Διαδικασία Δημιουργίας – Χωροθέτησης Τουριστικού Λιμένα

  • Μαρίνες – Καταφύγια – Αγκυροβόλια
  • Υποβολή αιτήματος χωροθέτησης
    • Δικαιολογητικά για μαρίνες
    • Δικαιολογητικά για καταφύγια-αγκυροβόλια
  • Έλεγχος πληρότητας φακέλου
  • Γνωμοδότηση συναρμόδιων Φορέων – Δημοσιοποίηση – Αναρτήσεις
  • Γνωμοδότηση Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων
  • Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων
  • Χωροθέτηση (Υπουργική Απόφαση)
  • Διαγωνιστική διαδικασία
  • Παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης
  • Υποβολή φακέλου με σειρά παραστατικών
  • Κατασκευή χερσαίων και λιμενικών έργων
  •  Άδεια Λειτουργίας (Υπουργική Απόφαση)
  • Ειδικός Κανονισμός Λειτουργίας (Υπουργική Απόφαση)
  • Τιμολόγια ελλιμενισμού (Υπουργική Απόφαση)

ΜΑΡΙΝΕΣ – ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ – ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ
«Τουριστικός λιμένας» σκαφών αναψυχής είναι ο χερσαίος και θαλάσσιος χώρος που προορίζεται κατά κύριο λόγο για/και υποστηρίζει λειτουργικά τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής και ναυταθλητισμού.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τουριστικοί λιμένες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: α) Μαρίνες β) Καταφύγια γ) Αγκυροβόλια δ) Ξενοδοχειακοί Λιμένες (καταργήθηκαν με το Ν.4070/2012).
α) «Μαρίνα» είναι ο τουριστικός λιμένας που διαθέτει χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις και υποδομές προδιαγραφών που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, όπως προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 31 του Ν.2160/1993, για την εξυπηρέτηση των σκαφών αναψυχής και των χρηστών τους.
β) «Καταφύγιο» είναι ο τουριστικός λιμένας με βασικές κτιριοδομικές υποδομές τουλάχιστον 100 τ.μ. με παροχές και εξυπηρετήσεις ύδατος, ρεύματος, τηλεφώνου, καυσίμων, περισυλλογής καταλοίπων και απορριμμάτων, πυρόσβεσης, ενδιαίτησης και υγιεινής.
γ) «Αγκυροβόλιο» είναι ο τουριστικός λιμένας που δημιουργείται εντός προστατευμένου όρμου, εντός λιμνών και ποταμών, με ελαφρύ εξοπλισμό, ο οποίος δεν προκαλεί οριστική αλλοίωση του περιβάλλοντος με περιορισμένο αριθμό θέσεων ελλιμενισμού και βασικές εγκαταστάσεις.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ
Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία των τουριστικών λιμένων μπορεί να έχει:
α) Το Υπουργείο Τουρισμού.
β) Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
Ειδικότερα, για τη δημιουργία μαρίνας με πρωτοβουλία φυσικού ή νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου απαιτείται αυτό είναι να είναι κύριος ή επικαρπωτής του παράκτιου ακινήτου, έμπροσθεν του οποίου ενδιαφέρεται να χωροθετήσει και να την κατασκευάσει.
Κατ’ ελάχιστον απαιτήσεις Τουριστικών Λιμένων κάθε είδους
Η υποβολή αιτήματος Χωροθέτησης προς τη Διεύθυνση Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου θα πρέπει να  συνοδεύεται από μία σειρά μελετών και δικαιολογητικών που περιγράφονται στα άρθρα 31 και 34 του Ν.2160/1993, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 11214/2012 (ΦΕΚ 2339/Β/21.08.2012), για τη δημιουργία και χωροθέτηση ενός τουριστικού λιμένα καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται ανά κατηγορία λιμένα. Αναλυτικότερα:
α) Οι κατ’ ελάχιστον απαιτήσεις της μαρίνας είναι οι εξής:

