Σημεία συνέντευξης Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και στους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα
Το μυαλό, η καρδιά, η ψυχή και οι ενέργειές μας πρέπει να βρίσκονται στη στήριξη του ουκρανικού λαού
Είναι τεράστια η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Το μυαλό μας, η καρδιά μας, η ψυχή μας και οι ενέργειές μας θα πρέπει να είναι στη στήριξη και στη βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους: στους αμάχους, στις οικογένειες, στα παιδάκια που βλέπουμε στα ρεπορτάζ των ανταποκριτών στην Ουκρανία.
Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτεί κανείς ότι εν έτει 2022 ξαναβλέπουμε τέτοιες εικόνες. Κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει τι θα γίνει τις επόμενες μέρες στην Ουκρανία. Κανείς δεν μπορεί να συνυπολογίσει αυτή τη στιγμή ακριβώς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της εισβολής.
Έπεσαν έξω αναλυτές, «ειδικοί», σύμβουλοι κορυφαίων ηγετών στην Ευρώπη, στον κόσμο και στην Ελλάδα που μιλούν περισσότερο από όσο πρέπει. Διαψεύστηκαν παταγωδώς οι κρίσεις που έκαναν μέρες και εβδομάδες πριν την εισβολή.
Σε μία κρίση πρέπει κανείς να μιλάει λιγότερο και να αναλύει τα στοιχεία περισσότερο. Η αντίδραση του Πούτιν αιφνιδίασε τους πάντες, αυτή είναι η αλήθεια. Ενδεχομένως μόνο οι Αμερικάνοι έλεγαν νωρίς και προειδοποιούσαν για αυτό το οποίο βλέπουμε να συμβαίνει στην Ουκρανία.
Αναλύουμε με ψυχραιμία όλα τα δεδομένα – Το ενδιαφέρον για τον ελληνικό Τουρισμό παραμένει ισχυρό
Αυτές τις μέρες η σκέψη όλων μας είναι αλλού. Όμως, ο σχεδιασμός μιας άρτιας, επιτυχημένης και ισχυρής τουριστικής περιόδου που θα επιστρέψει ευημερία και χρήματα στους Έλληνες, δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό μας
Περιμένουμε να δούμε ψύχραιμα και ψυχρά ποια είναι τα στοιχεία, πώς θα επηρεάσουν τα τουριστικά ρεύματα από τη Ρωσία και την Ουκρανία προς την Ελλάδα. Και φυσικά, αν η ενεργειακή κρίση που επιτείνεται τώρα με τον πόλεμο, θα επηρεάσει το κομμάτι της μετακίνησης των ταξιδιωτών.
Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να αναλύουμε σωστά τα δεδομένα. Ο Τουρισμός εξακολουθεί να είναι η αιχμή του δόρατος και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν στρατηγικά και από πλευράς τακτικής, για να καλύψουμε τα όποια κενά υπάρξουν.
Παρακολουθώντας καθημερινά κρατήσεις και προκρατήσεις, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πολύ ισχυρό. Από πλευράς κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων από τους μεγάλους tour operators, από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και τις ακτοπλοϊκές και από τα ξενοδοχεία μας, αλλά και από μεγάλες αγορές, όπως είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Η πρώτη απευθείας πτήση από την Αμερική έρχεται στις 7 Μαρτίου. Ξεκινάμε με 9 απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ, δύο απευθείας πτήσεις από τον Καναδά, ανοίγει η Αυστραλία μετά από 2 χρόνια, τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα από τους ταξιδιώτες εκεί, όπως με ενημέρωσε ο Αυστραλός Πρέσβης.
Ταυτόχρονα, αυξάνουμε τις δυνατότητες που έχουμε να φιλοξενήσουμε κόσμο σε πιο μεγάλη διάρκεια, επιμηκύνοντας το τουριστικό προϊόν. Πιο υψηλού επιπέδου τουρίστες, που σημαίνει περισσότερο συνάλλαγμα στη χώρα. Έχουμε όλες τις ενδείξεις, ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο, να επιταχύνουμε και να ανέβουμε γεωμετρικά τον Απρίλιο και να έχουμε τουρισμό μέχρι το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2022.
Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που βάλλονται από την ενεργειακή κρίση
Η ενεργειακή κρίση, αν και εφόσον διαρκέσει, είναι θέμα για εμάς τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα είναι θέμα και για τον ανταγωνισμό μας σε όλο τον πλανήτη.
