγκη να στηριχθεί, ο Τουρισμός για το 2022 είναι η πηγή από την οποία περιμένουμε να δούμε αυτή τη στήριξη.

        Εμείς με καθημερινή μάχη και προσπάθεια βάζουμε κάτι σε αυτό το «σακούλι».

Θα πάω με εισήγηση του Πρωθυπουργού στην έκθεση στο τέλος του μηνός στο Ισραήλ. με πολλούς Ισραηλινούς επιχειρηματίες και στήριξη από την ισραηλινή Κυβέρνηση για να έχουμε παραπάνω τουρίστες από το Ισραήλ.

        Η Ρουμανία που επισκέφθηκα πρόσφατα συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, είναι η νούμερο ένα χώρα σε οδικό τουρισμό στην Ευρώπη και ήρε την υποχρέωση PCR τεστ για να επιστρέψει κανείς, άρα μπορούν να έρθουν πιο εύκολα οι Ρουμάνοι ταξιδιώτες. Επίσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Θεοδωρικάκος, έχει υποσχεθεί 50% παραπάνω αστυνομικούς στα χερσαία σύνορά μας στη Βόρεια Ελλάδα και στα αεροδρόμιά μας, για να διευκολύνουν τους ελέγχους και την είσοδο όλου αυτού του κόσμου.

        Μετά τις εκλογές στη Σερβία, θα επισκεφτώ τη χώρα, γιατί και από εκεί προσδοκούμε και περιμένουμε.

        Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Σουηδό Πρέσβη, ο οποίος θα κάνει ειδική εκδήλωση με όλους τους Πρέσβεις των Σκανδιναβικών χωρών, έτσι ώστε να προμοτάρουμε και άλλο τον ελληνικό Τουρισμό.

        Δεν πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία που έρχεται αυτόματα. Είναι μια προσπάθεια και μία μάχη που δίνουμε καθημερινά και προσδοκούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παρά την πίεση που δεχόμαστε, το τουριστικό μας προϊόν αντέχει       

Ζούμε έναν πόλεμο του οποίου οι συνέπειες, πρώτα απ’ όλα είναι ανθρωπιστικές και μετά οικονομικές και ενεργειακές – ανυπολόγιστες αυτή τη στιγμή. Όμως, δεν μπορώ να παραγνωρίσω ότι παρά την πίεση την οποία δεχόμαστε, το τουριστικό προϊόν που είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας στην Ελλάδα αντέχει, παρά την κρίση και τα προβλήματα.

Από σήμερα καταργείται το PLF σε όλες τις πύλες εισόδου, χερσαία σύνορα και αεροδρόμιά μας και άρα διευκολύνεται ο τρόπος με τον οποίον ταξιδιώτες και επισκέπτες και τουρίστες θα έρθουν στη χώρα. Επίσης, όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες των χωρών που είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά και των Η.Π.Α., του Καναδά και της Αυστραλίας, που ξανάνοιξε μετά από 3 χρόνια, μπορούν να έρθουν χωρίς υποχρέωση testing.

Ήδη ανακάμπτουν οι κρατήσεις από την Αμερική, είναι πάλι πρώτες στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία μας, ειδικά της Αθήνας. Επενδύσαμε στρατηγικά στην αγορά των Η.Π.Α.. Υποδεχτήκαμε την πρώτη πτήση στις 8 Μαρτίου από την Delta. Απευθείας πτήσεις από την Αμερική καθημερινά στην Ελλάδα, πάνω από 3.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα. Είναι high spenders επισκέπτες, υψηλού εισοδήματος, αφήνουν σημαντικό συνάλλαγμα στη χώρα, τους θέλουμε, τους χρειαζόμαστε.

Ενθαρρυντικά στοιχεία από την TUI

Η TUI HOLIDAYS, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι για το 2022 νούμερο ένα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών είναι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία.

        Στους κορυφαίους πέντε προορισμούς στον κόσμο είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως. Και ότι οι κρατήσεις της TUI κινούνται ανοδικά στην Ελλάδα. Ο CEO τους, είπε ότι θα φέρει διπλάσιο κόσμο φέτος, αντί για 1,5 εκατομμύριο, 3 εκατομμύρια ταξιδιώτες μόνο από αυτό τον ταξιδιωτικό όμιλο στην Ελλάδα.

        Είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η TUI στην Ελβετία έχει ως κορυφαίο προορισμό την Ελλάδα και την Κω. Είμαστε νούμερο ένα προορισμός και στις σκανδιναβικές χώρες. Η Κρήτη, η Ρόδος και η Σάμος έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τους βορειοευρωπαίους. Το 1/4 των Βέλγων επισκεπτών της TUI πετάει φέτος για τα ελληνικά νησιά. Και όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια στον ελληνικό Τουρισμό.