  1. Εγκαταστάσεις για τη διοίκηση του λιμένα συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων άλλων συναφών αρχών.
  2. Θέση πρόσδεσης σκάφους του λιμενικού σώματος.
  3. Εγκατάσταση σταθμού πρώτων βοηθειών (γραφείο, κ.λπ.).
  4. Δίκτυο παροχών (νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, επικοινωνιών, κ.λπ.).
  5. Εγκαταστάσεις συλλογής προσωρινής αποθήκευσης και ασφαλούς απομάκρυνσης των Βιολογικών και των πετρελαιοειδών – ελαιωδών καταλοίπων.
  6. Χώροι στάθμευσης.
  7. Εγκαταστάσεις εξυπηρετήσεων υγιεινής και ενδιαίτησης με εξασφάλιση προσβασιμότητας Α.Με.Α.
  8. Συστήματα ασφάλειας της ζώνης του τουριστικού λιμένα όπως ορίζονται στις κείμενες διατάξεις (πυρασφάλεια της ζώνης του λιμένα, συστήματα επίβλεψης των εγκαταστάσεων, κ.λπ.).
  9. Εγκαταστάσεις αποθηκών.
  10. Καταστήματα διάθεσης ειδών πρώτης ανάγκης.

β) Οι κατ’ ελάχιστον απαιτήσεις του καταφυγίου είναι οι εξής:

  1. Βασικές κτιριολογικές υποδομές εξυπηρέτησης – παροχής υπηρεσιών.
  2. Εγκαταστάσεις εξυπηρετήσεων υγιεινής και ενδιαίτησης με εξασφάλιση προσβασιμότητας Α.Με.Α
  3. Δίκτυο παροχών (νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, επικοινωνιών, κ.λπ.).
  4. Πρόβλεψη – εξασφάλιση συλλογής προσωρινής αποθήκευσης και ασφαλούς απομάκρυνσης των βιολογικών και πετρελαιοειδών – ελαιωδών καταλοίπων
  5. Αποθήκες.
  6. Συστήματα ασφάλειας της ζώνης του τουριστικού λιμένα όπως ορίζονται στις κείμενες διατάξεις (πυρασφάλεια, κ.λπ.).

γ) Οι κατ’ ελάχιστον απαιτήσεις του αγκυροβολίου είναι οι εξής:

  1. Εγκαταστάσεις εξυπηρετήσεων υγιεινής και ενδιαίτησης με εξασφάλιση προσβασιμότητας Α.Με.Α.
  2. Δίκτυο παροχών (νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, επικοινωνιών, κ.λπ.).
  3. Πρόβλεψη – εξασφάλιση συλλογής προσωρινής αποθήκευσης και ασφαλούς απομάκρυνσης των βιολογικών και πετρελαιοειδών – ελαιωδών καταλοίπων
  4. Συστήματα ασφάλειας της ζώνης του τουριστικού λιμένα όπως ορίζονται στις κείμενες διατάξεις (πυρασφάλεια, κ.λπ.).

