Search
Close this search box.

Διακρατικά προγράμματα

Στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, η Ελλάδα συμμετέχει σε δύο προγράμματα διακρατικής συνεργασίας συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

  1. Μεσογειακός Χώρος
  2. Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Μεσογειακός Χώρος
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο-Γιβραλτάρ, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβενία, η Κροατία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Το πρόγραμμα προήλθε από τη συγχώνευση των προγραμμάτων INTERREG ARCHIMED και MEDOCC. Στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί το ένα από τα δύο Γραφεία Διασύνδεσης (Liaison Office) του προγράμματος, στις αρμοδιότητες του οποίου εντάσσεται και η υποστήριξη υποψήφιων εταίρων και τελικών δικαιούχων από τις υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Άξονες προτεραιότητας
1. Ενίσχυση των ικανοτήτων καινοτομίας
2. Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της βιώσιμης εδαφικής ανάπτυξης
3. Βελτίωση της κινητικότητας και της εδαφικής προσπελασιμότητας
4. Προώθηση ενός πολυκεντρικού και ολοκληρωμένου μεσογειακού χώρου
5. Τεχνική βοήθεια

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.

Χώρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οκτώ κράτη-μέλη (Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα), καθώς και η Μολδαβία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Ουκρανία. Το πρόγραμμα προήλθε από τη διάσπαση του προγράμματος CADSES σε δύο διαφορετικές ζώνες, βόρεια και νότια.

Στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της διαδικασίας εδαφικής, οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης και η συμβολή στη συνοχή, στη σταθερότητα και στην ανταγωνιστικότητα μέσω της ανάπτυξης διακρατικών εταιρικών σχέσεων. Το πρόγραμμα εστιάζεται σε τέσσερις θεματικές προτεραιότητες: καινοτομία, περιβάλλον, προσβασιμότητα, καθώς και βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Αποτελεί μια ουσιαστική ευκαιρία για τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εμβαθύνει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της ΕΕ.

Άξονες προτεραιότητας
1. Η διευκόλυνση της καινοτομίας και του επιχειρηματικού πνεύματος
2. Η προστασία και η βελτίωση του περιβάλλοντος
3. Η βελτίωση της προσβασιμότητας
4. Η ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών για τις περιοχές βιώσιμης ανάπτυξης
5. Η τεχνική βοήθεια για την υποστήριξη της εφαρμογής και την αύξηση των δυνατοτήτων

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.

Scroll to Top