Search
Close this search box.

Β. Κικίλιας: Είμαστε μαχητές και προσπαθούμε να φέρουμε και τον τελευταίο επισκέπτη στη χώρα

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη  

«Μαχαιριά στην καρδιά» οι εικόνες που βλέπουμε – Οι αδερφοί μας από την Ουκρανία είναι καλοδεχούμενοι  

Είναι «μαχαιριά στην καρδιά» οι εικόνες που βλέπουμε, με τα ασυνόδευτα παιδάκια, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες. Δυστυχώς, ζούμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης το 2022, με βαρβαρότητα χωρίς όριο.  

Η Ελλάδα έσπευσε με ανθρωπιά, με αγάπη και με φροντίδα και δέχεται πρόσφυγες, ελληνικής καταγωγής ομογενείς, Πόντιους και Ουκρανούς και μάλιστα συνδράμοντας και άλλες χώρες. Μας έκανε αίτημα η Πολωνία να πάρουμε ένα μέρος από τους ανθρώπους αυτούς που ξεριζώνονται και το αποδεχθήκαμε,  

Στον ψυχισμό του Έλληνα, στην καρδιά του, στη νοοτροπία του είναι κυρίαρχη η εστία και η οικογένεια. Η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων που τη χάνουν είναι πρώτη προτεραιότητα. Η οργανωμένη Πολιτεία, τα Υπουργεία, οι φορείς, οι εθελοντικές οργανώσεις, θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.  

Εάν ένα μέρος από αυτούς τους ανθρώπους θέλει να παραμείνει στη χώρα και να ζήσει με αξιοπρέπεια τη ζωή του εδώ, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας, θα τους αγκαλιάσουμε.  

Μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επικοινώνησα με τον Πρέσβη της Ουκρανίας και εξηγήσαμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο ξενοδοχειακό κλάδο για 50.000 θέσεις εργασίας οι οποίες δεν καλύφθηκαν πέρυσι από το ελληνικό εργατικό δυναμικό.  

Οι αδελφοί μας από την Ουκρανία είναι καλοδεχούμενοι και οι άνθρωποι του Τουρισμού οργανώνονται έτσι ώστε να μπορέσουν και να τους φροντίσουν, όπως τους φροντίζουν τώρα, αλλά και να τους δώσουν μία θέση εργασίας.  

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν είναι ανθεκτικό  

Η ελληνική κοινωνία και όλος ο πλανήτης έχουμε περάσει μία πανδημία τα τελευταία 2 χρόνια και είμαστε μαθημένοι μαχητές και αγωνιστές.  

Οι παρενέργειές του πολέμου στο ενεργειακό, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, είναι εδώ και είναι σημαντικές.  

Ελπίζω τα μηνύματα σταδιακής, λεκτικής καταρχάς, αποκλιμάκωσης που βλέπουμε από τους εμπλεκόμενους, να οδηγήσουν στην ευόδωση  διαπραγματεύσεων και πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να υπάρξει μια μερική αποκλιμάκωση και να δούμε την αρχή του τέλους αυτής της κατάστασης όσο πιο σύντομα γίνεται.  

Όμως, όπως με την τραγωδία της πανδημίας αλλά και την έγκαιρη, δυνατή και σοβαρή αντιμετώπισή της από τη χώρα μας καταφέραμε να στηρίξουμε τον ελληνικό Τουρισμό και να εκπέμψουμε σήμα ότι η χώρα είναι ασφαλής προορισμός, έτσι σας διαβεβαιώ θα κάνουμε και τώρα στο τουριστικό μας προϊόν.  

Είναι εντυπωσιακό το ότι είναι ανθεκτικό το τουριστικό μας προϊόν. Είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας ότι φέτος θα έχουμε 9 απευθείας πτήσεις από τις Η.Π.Α. κάθε μέρα, με πάνω από 3.000 Αμερικάνους ταξιδιώτες την εβδομάδα στη χώρα μας, ξεκινώντας από την 7η Μαρτίου και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.  

Όπως είπε και ο φίλος μου ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, ο κ. Χατζημάρκος, ξαναβγήκε από την έκθεση του Βερολίνου ο CEOτης TUI και είπε «αρχές Απριλίου ερχόμαστε στην Ελλάδα, 100% αύξηση Γερμανών τουριστών, από 1,5 εκατομμύριο 3 εκατομμύρια Γερμανοί». Άλλη μία ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα μας.  

Θα ακολουθήσουν και οι Άγγλοι και οι Γάλλοι. Οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά ξεκινούν 2 Απριλίου. Ανοίγει η Αυστραλία μετά από δύο χρόνια που ήταν κλειστή και ο Αυστραλός Πρέσβης μού είπε υπάρχει τεράστια ζήτηση, όχι μόνο από τους ομογενείς μας, για να έρθουν οι Αυστραλοί διακοπές στην Ελλάδα.Συναντήθηκα με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας. Είχαμε 25.000 αφίξεις, θέλουν να τις τριπλασιάσουν. Συνεργαζόμαστε για να έρθει παραπάνω κόσμος και από τη Ν. Κορέα.  