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ
Αίτημα για χωροθέτηση και δημιουργία μαρίνας στη Δ/νση Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού συνοδευόμενο από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
(α) Γενικό Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1:10.000 ή απόσπασμα χάρτη, στο οποίο εμφαίνονται η ακριβής θέση του έργου, καθώς και οι χρήσεις γης της ευρύτερης περιοχής.
(β) Τοπογραφικό Διάγραμμα κλίμακας 1:1.000 ή 1:2.000, στο οποίο εμφαίνονται η αιτούμενη ζώνη του λιμένα, τα όρια της ιδιοκτησίας, η τυχόν καθορισμένη οριογραμμή του αιγιαλού και της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού και η πρόταση καθορισμού των τυχόν νέων οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας.
(γ) Σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακας 1:500 ή 1:1.000 των προτεινόμενων έργων και κατασκευών, στο οποίο θα εμφαίνονται τα στοιχεία της περίπτωσης β΄, η έκταση των προτεινόμενων προσχώσεων στο θαλάσσιο χώρο, η οριοθέτηση της χερσαίας ζώνης, οι προτεινόμενες χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, η έκταση της περίφραξης κ.λπ.. Ο συντελεστής δόμησης δεν θα υπερβαίνει το 0,4 στο σύνολο της χερσαίας ζώνης, τα δε κτίρια ανεγείρονται μέχρι τη γραμμή της παραλίας.
(δ) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
(ε) Τεχνική έκθεση γενικής περιγραφής των προτεινόμενων λιμενικών έργων, που απαιτούνται για τη δημιουργία του λιμένα, καθώς και των προτεινόμενων χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης και των βασικών έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, για τη λειτουργία, εκμετάλλευση και οικονομική βιωσιμότητα αυτών.
(στ) Προβλεπόμενο ύψος επένδυσης.
(ζ) Τίτλοι κυριότητας ή δικαιώματα επικαρπίας.
(η) Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης (Ε.Ε.Α.Τ.) για τη χερσαία και τη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας, που εκδίδεται – μετά από σχετικό αίτημα του αιτούντος τη χωροθέτηση προς το «Γραφείο Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο Πλαίσιο των Μεγάλων Έργων» – εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.
Για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Χωροθέτησης πέραν των ως άνω α΄ έως η΄ δικαιολογητικών απαιτείται και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
Αίτημα για χωροθέτηση και δημιουργία καταφυγίου και αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στη Δ/νση Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού συνοδευόμενο από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Γενικό τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:10.000 ή απόκομμα χάρτου στο οποίο εμφαίνεται η ακριβής θέση των έργων.
β) Τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:1.000 στο οποίο εμφαίνεται η αιτούμενη θαλάσσια ζώνη.
γ) Σχέδιο γενικής διάταξης κλίμακας 1:1.000 των προτεινόμενων έργων και εγκαταστάσεων.
δ) Έκθεση γενικής περιγραφής λιμενικών έργων και των λοιπών έργων και εγκαταστάσεων της θαλάσσιας ζώνης.
ε) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
στ) Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης (Ε.Ε.Α.Τ.) για το χερσαίο τμήμα και τη θαλάσσια ζώνη του αγκυροβολίου ή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, που εκδίδεται – μετά από σχετικό αίτημα του αιτούντος τη χωροθέτηση προς το «Γραφείο Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο Πλαίσιο των Μεγάλων Έργων» – εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.
Για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Χωροθέτησης –Παραχώρησης πέραν των ως άνω α΄ έως στ΄ δικαιολογητικών απαιτείται και Έκδοση Απόφασης Περιβαλλοντικών Όρων. »

ΈΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΦΑΚΕΛΟΥ
Με την υποβολή του αιτήματος χωροθέτησης συνοδευόμενο από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πραγματοποιείται από την αρμόδια υπηρεσία (Τμήμα Χωροθέτησης Τουριστικών Λιμένων) ο έλεγχος της πληρότητας των εισερχομένων μελετών και δικαιολογητικών, οι διαβιβάσεις τους σε συναρμόδιους Φορείς και η εισαγωγή του θέματος προς την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά (ανά κατηγορία λιμένα/περίπτωση).

