«Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου/ RE-CULT»
Το Υπουργείο Τουρισμού συμμετείχε ως δικαιούχος στο έργο με τίτλο «Ανάδειξη και διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσα από την ανάπτυξη και θεσμική ενίσχυση του Θρησκευτικού Τουρισμού στη νησιωτική περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου» και ακρωνύμιο «RE-CULT» στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.
Εταίροι
- Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου (Κύριος Εταίρος)
- Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας
- Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
- Εκκλησία της Ελλάδος
- Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Ειδικός Λογαριασμός Έρευνας
- Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.918.370,50€ και η διάρκεια υλοποίησης ήταν 47 μήνες (10/2018 – 9/2022). Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Τουρισμού ανέρχεται σε 80.860,00€.
Σύντομη Περιγραφή
Θεματικός στόχος: «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».
Ειδικός στόχος 3.2: «Βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».
Κύριος στόχος του έργου είναι η από κοινού ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από συντονισμένες δράσεις και συνεργασία των φορέων για την προώθηση και θεσμική θεμελίωση του θρησκευτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Κύπρου με την αξιοποίηση των πρόσφατων τεχνολογικών εφαρμογών για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος για προσκυνητές και θαυμαστές της τέχνης.
Επιμέρους στόχοι του Re-Cult
•Ψηφιακή καταλογογράφηση
• Σχεδιασμός και ανάπτυξη ψηφιακού μουσείου, βιβλιοθήκης και κινητής εφαρμογής (mobile app) εικονικής περιήγησης
• Δράσεις ενημέρωσης, προβολής και ανάδειξης των ψηφιακών αποθετηρίων (συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας και τοποθέτησης info kiosks)
• Σήμανση επιλεγμένων σημείων στις περιοχές παρέμβασης
• Πιλοτική ανάπτυξη Διαδρομών με πιστοποίηση
• Εκπαίδευση εμπλεκόμενων φορέων
• Ενέργειες θεσμικής ενίσχυσης του Θρησκευτικού Τουρισμού
• Ανάπτυξη δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ φορέων τουρισμού, φορέων διαχείρισης πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.
• Ανάπτυξη κοινών εργαλείων ανάδειξης της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής
Παραδοτέα έργου
- Δημιουργία ταυτότητας προβολής του έργου, εκδηλώσεις δημοσιότητας σε Ελλάδα και Κύπρο, ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό πληροφόρησης, Κοινό Επιστημονικό Συνέδριο στη Μυτιλήνη
- Ανάπτυξη κοινού στρατηγικού σχεδίου δράσης για την προώθηση και θεσμική ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή, διενέργεια διαβούλευσης φορέων και ενδιαφερόμενων μερών (Στρογγυλή Τράπεζα) – Μνημόνιο Συνεργασίας.
- Διεξαγωγή Πρωτογενούς Έρευνας αποτύπωσης στοιχείων που αφορούν στην τουριστική κίνηση και το προφίλ τουριστών προσκυνηματικού τουρισμού
- Ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας για την ψηφιοποίηση υλικών και άυλων στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς
- Δημιουργία 2 εργαστηρίων – δομών ψηφιοποίησης για πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένα μνημεία υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομίας στη διασυνοριακή περιοχή
- Δημιουργία Κοινού Παρατηρητηρίου Θρησκευτικού Τουρισμού
- Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την κατάρτιση επαγγελματιών του τουρισμού, Σχεδιασμός Επαγγελματικού Περιγράμματος Επαγγελματία Θρησκευτικού Τουρισμού
- Ανάπτυξη κοινών πακέτων εναλλακτικού θρησκευτικού τουρισμού