Το Πρόγραμμα EDEN
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της «Ατζέντας για έναν Αειφόρο και Ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Τουρισμό», ξεκίνησε από το 2007 το πρόγραμμα «ΕDEN – Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας» με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη ανεπτυγμένων που αναπτύσσονται τουριστικά σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Κάθε χρόνο, τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα αναδεικνύουν νικητή έναν νέο τουριστικό προορισμό, βάσει θεματολογίας. Οι νικητές προορισμοί βραβεύονται σε ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πραγματοποιείται το φθινόπωρο.
Μέχρι στιγμής, από ελληνικής πλευράς, έχουν αναδειχτεί ως νικητές και επιλαχόντες προορισμοί αριστείας οι εξής: α) η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Ν.Α. Φλώρινας) (2007) με θέμα του διαγωνισμού τον «Αγροτουρισμό», β) η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Ν.Α. Γρεβενών) για τα “Ανακατωσάρια” (2008), με θέμα τον «Τουρισμό και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», γ) η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου (πρώην Ν.Α. Λέσβου) για το «Απολιθωμένο Δάσος» (2009), με θέμα του διαγωνισμού τον «Τουρισμό και τις Προστατευόμενες Περιοχές», δ) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Ν.Α. Σερρών) για τη λίμνη Κερκίνη και τις ιαματικές πηγές Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου (2010) με θέμα τον «Υδάτινο Τουρισμό», με 1ο επιλαχόντα προορισμό την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τις Ιαματικές Πηγές: Δήμου Καμένων Βούρλων-Ιαματικές Πηγές, Λουτρά Κονιαβίτη/Δήμου Μακρακώμης-Ιαματικά Λουτρά Πλατύστομου/Δήμου Υπάτης-Λουτρά Ύπατης/Δήμου Γοργοποτάμου-Ιαματικές Πηγές Καλλίδρομου/Δήμου Σπερχειάδας-Πηγές Ινάχου, Ίναχος Ποταμός, Παραπόταμος Ρουστιανίτης, 2ο επιλαχόντα προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας για το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων, 3ο επιλαχόντα προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για το Δήμο Αχέροντα – Περιοχή Στενών του Ποταμού Αχέροντα Περιοχή Κοινότητας Σουλίου και 4ο επιλαχόντα προορισμό το Δήμο Πωγωνίου (πρώην Δήμο Δελβινακίου Ιωαννίνων) για το Νερόμυλο Ρογοζίου δίπλα στον ποταμό Ρογόζη, ε) ο Δήμος Δελφών για τον Οικισμό “Χάρμαινα” – Τα Ταμπάκικα (2011) με θέμα «Τουρισμός και Ανάπλαση χώρων- περιοχών», με 1ο επιλαχόντα προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Δήμος Λαυρεωτικής για την Ανάπλαση του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.), 2ο επιλαχόντα προορισμό το Δήμο Μινώα Πεδιάδας για το χωριό Σμάρι, 3ο επιλαχόντα προορισμό το Δήμο Αγίου Νικολάου για τον Διατηρητέο παραδοσιακό οικισμός “Λιμνών” και 4ο επιλαχόντα προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας για την Ιερά Μονή Γηρομερίου του Δήμου Φιλιατών και στ) ο Δήμος Μαραθώνα (2013) για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά με θέμα «Προσβάσιμος Τουρισμός», με επιλαχόντα προορισμό το Δήμο Μινώα Πεδιάδας για το πρόγραμμα Κρητικών Διαδρομών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αναδείξει τους προορισμούς αριστείας έχει δημιουργήσει ειδικό ιστότοπο, στον οποίο παρέχονται πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για δυνητικούς επισκέπτες των προορισμών αυτών. Επίσης, ο πλοηγούμενος μπορεί να αναζητήσει βέλτιστες πρακτικές που ανταλλάσσονται μεταξύ των συμμετεχόντων προορισμών.
Περισσότερες πληροφορίες για τα ως άνω είναι διαθέσιμες στα:
- http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden/index_en.htm
- http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden/what-is-eden/index_en.htm
- http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden/good-practices/index_en.htm
Το δίκτυο EDEN
Στις Βρυξέλλες, την 7η Οκτωβρίου του 2008, οι 30 νικητές προορισμοί των δύο πρώτων εκδόσεων του προγράμματος EDEN προσκλήθηκαν να υπογράψουν ένα Μνημόνιo Συνεργασίας με θέμα: «Διακήρυξη για ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προορισμών Αριστείας για τον Βιώσιμο Τουρισμό». Με την υπογραφή της Διακήρυξης, τα ιδρυτικά μέλη δεσμεύτηκαν ως προς την μεταξύ τους συνεργασία, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Οι μετέπειτα νικητές προορισμοί καθώς και οι επιλαχόντες έχουν επίσης κληθεί να συμμετάσχουν στο εν λόγω δίκτυο ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών τους για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού.
Για το 2013 τόσο ο ελληνικός νικητής προορισμός, όσο και οι νικητές προορισμοί των λοιπών κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EDEN βραβεύτηκαν σε σχετική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η τελετή βράβευσης των νικητών προορισμών συνδυάστηκε με την ετήσια συνάντηση του Δικτύου EDEN στις 12 Νοεμβρίου, που έχει καθιερωθεί από το 2008, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του Δικτύου. Το Δίκτυο EDEN και οι δραστηριότητές του συνεχώς επεκτείνονται. Το Δίκτυο EDEN περιλαμβάνει τους νικητές και τους επιλαχόντες προορισμούς των κρατών μελών από το 2007 έως σήμερα και στόχος του είναι η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ τους, η διάχυση ιδεών και η παροχή καθοδήγησης προς τους νέους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα από μέλη που έχουν αντιμετωπίσει κοινές δυσκολίες κατά το παρελθόν, η μετάδοση γνώσεων και εμπειριών και η ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Ειδικότερα, το δίκτυο EDEN αριθμεί πανευρωπαϊκά πάνω από 200 προορισμούς.
Ο Σύνδεσμος EDEN δημιουργήθηκε με σκοπό την περαιτέρω προώθηση των προορισμών αριστείας και τη δημιουργία μιας ταυτότητας γύρω από το EDEN. Ο Σύνδεσμος EDEN αριθμούσε 72 μέλη το 2013, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν σε περίπου 100 το 2014. Ο Σύνδεσμος αναπτύσσει επαφές και με άλλους φορείς της παγκόσμιας κοινότητας, ιδιωτών και οργανισμών που εργάζονται για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού. Μέλη του Συνδέσμου μπορούν να γίνουν νικητές και επιλαχόντες προορισμοί EDEN με την καταβολή ετήσιας συνδρομής μέλους. O Σύνδεσμος EDEN παρέχει υποστήριξη στην αρμόδια για τον Τουρισμό Δ/νση της Επιτροπής, μέσω της επικαιροποίησης της βάσης δεδομένων των συμμετεχόντων στο δίκτυο και στο Σύνδεσμο, της διοργάνωσης συναντήσεων με τα μέλη του και τη συνεργασία για τη διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης του δικτύου EDEN.
http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden/eden_network/index_en.htm