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μετά τον έλεγχο της πληρότητας των εισερχομένων μελετών και δικαιολογητικών από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, διαβιβάζεται ο σχετικός φάκελος σε συναρμόδιους Φορείς προκειμένου να γνωμοδοτήσουν σχετικά περί της αναγκαιότητας δημιουργίας και χωροθέτησης του τουριστικού λιμένα.
Παράλληλα, διαβιβάζεται πλήρη σειρά δικαιολογητικών στον οικείο Δήμο προκειμένου να εκφέρει την άποψή του εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την λήψη του σχετικού φακέλου περί της σκοπιμότητας δημιουργίας της νέας μαρίνας και εισηγείται στην Επιτροπή. Σε περίπτωση μη απάντησης του οικείου Δήμου εντός της ανωτέρω προθεσμίας τεκμαίρεται συμφωνία για τη χωροθέτηση της νέας μαρίνας.
Σε περίπτωση χωροθέτησης ζώνης καταφυγίου ή αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών, μετά από αίτηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου τρίτου, η εν λόγω αίτηση ανακοινώνεται από τη Γραμματεία Στήριξης Τουριστικών Λιμένων στην Περιφέρεια και στον οικείο ΟΤΑ, οι οποίοι υποχρεούνται να την αναρτήσουν στο κατάστημά τους επί σαράντα (40) ημέρες.

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ
Με το άρθρο 30 παρ. 2 του Ν.2160/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει έχει θεσμοθετηθεί  ενδεκαμελής Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων, (Ε.Τ.Λ. τροποποίηση της σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.4014/2011, ΦΕΚ 209/Α/21.09.2011) η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού. Στην Επιτροπή, μετέχουν εκπρόσωποι όλων των Υπουργείων που εμπλέκονται σε θέματα αξιοποίησης – προστασίας της παράκτιας ζώνης και βάσει του προαναφερόμενου νόμου, έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

  • Γνωμοδοτεί σχετικά με τη χωροθέτηση, τροποποίηση, συμπλήρωση, έγκριση των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης του τουριστικού λιμένα αποφαινόμενη περί της σκοπιμότητας δημιουργίας του αιτούμενου έργου.
  • Γνωμοδοτεί σχετικά με τη μετατροπή υπάρχοντος λιμένα σε τουριστικό αποφαινόμενη περί της σκοπιμότητας δημιουργίας του αιτούμενου έργου.
  • Γνωμοδοτεί σχετικά με την τροποποίηση της χωροθέτησης των τουριστικών λιμένων των στοιχείων α΄ μέχρι ιστ΄ (παράρτημα ΙΙ του άρθρου 41 του Ν.2160/1993 ) όπως ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 30 του ίδιου νόμου, ως προς τα όρια της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, τις προσχώσεις, τις χρήσεις γης και τους όρους και περιορισμούς δόμησης.
  • Γνωμοδοτεί για την υποκατάσταση του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα εν όλω ή εν μέρει στη σύμβαση παραχώρησης και σε οποιαδήποτε από τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Η υποκατάσταση συντελείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  • Αποτελεί την Επιτροπή Διαγωνισμού για όσους Δημόσιους Διαγωνισμούς διενεργούνται από το Υπουργείο Τουρισμού σχετικά με την κατασκευή – παραχώρηση τουριστικών λιμένων κάθε είδους και εισηγείται την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Σε περίπτωση χωροθέτησης τουριστικού λιμένα εντός ζώνης υφιστάμενου εμπορικού λιμένα, η Επιτροπή, πριν από την έκδοση της αποφάσεώς της, διαβιβάζει το σχετικό φάκελο στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.) του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν εκ του υπό χωροθέτηση τουριστικού λιμένα παρακωλύεται η λειτουργία του εμπορικού λιμένα ή η κατασκευή προγραμματισμένων έργων επέκτασης αυτού ή παραβλάπτεται η ασφάλειά του ή των υπαρχουσών εγκαταστάσεων αυτού.
Επιπροσθέτως των ανωτέρω στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, μπορεί να διενεργεί αυτοψίες, καθώς και να ζητεί πληροφορίες, τεχνικά ή άλλα στοιχεία από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της κατά τόπο αρμόδιας Περιφέρειας ή Δήμου καθώς και να γνωμοδοτεί  επί των οριζομένων αρμοδιοτήτων της  παρ. 2 του άρθρου 30 του Ν.2160/1993.
Οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση των αντίστοιχων Υπουργικών Αποφάσεων που δημοσιεύονται στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβέρνησης.   