Ήταν πολύ σημαντική η κίνηση που έκανε ο Πρωθυπουργός στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να ζητήσει ταμείο στήριξης της κοινωνίας για το ενεργειακό, όπως έκανε και για την πανδημία.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε 43 δις εν μέσω πανδημίας σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, για να τις στηρίξει και να αντέξει η οικονομία
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα, λαϊκά νοικοκυριά, άνθρωποι που δεν έχουν ή δεν μπορούν, η μέση ελληνική οικογένεια που ζορίζεται πάρα πολύ και βάλλεται από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου και της ΔΕΗ .
Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, όπως απέδειξε 2,5 χρόνια τώρα ότι κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα έχει brand-αριστεί ως ασφαλής προορισμός
Πριν δύο χρόνια, στις 26 Φεβρουαρίου 2020, είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα. Συνομίλησα εκείνη την ημέρα με τον Πρωθυπουργό και αμέσως ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχαμε επιστημονικά δεδομένα για έναν αόρατο νέο εχθρό και λογικά υπήρχε φόβος παγκοσμίως.
Μετά από περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές πολλών χρόνων και έχοντας παραλάβει ένα Ε.Σ.Υ. σε κακή κατάσταση, ήταν υποδειγματική η αντιμετώπιση από γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, μέχρι τις καθαρίστριες και τους τραπεζοκόμους, αλλά και από την κοινωνία. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι με τους οποίους, ως μια πολύ μεγάλη ομάδα. δώσαμε αυτή τη μάχη.
Για μια ακόμη φορά, τους ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Η προσπάθεια αυτή rebrand-αρε τη χώρα στο εξωτερικό ως έναν ασφαλή προορισμό, καθώς η Ελλάδα, ειδικά στα πρώτα κύματα, πέτυχε να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή πολύ καλύτερα από πολλές πιο ισχυρές χώρες, οικονομικά πιο εύρωστες και με πιο ισχυρά συστήματα υγείας.
Η εισήγηση προς την Επιτροπή θα είναι η περαιτέρω μείωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τους ταξιδιώτες
Ο κόσμος θα ταξιδέψει φέτος με λιγότερα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για τους έχοντες το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, όντας εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις, συμπεριλαμβανομένων ταξιδιωτών από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, δεν θα χρειάζεται κάποιος επιπλέον διαγνωστικός έλεγχος πέραν από το συγκεκριμένο έγγραφο.
Η εισήγηση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού προς την Επιτροπή θα είναι η περαιτέρω μείωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αν αυτό είναι δυνατόν, των γραφειοκρατικών διαδικασιών και στα χερσαία σύνορα και στις αεροπορικές εταιρείες και άρα στα αεροδρόμιά μας, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους ταξιδιώτες να έρθουν στη χώρα μας.
Αυτό όμως θα γίνεται πάντα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και υγειονομικής κάλυψης
Τεράστιο και αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τον ελληνικό Τουρισμό
Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και επαγγέλματα στην Ελλάδα, ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, που κινείται γύρω από τον Τουρισμό.
Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο συνεχίζεται αμείωτα, για περισσότερες άδειες, αναβαθμίσεις των ξενοδοχείων μας, αναβάθμιση των μαρινών, νέα λιμάνια, δίκτυα και υποδομές, αναβάθμιση των αεροδρομίων. Όλα αυτά παγκοσμίως, ως trend επενδύσεων στη χώρα, δεν είναι τυχαία. Και δείχνουν ποιες είναι οι δυνατότητες του τουρισμού για φέτος το καλοκαίρι.
Καλό θα ήταν οι ΜΚΟ από τα νησιά μας του ΒΑ Αιγαίου να πάνε στην Ουκρανία και να βοηθήσουν στην ανθρωπιστική κρίση
Επειδή δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, μήπως κάποιες ΜΚΟ από όλες αυτές οι οποίες ήταν στα νησιά μας του βορειοανατολικού Αιγαίου όλα αυτά τα χρόνια, έχουν την ευγενή καλοσύνη να πάνε να βοηθήσουν τώρα στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία;
Φεύγουν από την Ουκρανία οι άμαχοι και ο πληθυσμός και πηγαίνουν στις γύρω χώρες και δεν ξέρουμε ακόμα ως Ευρώπη πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το τραγικό ανθρωπιστικό και κοινωνικό φαινόμενο. Μήπως θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα ίσα και όμοια, στις κρίσεις οι οποίες υπάρχουν στον πλανήτη;