Search
Close this search box.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΣΤΟ 19Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST

Κυρίες και κύριοι,
Ο ελληνικός τουρισμός είναι  βασικός πυλώνας της οικονομίας μας,  η συμβολή του στο ΑΕΠ εκτιμάται περίπου στο 20%  δημιουργώντας πάνω από  750.000 θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα τη στήριξη μιας εθνικής στρατηγικής στον τουρισμό και την  περαιτέρω ανάπτυξη του  με στόχο ξεκινώντας από τώρα και τα επόμενα χρόνια, να αυξήσουμε τα έσοδα  και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας.
Πάντα με επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και την Ποιότητα της ζωής του. Με βασική φιλοσοφία  «Τουρισμός για Όλους». Με διάλογο και στενή συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής μας : 
1 )Στοχεύουμε στην επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου με  στέρεα βήματα. Ήδη από φέτος, κορυφαίοι tour operators  της παγκόσμιας αγοράς, επεκτείνουν την ενεργή τους περίοδο από 180 στις  215 ημέρες. Θέλουμε τουρισμό δώδεκα μήνες το χρόνο.
Επιβάλλεται λοιπόν,  η συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους, τις τοπικές ενώσεις και τα  επιμελητήρια, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ενεργοποιηθεί και η τοπική κοινωνία έτσι ώστε οι επισκέπτες που θα μας επιλέξουν να μείνουν ικανοποιούμενοι και να ξανάρθουν.
2) Αναπτύσσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά, αφ’ ενός στην περαιτέρω εδραίωση της επέκτασης της περιόδου, και αφ’ εταίρου θα ωφελήσουν περιοχές της πατρίδας μας που σήμερα δεν βρίσκονται στην αιχμή του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Διασφαλίζουμε την ισόρροπη  διάχυση του τουριστικού οφέλους, στις τοπικές κοινωνίες και στις τοπικές αγορές. Μέσα από τις αρχές και τις πρακτικές της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
Μόνο ως ενδεικτικό παράδειγμα των ενεργειών μας σε αυτή τη κατεύθυνση, αναφέρω ότι ήδη συνεργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους μας που αναπτύσσουν “all-inclusive” προϊόντα με υψηλή ποιότητα, προκειμένου να αναπτυχθούν και στον τόπο μας καλές πρακτικές, ώστε τόσο σε επίπεδο  προμηθειών, όσο και στο επίπεδο αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού, να αξιοποιούνται τοπικοί πόροι, πόροι από τις τοπικές κοινωνίες δηλαδή, που δραστηριοποιούνται οι εταίροι μας. 
3) Στόχος μας είναι η διείσδυση σε νέες αγορές, δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα, συνδέοντας τον  πολυθεματικό τουρισμό, τον  πολιτισμό μας και την ιστορία μας. 
Όπως την Κίνα, την Βραζιλία, τον Καναδά, την Κορέα, τη Μέση Ανατολή . 
Εδραιώνουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους τοπικούς   πράκτορες και tour operators και προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τις  ιδιαιτερότητες  και τις απαιτήσεις των νέων αυτών αγορών , ώστε σύντομα να δρέψουμε τους απαραίτητους καρπούς.
4) Κωδικοποιούμε την τουριστική νομοθεσία. Την προηγούμενη περίοδο έγιναν αλλαγές σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές οι οποίες άφησαν κενά λειτουργιών και αρμοδιοτήτων και τα οποία η πολιτική μας στοχεύει να καλύψει. Έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση  ενός σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ξεκάθαρη περιγραφή αρμοδιοτήτων και διατάξεων που θα διευκρινίζουν και θα συμπληρώνουν τα νομοθετικά κενά  σε όλα τα επίπεδα της νέας τουριστικής πολιτικής.
5) Συνεργαζόμαστε  με την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και μια ενιαία τουριστική προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εθνικό τουριστικό brand.  
6) Επίσης βασική μας προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων με αφετηρία τον τουριστικό τομέα και κατ επέκταση σε κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Ξεμπλοκάρουμε υποθέσεις  επενδυτικών σχεδίων που λίμναζαν, μειώνουμε τη γραφειοκρατία  που δυσχέραινε  την επιχειρηματικότητα στο κλάδο και προχωράμε γρήγορα και άμεσα τις διαδικασίες για την υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν τον τουρισμό.  Εργαζόμαστε ακόμη πιο εντατικά για να  εξασφαλίσουμε ρευστότητα από Κοινοτικούς κυρίως πόρους ώστε να στηρίξουμε τις Επιχειρήσεις και να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις .
Φίλες και φίλοι,
Η Ελλάδα κατακτά  τη θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η χώρα μας είναι ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και στόχος μας είναι η Ελλάδα να βρεθεί στις πέντε κορυφαίες χώρες παγκοσμίως.      
Ο τουρισμός κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν μας, συμβάλει στην συνεχή βελτίωση των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, κυρίως όμως, είναι η πηγή απασχόλησης, άμεσα και έμμεσα, για πάνω από 750.000 συμπολίτες μας.
Κεντρική επιδίωξη μας, τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από τον Τουρισμό να διαχέονται στην ελληνική κοινωνία, να εξασφαλίζουν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. 
Προχωρούμε μαζί. Με συγκροτημένο σχεδιασμό και συνέργειες.
Ποιότητα, Ανταγωνιστικότητα, Αειφορία και Τουριστική Ανάπτυξη.
Αυτό είναι το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που θέλουμε να προωθήσουμε. 
Για μια Ελλάδα ανταγωνιστική, σύγχρονη και υπολογίσιμη δύναμη  η οποία αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Σας ευχαριστώ πολύ”.

Σχετικά νέα

Δελτία Τύπου

Όλ. Κεφαλογιάννη στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ: «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πολιτικές και δράσεις για τον ελληνικό τουρισμό των επόμενων δεκαετιών με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία»

‘‘Η Κυβέρνηση έχει θέσει τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον ελληνικό Τουρισμό ως υψηλή προτεραιότητα. Δεν διαχειριζόμαστε απλώς

Scroll to Top