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εκδίδεται βάσει των διατάξεων του Ν.4014/2011 και την Υπουργική Απόφαση 1958/2012 (ΦΕΚ 21/Β/13.01.2012) «Κατάταξη δημόσιων και ιδιωτικών έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες σύμφωνα με το Άρθρο 1 παρ. 4 του Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/21.09.2011)» όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν. Βάσει των ανωτέρω:

  • Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων της υποκατηγορίας Α1 του άρθρου 1 είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
  • Αρμόδια περιβαλλοντική αρχή για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων της υποκατηγορίας Α2 του άρθρου 1 είναι η οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της.

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ (Υπουργική Απόφαση)
Σε συνέχεια της γνωμοδότησης της αρμόδιας Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων, των γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων Φορέων και της έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση Χωροθέτησης η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Υπάρχουν τρεις (3) περιπτώσεις σύμφωνα με τις οποίες ακολουθείται διαγωνιστική διαδικασία:
α) Με πρωτοβουλία του Υπουργείου διενεργείται Δημόσιος Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για την ανάδειξη Φορέα Διαχείρισης για κάθε είδους τουριστικού λιμένα.
β) Σε περίπτωση που υποβληθούν περισσότερες της μίας αιτήσεις για χωροθέτηση και παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης της ίδιας ζώνης αγκυροβολίου ή του ίδιου καταφυγίου τουριστικών σκαφών, η παραχώρηση γίνεται με Δημόσιο Διαγωνισμό που διενεργείται κατ’ ανάλογη εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 31 Ν.2160/1993, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Διευκρινίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά την εκπνοή της προθεσμίας ανάρτησης των σαράντα (40) ημερών (βλ. Γνωμοδότηση συναρμόδιων Φορέων – Δημοσιοποίηση – Αναρτήσεις). Ο φορέας διαχείρισης αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκτελέσει τα προβλεπόμενα έργα για τη δημιουργία και λειτουργία της ζώνης αγκυροβολίου ή του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, που του παραχωρήθηκε με την παραπάνω διαδικασία.
γ) Εφόσον υποβληθούν στο Υπουργείο Τουρισμού περισσότερες της μίας αιτήσεις για χωροθέτηση, παραχώρηση καταφυγίου ή αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών έμπροσθεν των εγκαταστάσεων λειτουργούσας ξενοδοχειακής μονάδας, παρέχεται δικαίωμα στον ιδιοκτήτη της ανωτέρω μονάδας, όπως υποβάλει εντός εξήντα (60) ημερών από της σχετικής ειδοποίησης τα δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στην ενότητα Δικαιολογητικά χωροθέτησης και δημιουργίας καταφυγίων και αγκυροβολίων τουριστικών σκαφών. Παρερχομένης απράκτου της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται διαγωνισμός σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 31 του Ν.2160/1993. Το έργο οφείλει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο ετών από την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας, άλλως διενεργείται διαγωνισμός σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 31 του ίδιου νόμου.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
Μετά την έγκριση της χωροθέτησης με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, ακολουθεί η παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των Τουριστικών Λιμένων από το Τμήμα Συμβάσεων Παραχώρησης, η οποία υπογράφεται μεταξύ του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα και του Υπουργού Τουρισμού.
Η σύμβαση ρυθμίζει συγκεκριμένα θέματα λειτουργίας-διαχείρισης του τουριστικού λιμένα, όπως τη διάρκεια παραχώρησης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων, το ετήσιο αντάλλαγμα, τους όρους ασφάλισης, κ.λπ.
Η παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης και η υλοποίηση των έργων που απαιτούνται για τη δημιουργία, λειτουργία, εκμετάλλευση και οικονομική βιωσιμότητά των Τουριστικών Λιμένων, γίνεται ανάλογα με το είδος του τουριστικού λιμένα:
α) Για μαρίνες καταρτίζεται Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του φυσικού ή νομικού προσώπου υπέρ του οποίου έχει εγκριθεί η χωροθέτηση.
β) Για καταφύγια-αγκυροβόλια εκδίδεται Υπουργική Απόφαση Παραχώρησης όπου ορίζεται το ως φορέας διαχείρισης ο αιτών (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) και στη συνέχεια υπογράφεται Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και του φυσικού ή νομικού προσώπου.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ

