Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, το θέμα της συνάντησης του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κόνσολα με τους Δημάρχους Κω, Πάτμου και Αστυπάλαιας

Περιγραφή

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού (γιώτινγκ, καταδυτικός τουρισμός) και της κρουαζιέρας, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Μάνου Κόνσολα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, κ. Νίκος Κομηνέας, ο Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο Δήμαρχος Πάτμου, κ. Λευτέρης Πέντες, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου, κ. Μανώλης Γρύλλης  και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρος Κόντες.

O Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου μαρινών σε συνδυασμό με το ήδη αδειοδοτημένο δίκτυο υδατοδρομίων στα νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου, ενώ τόνισε, απευθυνόμενος στους τρεις Δημάρχους, ότι το Υπουργείο Τουρισμού και οι υπηρεσίες του είναι στη διάθεσή τους προκειμένου να προχωρήσει η χωροθέτηση και αδειοδότηση μαρινών σε περιοχές που θα επιλέξουν οι δήμοι.

Η κατασκευή μαρίνων μπορεί να γίνει με τη μέθοδο παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή ή και με συμπράξεις κρατικού και μη κρατικού φορέα.

Τέθηκε, παράλληλα, το ζήτημα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας σε Αστυπάλαια, Κω και Πάτμο με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων να θέτει τα προαπαιτούμενα που αφορούν στα λιμάνια των τριών νησιών.

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι ο στόχος είναι να καταστούν τα λιμάνια των τριών νησιών, ασφαλή λιμάνια προορισμού για την κρουαζιέρα.

Ζήτησε από τους τρεις δημάρχους να επικαιροποιήσουν τα master plan των λιμενικών εγκαταστάσεων και αναφέρθηκε στη δημιουργία εγκαταστάσεων terminal για την εξυπηρέτηση επιβατών.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα λιμάνια θα πρέπει να είναι έτοιμα  για να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς Schengen (πύλες εισόδου) που θα ισχύσουν από 1.01.2021 σε ό, τι αφορά στις προδιαγραφές ασφαλείας, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό, τις επικοινωνίες κ.α.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη μελέτη καταγραφής που έχει γίνει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε λιμάνι που αποτελεί προορισμό κρουαζιέρας για τα θέματα ασφαλείας και έχει ήδη αποσταλεί στις κατά τόπους δημοτικές και λιμενικές αρχές.

Ειδικά για την Αστυπάλαια τέθηκε ο στόχος να πληροί τις προδιαγραφές για να καταστεί το λιμάνι της πύλη εισόδου για την κρουαζιέρα το 2022.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι: «η κρουαζιέρα και ο θαλάσσιος τουρισμός σε συνδυασμό με τα υδροπλάνα στα νησιά μας, ανοίγουν νέες προοπτικές τουριστικής και οικονομικής βιώσιμης ανάπτυξης».

Share on facebook
Share on twitter
Share on skype
Share on email
Share on print

Σχετικά νέα

Ανακοινώσεις

Υποβολή Αιτήσεων- Βραβείο Τουρισμού Marco Polo 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑRCO POLOΕΝΑΡΞΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ Τα βραβεία Τουρισμού Marco Polo δημιουργήθηκαν το 2019 από τις 17 χώρες της Κεντρικής και

Δελτία Τύπου

Το άνοιγμα της κρουαζιέρας συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και σε εκπροσώπους του κλάδου

Οι προοπτικές της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά το άνοιγμα του κλάδου αμέσως μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που

Scroll to Top