Τον κόσμο που δοκιμάζεται με το ενεργειακό, με την ακρίβεια που είναι υπαιτιότητα του πολέμου και μια παγκόσμια κατάσταση, με τις τιμές στα χρηματιστήρια φυσικού αερίου και πετρελαίου, εμείς θα τον στηρίξουμε, θα τον βοηθήσουμε και θα προσπαθήσουμε να αντισταθμίσουμε αυτή την πίεση με το συνάλλαγμα και τα έσοδα από τον Τουρισμό τα οποία θέλουμε να πάνε στην ελληνική κοινωνία.  

Θα έχουμε ακυρώσεις από τη Ρωσία – Η ρωσική αγορά δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της πίτας του Τουρισμού μας  

Ενώ πριν από το 2013 είχαμε 1,2 εκ. ταξιδιώτες από τη Ρωσία στην Ελλάδα, αυτό έπεσε στο 50% μετά τον πόλεμο στην Κριμαία το 2013-2014, συνέχισε να έχει φθίνουσα πορεία και δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι της πίτας του Τουρισμού μας. Εν μέσω πανδημίας και ήταν της τάξεως των 50.000-60.000 επισκέπτες το 2020 και 100.000 το 2021.  

Υπάρχει no-fly zone όπως γνωρίζετε μέχρι τις 28 Μαΐου. Θα περιμένουμε να δούμε μέχρι το τέλος της άνοιξης πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αισθάνομαι και πιστεύω ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ρωσικής κοινωνίας, του ρωσικού λαού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη χώρα μας.  

Δεν κάνω προβλέψεις αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής. Έχουμε ακυρώσεις από τη Ρωσία, αυτή τη στιγμή φαντάζει ανυπέρβλητο κάτι τέτοιο. Δεν είχαμε μαζικές έως τώρα, με την έννοια ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου δεν ταξιδεύει ο κύριος όγκος των ταξιδιωτών.  

Επίσης, μετά από μία τραγική κατάσταση που βιώνει η Ουκρανία, αλλά και την οικονομική ασφυξία που βιώνει η Ρωσία με το ρούβλι και τις κυρώσεις, δεν είμαι σίγουρος και σε ποιο ποσοστό και ποιοι μπορούν να ταξιδέψουν πραγματικά το καλοκαίρι και πού να πάνε. Είναι μεγάλα ερωτηματικά τα οποία θα τα δούμε στην πορεία.  

Είμαστε μαχητές και προσπαθούμε να φέρουμε και τον τελευταίο επισκέπτη στη χώρα  

Εμείς είμαστε μαχητές, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και για τον τελευταίο επισκέπτη που μπορεί να έρθει στη χώρα.  

Θα πάω στη Γαλλία στα μέσα Μαρτίου, στο Ισραήλ τέλος Μαρτίου, στη Σερβία αμέσως μετά, ξανά στην Ρουμανία που είναι πρώτη σε οδικό τουρισμό στην Ευρώπη και έχει νούμερο 1 trend την Ελλάδα.  

Θα κοιτάξουμε να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε αυτό το μικρό ποσοστό των Ρώσων ταξιδιωτών το οποίο ενδεχομένως να μην έρθει στη χώρα μας και θα ενισχύσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του το τουριστικό μας προϊόν παγκοσμίως.  

Θα δώσουμε τη μάχη μας δίπλα στους ανθρώπους του Τουρισμού που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και θα φέρουμε εισόδημα στη μέση ελληνική οικογένεια. Παλεύοντας, προσπαθώντας και δίνοντας μάχη κάθε μέρα.  

Το ότι βγήκε ο Αμερικανός Πρέσβης προχθές από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η χρονιά αυτή για τους Αμερικάνους ταξιδιώτες και τουρίστες θα είναι χρονιά ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα, δηλώνει από μόνο του το τι μεγάλη προσδοκία υπάρχει για τη χώρα μας για αυτή τη σεζόν.  

Υπάρχουν δύο επιλογές. Κανείς αφήνεται στη μοίρα του και περιμένει να δει τι θα έρθει, ή παλεύει, προσπαθεί και αγωνίζεται καθημερινά και φέρνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  

Αυτό κάναμε στο Υπουργείο Υγείας, αυτό κάνουμε και στην πανδημία, αυτή είναι η εντολή του Προέδρου της Κυβέρνησης, και είναι ο δικός μου ρόλος και αποστολή.  

Καθημερινή συνολική προσπάθεια από τους ανθρώπους του τουρισμού, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, από την Marketing Greece, από τους επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα, τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας, τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό.  

Έχουμε την κατάργηση του PLF από τις 15 Μαρτίου, την άρση της υποχρέωσης διενέργειας τεστ για τους εμβολιασμένους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα και άρση πρωτοκόλλων από την Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, η οποία με επαγγελματικά και ιατρικά κριτήρια δίνει περιθώριο στο ταξίδι και τους ευχαριστώ πάρα πολύ.  

Έχουμε ένα «σακούλι» το οποίο είναι έσοδα για τη μέση ελληνική οικογένεια. Προσπαθούμε να το αυξάνουμε καθημερινά και στο τέλος του 2022 θα κάνουμε το λογαριασμό. Είναι πραγματικά έσοδα, συνάλλαγμα το οποίο κυκλοφορεί μέσα στη χώρα, στην ελληνική οικονομία.  

Σχετικά νέα

Scroll to Top