Search
Close this search box.

Βασίλης Κικίλιας: “H ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα” 

Το έργο «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» παρουσίασε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης πάνω από 250 παραλίες της χώρας γίνονται προσβάσιμες σε όλους, ενώ η καμπάνια ενημέρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει ψηφιακή προβολή των προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών σε στοχευμένο κοινό (ΑμεΑ και συνοδούς τους) στην Ελλάδα, καθώς και σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο).

Βίντεο προβολής:  https://www.youtube.com/channel/UC48B37cSFf-21ayzJCYN14Q

Ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τόνισε στην ομιλία του ότι η ισότιμη πρόσβαση στη θάλασσα αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο υποστηρίζεται έμπρακτα με την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος ΕΠΑνΕΚ-ΕΣΠΑ.

«Μιλάμε για την αξιοπρέπεια των συνανθρώπων μας. Και ως γιατρός, ως πρώην Υπουργός Υγείας, αλλά και με μεγάλη τιμή ως Υπουργός Τουρισμού είμαι παρών μαζί με όλη την ομάδα μας για ένα εξαιρετικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε στο παρελθόν και ολοκληρώνεται σήμερα. Άρα, τα εύσημα πηγαίνουν και σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες οι οποίες προηγήθηκαν, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο ΕΣΠΑ. Και, βέβαια, θα υπάρχει και συνέχεια, καθώς που στα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουμε διαθέσιμα, προβλέπεται σημαντικό κονδύλι για τις προσβάσιμες παραλίες, δημιουργώντας ακόμα καλύτερες συνθήκες αξιοπρέπειας και ισότιμης πρόσβασης στις ομορφιές και στο μοναδικό τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου επεσήμανε στην ομιλία της: «Στη χώρα μας γίνονται σημαντικά βήματα από την Πολιτεία σχετικά με τη βελτίωση προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τη σημασία και το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει για την  επιχείρησή τους η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών. Για το Υπουργείο Τουρισμού, η προσβασιμότητα των ελληνικών προορισμών αποτελεί σημαντικό πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, τον οποίο όχι απλώς ενθαρρύνει, αλλά εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία, να μπορούν ισότιμα να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας».  

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού, ανέλαβε το έργο προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν από Δήμους σε παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας, μέσω της Δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020».  

Το πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών»  γίνονται προσβάσιμες για όλους.  

Οι παρεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης αφορούν μη μόνιμες υποδομές όπως ράμπες πρόσβασης και διαδρόμους στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητούς χώρους υγιεινής, χώρους σκίασης και προστασίας των λουόμενων, αλλά και χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ.

Στόχος είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς και η προβολή της Ελλάδας διεθνώς ως προσβάσιμου θαλάσσιου τουριστικού προορισμού.

Στο πλαίσιο ενεργειών προβολής και δράσεων για την ανάδειξη των προσβάσιμων παραλιών της χώρας, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού, δημιούργησε την ιστοσελίδα www.accessiblebeaches.gr, μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν κάποια από τις προσβάσιμες παραλίες της χώρας. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν λογαριασμοί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter και Youtube) καθώς και videos που βρίσκονται αναρτημένα στο κανάλι youtube του έργου: https://www.youtube.com/channel/UC48B37cSFf-21ayzJCYN14Q.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ήδη υλοποιείται, περιλαμβάνει ψηφιακή προβολή των προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών σε στοχευμένο κοινό (ΑμεΑ και συνοδούς τους) στην Ελλάδα, καθώς και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο).

Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, μεταξύ άλλων τόνισε «Κύριο μέλημα και σκοπός μας είναι η προώθηση και ανάδειξη προορισμών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Η προσβασιμότητα αποτελεί δείκτη ποιότητας ζωής, ενώ είναι κεντρικό στοιχείο κάθε υπεύθυνης και βιώσιμης πολιτικής τουρισμού. Η υιοθέτηση ενός «ολιστικού μοντέλου» είναι  επιτακτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία. Πάνω απ’ όλα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι ο Προσβάσιμος Τουρισμός δεν ωφελεί μόνο τα άτομα με αναπηρίες ή με ειδικές ανάγκες, αλλά όλους μας».

Στη συνέντευξη τύπου έδωσαν το παρών ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γεώργιος Παπανικολάου και η Δήμαρχος Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου.

Επίσης συμμετείχαν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γεώργιος Ζερβός, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Βασίλης Κούτσιανος, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και χάλκινος Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση Αντώνης Τσαπατάκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια και χάλκινη Παραολυμπιονίκης κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και η χάλκινη Παραολυμπιονίκης Boccia και κλινική ψυχολόγος Αναστασία Πυργιώτη.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλ. Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία»

‘‘Η Κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλώς

Scroll to Top