Εντός οκταμήνου από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο φορέας διαχείρισης τουριστικού λιμένα υποχρεούται να υποβάλει στο Υπουργείου Τουρισμού τα πιο κάτω έγγραφα και δικαιολογητικά (Υ.Α.11214/2012 – ΦΕΚ 2339/Β/21.08.2012):

  • Τις οριστικές μελέτες και τα σχέδια που απαιτούνται για την έκδοση των επιμέρους αδειών (οικοδομικών, λιμενικών, κ.λπ.) για τα πάσης φύσεως έργα του τουριστικού λιμένα και για τις εγκαταστάσεις αυτού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και βάσει της Υπουργικής Απόφασης Χωροθέτησης, της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, της Σύμβασης ή της Υπουργικής Απόφασης Παραχώρησης. Τα ηλεκτρονικά αρχεία με τη γεωχωρική πληροφορία (τοπογραφικά διαγράμματα) υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή ενταγμένα στο κρατικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ ’87.
  • Εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
  • Χρονοδιάγραμμα κατασκευής των έργων του λιμένα και των εγκαταστάσεών του.
  • Εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης των όρων της Σύμβασης.

Αναλυτικότερα:
α) Για τις μαρίνες οι ελάχιστες προς κατάθεση μελέτες περιγράφονται ακολούθως:

  1. Σχέδιο γενικής διάταξης έργων χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης (Master plan) − ρυμοτομικό σχέδιο.
  2. Οριστικές μελέτες λιμενικών, τεχνικών, υδραυλικών, έργων (συνοδευόμενες από σχέδιο αποτύπωσης των θέσεων μόνιμων αγκυροβολίων – ρεμέντζα).
  3. Οριστική κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη κόμβου σύνδεσης με Δημόσια οδό.
  4. Οριστικές μελέτες (Αρχιτεκτονικών, Στατικών, πυροπροστασίας παθητική – ενεργητική, κ.λπ.).
  5. Οριστικές μελέτες Η/Μ, όλων των έργων και εγκαταστάσεων.

β) Για τα καταφύγια οι ελάχιστες προς κατάθεση μελέτες περιγράφονται ακολούθως λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.2160/1993 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

  1. Σχέδιο γενικής διάταξης έργων χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης (Master plan − ρυμοτομικό σχέδιο).
  2. Οριστικές μελέτες λιμενικών, τεχνικών, υδραυλικών, έργων (συνοδευόμενες από σχέδιο αποτύπωσης των θέσεων μόνιμων αγκυροβολίων − ρεμέντζα).
  3. Οριστική μελέτη κόμβου σύνδεσης με Δημόσια οδό.
  4. Οριστικές μελέτες (Αρχιτεκτονικών, Στατικών, πυροπροστασίας παθητική – ενεργητική κ.λπ.).
  5. Οριστικές μελέτες Η/Μ, όλων των έργων και εγκαταστάσεων.