Προφανώς, το παγκόσμιο πλαίσιο είναι ασταθές με έναν πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης. Με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα αναλύουμε και επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα.

         Θέλουμε και πρέπει όλοι να βοηθήσουν πάση θυσία να κάνει μία πολύ δυνατή χρονιά φέτος ο Τουρισμός μας και αυτό να ισοσταθμίσει την ακρίβεια από την παγκόσμια κρίση ενέργειας. Πρόκειται για εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια, στο μικρό μαγαζάκι της γειτονιάς, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα εμπορικά καταστήματα.

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα στήριξης

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε 43 δις και κάλυψε τους πάντες σε μια τεράστια παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας. Η δε σωστή, έγκαιρη και επιτυχημένη αντιμετώπιση μάς φέρνει τουρισμό και έχει rebrandάρει τη χώρα ως ασφαλή προορισμό.

Και πάλι, όπως βλέπετε, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, πέραν των 2,5 δις που έχουν πάει ήδη στην ενέργεια, επεξεργάζονται νέο πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και θα περιλαμβάνει κυρίως τις ευπαθείς ομάδες, τα λαϊκά νοικοκυριά, τους αναξιοπαθούντες, τους μακροχρόνια άνεργους.

Βεβαίως και το κομμάτι αυτό των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται στον κλάδο του Τουρισμού, καταλαβαίνω ότι θα πιεστούν. Θέλω να πιστεύω όμως ότι με τη δυναμική την οποία έχει αποκτήσει ο ελληνικός Τουρισμός, θα τα καταφέρουμε.

Στο τέλος της άνοιξης θα ζητήσω από τους ξενοδόχους να δώσουν ειδικές τιμές στους Έλληνες

Πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα για όλα τα βαλάντια να κάνουν διακοπές, κυρίως οι Έλληνες. Όμως δεν σας κρύβω ότι είπα στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, τον κ. Τάσιο, ότι οδεύοντας προς το τέλος της άνοιξης σύσσωμοι οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του Τουρισμού θα πρέπει να δουν τη δυνατότητα να δώσουν ειδικές τιμές στους Έλληνες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπερπολλαπλασιάσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Από τους μεγάλους tour operators στο εξωτερικό ζήτησα να δώσουν καλύτερα πακέτα στους Έλληνες ξενοδόχους, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό και καλύτερες τιμές για τους τουρίστες και ειδικά για τους Έλληνες στο εσωτερικό τουρισμό.

Κύριο μέλημά μας να στηρίξουμε και να φροντίσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Αυτή τη στιγμή υπάρχει απαγόρευση εμπορικών πτήσεων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα μέχρι τις 30 Μαΐου. Παρόλα αυτά, θέλω να πω ότι με το ρωσικό λαό, όπως και με τον ουκρανικό λαό στον οποίο δείχνουμε και δίνουμε την αλληλεγγύη μας, έχουμε δεσμούς φιλίας, δεσμούς θρησκευτικούς και θεωρώ ότι κάποιοι από τους Ρώσους, αν και εφόσον το αντέχει η οικονομία τους, μπορεί να φτάσουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Δεν είναι μεγάλο πλήγμα για τον Τουρισμό μας, γιατί δυστυχώς μετά το 2012 που ήταν χρονιά-ρεκόρ με 1.200.000 ταξιδιώτες από τη Ρωσία, με τον πόλεμο στην Κριμαία αυτό έπεσε στο 50% και συνέχισε να φθίνει. Το 2020 είχαμε 50.000 ταξιδιώτες και το 2021 120.000 ταξιδιώτες.

Οπότε το σύνολο του αριθμού σε σχέση με το προϊόν μας, είναι μικρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους θέλουμε. Όμως, όταν μαίνεται ένας πόλεμος στην Ουκρανία, έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, αυτό που είναι της παρούσης είναι να στηρίξουμε και να φροντίσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία με ανθρωπισμό, με αλληλεγγύη και με αγάπη.

Και εάν θελήσουν να μείνουν στην Ελλάδα και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, εμείς στον τουριστικό κλάδο τους προσφέρουμε εργασία. Έχουμε 50.000 θέσεις που δεν καλύφθηκαν πέρυσι στον τουρισμό από την εσωτερική αγορά και πολύ ευχαρίστως να μπορέσουν να εργαστούν στην Ελλάδα.

Σχετικά νέα

Scroll to Top