Υπερψηφίσθηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού , για τις «Ειδικές μορφές τουρισμού –Διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε αφού προηγουμένως έγιναν νομοτεχνικές παρεμβάσεις, πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα, που κατέθεσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρης και οι οποίες αφορούν σε βελτιώσεις και διευκρινήσεις επί των άρθρων,
O υπουργός μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί τον πυρήνα της ανάπτυξης, διορθώνει ασάφειες που υπήρχαν σε θεσμικό επίπεδο διαχρονικά, ώστε οι νόμοι που ισχύουν να μπορούν και να εφαρμοσθούν, εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, αναβαθμίζει την εικόνα του ελληνικού τουρισμού, και εν τέλει συμβάλει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και πιο αποδοτικού τουριστικού προϊόντος.
Παράλληλα, με την εισαγωγή των πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας διαμορφώνει άρτιες συνθήκες προστασίας, για όλους κάτι που είναι και το κύριο ζητούμενο της εποχής, όπως από την πρώτη στιγμή ετέθη από τον πρωθυπουργό της χώρας. Το νομοσχέδιο, στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τους εργαζόμενους και δίνει ανάσα ζωής και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στο ζωογόνο για την εθνική οικονομία τομέα του τουρισμού.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ο υπουργός τόνισε ότι είναι παντελώς αβάσιμες. Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία και έδωσε ανάλογες απαντήσεις κατά περίπτωση, που αφορούν τόσο στους όρους δόμησης περιμετρικά των περιοχών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), όσο και για τις προβλεπόμενες με το σχέδιο δράσεις για τα καταδυτικά πάρκα και τις ενάλιες δραστηριότητες, τις παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση γηπέδων γκόλφ σε δασικούς χώρους κ.α.
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκεται η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως του καταδυτικού τουρισμού, θεσπίζεται Σήμα Clamping με στόχο τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, εισάγεται ο θεσμός των πρεβευτών του ελληνικού τουρισμού με προβεβλημένες και διεθνώς αναγνωρίσιμες προσωπικότητες και γενικά εκσυγχρονίζεται το υπάρχων θεσμικό πλαίσιο για τη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.
Σκοπός των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η ανάπτυξη, οργάνωση και καλύτερη εποπτεία δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών ενεργειών που αφορούν στον θεματικό τουρισμό
Με τις σχετικές ρυθμίσεις επιδιώκεται η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη για τη στήριξη των περιφερειακών και τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τόνωση της οικονομίας, στο πλαίσιο ανάδειξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του και να τονωθεί η απόδοση του.
Απαντώντας ο κ. Θεοχάρης νωρίτερα σε θέμα που ετέθη από εκπρόσωπο κόμματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή και το οποίο είχε δημοσιευθεί σε έντυπο χθες, για δήθεν συμφωνία κοινής προβολής Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και ότι το γεγονός ότι άλλες χώρες θέλουν να κλέψουν κάτι από τη λάμψη της χώρας μας στο θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοιού, μόνο τιμητικό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί για μας.
Ο υπουργός Τουρισμού έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι η χρονική στιγμή που θεσπίζονται οι νέες διατάξεις αποτελεί μια θετική συγκυρία.
Τώρα, που όλος ο κόσμος μιλάει για τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, έρχονται και οι μεταρρυθμιστικές δράσεις στον τουρισμό, που θα ενισχύσουν περαιτέρω το εγχώριο τουριστικό προϊόν και μεγιστοποιούν την απόδοση του, όπως σημείωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης
Στο παρακάτω Link ο υπουργός από τη Βουλή