γ) Για τα αγκυροβόλια οι ελάχιστες προς κατάθεση μελέτες περιγράφονται ακολούθως λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την παρ. 1 του άρθρου 29 του Ν.2160/1993 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:

  1. Σχέδιο γενικής διάταξης έργων χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης (Master plan) − ρυμοτομικό σχέδιο.
  2. Οριστικές μελέτες λιμενικών, τεχνικών, υδραυλικών, έργων (συνοδευόμενες από σχέδιο αποτύπωσης των θέσεων μόνιμων αγκυροβολίων − ρεμέντζα).
  3. Οριστικές μελέτες (Αρχιτεκτονικών, Στατικών, πυροπροστασίας παθητική – ενεργητική, κ.λπ.).
  4. Οριστικές μελέτες Η/Μ, όλων των έργων και εγκαταστάσεων.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιείται με την εφαρμογή των εγκεκριμένων οριστικών μελετών και μετά την λήψη των αντίστοιχων εγκρίσεων και αδειών εκτέλεσης πάσης φύσεως έργων από τους αρμόδιους φορείς.

ΆΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Υπουργική Απόφαση)
Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται μετά από αίτηση του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα στo Υπουργείο Τουρισμού μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων και την εξέταση των εγγράφων και παραστατικών στοιχείων όπως ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Στον φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα μπορεί να χορηγηθούν από το Υπουργείο Τουρισμού και τμηματικές άδειες για τη λειτουργία διακεκριμένων τμημάτων.
Δικαιολογητικά αδειοδότησης τουριστικού λιμένα (παρ 10.1 άρθρου 160 του Ν.4070/2012)
Αίτηση για έκδοση άδειας λειτουργίας στο Υπουργείο Τουρισμού  συνοδευόμενη από τα εξής έγραφα και παραστατικά στοιχεία:
α. Οικοδομικές άδειες από τις αρμόδιες αρχές.
β. Σχέδια «ως κατασκευάστηκε».
γ. Σχέδιο του Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του παρόντος.
δ. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης περιουσίας κατά παντός κινδύνου και αστικής ευθύνης έναντι τρίτων.
ε. Βεβαίωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την υποβολή μελετών ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας για την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας.
στ. Άδειες εκτέλεσης λιμενικών έργων και
ζ. Φωτοσήμανση των λιμενικών έργων σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων.
Για τις μαρίνες, των οποίων τη χρήση και διαχείριση έχει η εταιρεία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.», για τους υφιστάμενους και εν λειτουργία, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4070/2012, τουριστικούς λιμένες οι οποίοι δεν έχουν λάβει Άδεια Λειτουργίας, καθώς και για τους τουριστικούς λιμένες που δημιουργήθηκαν με τις προ της δημοσίευσης του Ν.2160/1993 διατάξεις ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις των παρ. 6, 7 και 8 του άρθρου 166 του Ν.4070/2012 αντίστοιχα.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (Υπουργική Απόφαση)
Μετά την έκδοση άδειας λειτουργίας ο φορέας διαχείρισης υποβάλλει στο Υπουργείο Τουρισμού Ειδικό Κανονισμό Λειτουργίας του τουριστικού λιμένα, ο οποίος ρυθμίζει τους ειδικούς όρους λειτουργίας και εκμετάλλευσης του. Οι γενικοί όροι λειτουργίας του λιμένα προβλέπονται από το Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας Τουριστικών Λιμένων (Κ.Υ.Α. Τ/9803/2003 – ΦΕΚ 1323/Β/05.09.2003, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).
Υπόδειγμα Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας τουριστικού λιμένα (.doc)
Δικαιολογητικά Ειδικού Κανονισμού Λειτουργίας τουριστικού λιμένα:
α) Πιστοποιητικό πυρασφάλειας του τουριστικού λιμένα εγκεκριμένο από την αρμόδια  Πυροσβεστική Υπηρεσία.
β) Σχέδιο έκτακτης ανάγκης- Contigency Plan (εγκεκριμένο).
γ) Σχέδιο Παραλαβής και Διαχείρισης Πετρελαιοειδών καταλοίπων, χρησιμοποιούμενων λιπαντελαίων και απορριμμάτων.

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ (Υπουργική Απόφαση)
Μετά την έκδοση άδειας λειτουργίας ο φορέας διαχείρισης υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού τιμολόγια ελλιμενισμού και λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών του τουριστικού λιμένα. 

Scroll to Top